1000’inci sayımızla Dalya

21.01.2020
896
A+
A-

1000’inci sayımızla Dalya

Ekmeğini aşını yediğimiz, havasını soluduğumuz şirin ilçemiz Kaman’a hizmet etmek düşüncesiyle 1985 yılında canımız, babamız, Diplomalı Gazeteci Hüseyin AKTÜRK tarafından kurulan ve devraldığımız “AKTÜRK MATBAASI”nı daha da ileriye taşıyarak bundan tam 20 yıl önce yayın hayatına geçirdiğimiz “KAMAN AK HABER GAZETESİ” olarak şimdi 1000’inci sayımıza ulaştık.

6 Haziran 2000 tarihinde ilk sayımız ile merhaba dediğimiz yerel gazetecilik serüveninde Basın Meslek İlkeleri çerçevesinde hareket ederek Etik Kurallardan ayrılmadan haber, makale, köşe yazısı ve araştırmalarımızla her daim Kaman’dan yana “TARAF” olurken, halkımıza ve ilçemizdeki tüm siyasi partilere ise “TARAFSIZ ve EŞİT” mesafede yaklaştık.

Köşe yazarlarımız, araştırmacılarımız ve yazılarımızla ilçemizin örf, adet ve gelenekleri ile tarihi ve ekonomisi üzerine önümüzdeki yıllara kaynak oluşturacak eserler bırakmak için çalıştık.

*

Yayın hayatımızı sürdürdüğümüz 20 yıl içerisinde 6 Genel, 4 Yerel, 3 Referandum (Halk Oylaması) ve 2 Cumhurbaşkanlığı Seçimi yaşayıp çok sayıda Bakan, Milletvekili, Belediye Başkanı, İl Genel ve Belediye Meclisi Üyesi ile İlçe Başkanı ve İlçe Yöneticileri gibi siyasetçilerle mesai yaparak hep Kaman’dan ve halkımızdan yana taraf olduk. İşine gelen alkışladı, işine gelmeyen ise tarafsız ve muhalefet olmamakla suçladı.

Ama biz etraflarını saran, dilleri yalamaktan ayakkabı köselesine dönmüş yalaka ve dalkavuklar ile her devrin adamı olan liboşlara karşı uyardık. Kimisi dinleyerek siyasetin arananı oldu, kimisi ise burnunu havaya dikerek halkı aşağılarda görerek unutuldu. Ardında hiçbir eser bırakmayan çok sayıda siyasetçi, devlet adımı ve idareciyi tarihin tozlu raflarında geride bırakarak geldiğimiz bu günlerde şimdi onların adlarını bile kimse hatırlamıyor.

Kaman ilçemiz iktidarı da muhalefeti de gördü ama sonuç olarak değişen bir gelişme yaşanmadı. Mutat devlet ve yerel yönetimlerin çalışmaları icraat ve yatırım olarak sunulup siyaset yapılmaya devam edildi. Kaman ilçemiz nüfus ve ekonomik olarak geriye doğru gitmeye devam etmekte. Yıllardır söylediğimiz “Kaman Sahipsiz” sözünden hep iktidarda olan partiler alınganlık gösterdi, muhalefete düştüklerinde ise bize hak verdiler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Elde ne idareciler var!

Bu 20 yıllık zorlu süreçte hiç kimseden bir talepte bulunmadan kendi imkânlarımız ölçüsünde gazetecilik yapmaya çalışıyoruz. Ülke olarak içinde bulunduğumuz ekonomik zorluklarla mücadele ederken; gazetemizde her hafta boy boy haberini ve fotoğrafını görmek isteyip kendinden başkasına tahammül edemeyen, hatta gazetemizin abonelik ve posta parasını dahi ödemeyen siyasetçileri de tanıdık. Ama küsmedik, yılmadık, halkımızın menfaatine olan konuları da gündeme getirmekten çekinmedik.

Ülkemizin birçok bölgesinde Kaman’dan daha küçük yerleşim yerlerinde faaliyet gösteren yerel gazete, dergi ve televizyonlar; valilik, kaymakamlık, belediye ve sivil toplum kuruluşları tarafından ekonomik olarak desteklenerek bulunduğu yere katkı sağlaması ve tanıtıma destek olması için ayakta tutulurken, Anadolu’nun kaderi gibi ilimiz Kırşehir’de ve ilçemiz Kaman’da bulunan basın kuruluşları yok sayılmakta, sadece seçim dönemlerinde boy boy fotoğraf çektirip, demeç verilecek, kendilerine hizmet için hazır olda bekleyen adeta bir hayır kurumu olarak görülmekte. Bu yayınların hangi şartlar ve ekonomik zorluklar içerisinde görev yaptıkları ise kimseleri ilgilendirmemektedir.

*

Kaman’ın tarihi, kültürü ve değerleri üzerine ilçemizde kamu kurumları dahil olmak üzere kimsede bulunmayan kaynak ve araştırmalara gazetemizde yer vererek geniş bir sosyal sorumluluğu yerine getirmeye çalışmaktayız.

Araştırmacı ve Yazar Emekli Öğretmen Yaşar Şahin hocamızın araştırmaları ile “Halk Ozanı Dadaloğlu”nun mezarının ilçemizde olduğunun kanıtlanması, sahip çıkılması ve geniş kitlelere duyurulması amacıyla yıllardır sütunlarımızda yer vermekteyiz.

Ayrıca, Yaşar Şahin hocamızın çalışmaları sonucu “Ağ Gelin” müzik eserinin Kaman’ımıza ait olduğu kanıtlanırken Aşık Sait ve çocukları ile Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş ve diğer Abdal geleneğinden gelen sanatçılarımız ile yerel müzisyen ve şairlerimizin hiçbir yerde kayıt altına alınmamış, yayınlanmamış eserlerin günışığına çıkarılması konusunda destek olduk. İlçemizin tarihi, örf adet ve gelenekleri ile yaşanmış halk fıkraları gibi konuları kayıt altına alarak unutulup kaybolmamalarına destek verdik.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Savcılı Plajındaki İşyerleri Kapatılacak mı?

Yine Yaşar hocamızın devlet arşivlerinden yaptığı araştırmalar ile ilçemizin kuruluşu, kurucu sülaleler, ilçemiz genelinde yaşayan soy ve boylar konusundaki geniş kapsamlı çalışmaya katkı sağlayarak ilçe tarihimizi ve geçmişimizi kayıt altına alarak tarihe birer not olarak aktarmaktayız.

*

Öğretmenin emeklisi olmaz diyerek bu yaşta üretmeye ve eğitmeye devam eden Şair ve Yazar Mümtaz Boyacıoğlu hocamızın araştırmaları ve kaynaklardan aktarımlarıyla ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 25 Aralık 1919’da geldiği ilçemizde bir gece ikamet ettiği evin “Atatürk Evi ve Müzesi”ne dönüştürülmesi için başlattığı çalışmalara 10 yıldır destek vermekteyiz.

Mutlu günlerimizin canlı tanıkları ve ilçemizle kaynaşmış olan Abdal Aşireti’nin kültürünün kaybolmaması için “Abdallar Derneği” kuran ve ülkemizde ilk defa “Abdal Festivali” düzenlenmesini sağlayan Mümtaz hocamızın birbirinden değerli araştırmalarına destek olduk.

Hiçbir ayrım göstermeden Kaman ilçemiz ve halkının menfaatine olan görüş ve önerilerini seçimlerde siyasilere gazetemiz aracılığı ile bildiren Mümtaz hocamızın öneri ve projelerinin birçoğu milletvekili ve belediye başkan adayları tarafından vaatler içerisine alınırken, bazılarının hayata geçirilmiş olmasından da mutluluk duyuyoruz.

*

Bunların yanı sıra 20 yıl içerisinde isimlerini sayamadığımız çok sayıda konuk yazarın görüşleri ile akademik kariyere sahip insanlarımızın makalelerine yer vererek birçok esere ve öğrencilerin tezlerine kaynak olarak “KAMAN AK HABER GAZETESİ” olarak adımızı yazdırmanın haklı gururunu taşıdığımızın bilinmesini istiyorum.

Ayrıca, Köşe Yazarlarımız Mümtaz Boyacıoğlu ve Yaşar Şahin’in bilgi, belge ve kaynakları ile şahsımın moderatörlüğünde hazırlıkları devam eden “Kutsal Ananın Ülkesi (Chamane) KAMAN” adlı kitabın da yakın zamanda halkımızın beğenisine sunulacağını söylemek istiyorum.

Alaylı olarak başladığımız gazetecilik hayatımızda ilçemizin ilk gazetecilerinden Öğretmen Hamit Tos’tan ve ilimizin duayen gazetecileri Dursun Yastıman, Mehmet Atılgan ve Adnan Yılmaz gibi büyüklerimizden kaynak, ders ve ilham alarak doğru bildiğimiz yolda geleceğe doğru sağlam ve kararlı adımlarla ilerlemeye devam etmekteyiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kime güvenmeliyiz?

Gazetemizi okuyarak ve internet sayfamız ile sosyal medya hesaplarımızdan bizleri takip ederek destek olan ilçemiz ve ülkemiz geneli ile yurt dışındaki hemşerilerimize teşekkür ederiz.

Allah can sağlığı verdiği müddetçe daha nice 1000’inci sayılara “dalya” demek üzere hoşça kalın.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

  1. Mehmet ATILGAN dedi ki:

    İlk sayınızı dün gibi hatırlıyorum. Zor koşullarda ve imkansızlıklarla geçen 20 yıl, sizleri layık olduğunuz kalite ve başarıya ulaştırdı. Nice 20 yıl ve 1000 sayılara ulaşmanız dileğiyle, Muzaffer ve İbrahim Aktürk kardeşlere başarılar temenni ediyorum.