19 Ceviz Üreticisine Makine Desteği

“Kaliteli Cevizlerle Sağlıklı Nesiller Yetişiyor Projesi” kapsamında kursa katılan 19 ceviz üreticisine Makine hibe edildi.

12.06.2019
947
A+
A-

Kaman İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından hazırlanan “KOP Destekliyor, Kaliteli Cevizlerle Sağlıklı Nesiller Yetişiyor Projesi” kapsamında kursa katılan 19 ceviz üreticisine Ceviz Soyma, Ceviz Çırpma ve Bahçe İlaçlama Makinesi hibe edildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOP Projeleri Desteklenmesi Programı kapsamında Ziraat Mühendisi Özkan Sarı tarafından hazırlanarak kabul edilen proje kapsamında Kaman İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri tarafından 48 saat teorik ve 32 saat uygulamalı eğitimler verildi. Eğitim sonunda yüzde 30’u çiftçiler tarafından karşılanan makinelerin geriye kalan kısmı ise proje kapsamında hibe olarak verildi.

Projenin sona ermesi ve hibe edilen makinelerin dağıtımı için 31 Mayıs Cuma günü saat 10.00’da Hükümet Konağı bahçesinde düzenlenen törene Kaymakam Murat Girgin’in yanı sıra İlçe Tarım Müdürü hemşerimiz Behset Bulanık, Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, Tarım Müdürlüğü Teknik Personeli ve kursu tamamlayan ceviz üreticileri katıldı.

Düzenlenen törende proje maliyetinin 186 Bin 390 TL olduğunu belirten İlçe Tarım Müdürü Behsat Bulanık tarafından bir de sunum yapıldı. Bulanık, sunumunda, “Projenin maliyeti 186 Bin 390 TL olup projenin yüzde 30’u çiftçi tarafından karşılanmıştır. Böylece toplam maliyetimiz 226 Bin 740 TL olarak gerçekleşmiştir. Proje Ziraat Mühendisimizi Özkan Sarı tarafından hazırlanmıştır,” dedi. Sunumda hibe edilen ekipmanların tanıtımını da yapan Bulanık, ceviz bahçeleri ile ilgili yapılacak çalışmalar ve hastalıklarla ilgili mücadeleleri de anlattı.

Dünyaca ünlü Kaman cevizinin üretildiği Kaman ilçemizin Türkiye’nin en çok en ceviz üreten bölgeleri arasında ilk 10’da bile olmadığını belirten ve bunun için çok çalışıp üretimi artırmamız gerektiğinin altını çizen Kaman Kaymakamı Murat Girgin, makine dağıtım töreninde yaptığı konuşmasında; “En çok tanınan tarım ürünlerimizden olan Kaman Cevizi, Türkiye’nin en çok ceviz üreten bölgeleri arasında ilk 10’da bile değil. İlçemizde üretim ve ceviz bahçesi artmaya başladı ama bu yeterli değil. Tanıtımı ve reklamı yapılan cevizimizin üretimini profesyonel metotlarla daha da arttırmalıyız. Ceviz bahçelerine destek verdik, Savcılı’da 800 dönümlük örnek ceviz bahçesi oluşturmaya çalıştık. Burada dağıtacağımız ekipmanlar, cevizimizin üretimine, gelişimine katkı sağlar ve örnek olur.  Emekleriniz zayi olmasın, inşallah bereketli bir hasat dönemi olur,” dedi. / Muzaffer AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Arıların insan yaşamımdaki önemi
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.