19 Eylül Gaziler Günü kutlu olsun

En büyük Gazi, bu unvanı 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile alan vatanımızın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. 2002 yılında çıkarılan yasa ile 19 Eylül günü Gaziler Günü olarak kabul edilmiştir.

21.09.2022
489
A+
A-

Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk milleti işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millettir. Bu nedenle tarihinde bu uğurda çok savaş yapmış birçok insanını şehit ve gazi vermiştir.

Ülkemizde Gazilik unvanı devlet tarafından verilir. En büyük Gazi, bu unvanı 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile alan vatanımızın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. 2002 yılında çıkarılan yasa ile 19 Eylül günü Gaziler Günü olarak kabul edilmiştir.

Gaziler bu unvanı alırken, süngünün ucunda, merminin vızıltısında, torpilin, torpidonun, bombanın dehşetinin içinde bulundular. Sıkıntılı, korkulu günler geçirdiler. Hep vatan dediler, yüksünmediler, zaman zaman korku sardı çevrelerini. Sonra vatan geldi akıllarına. Korkularını sildiler. Acı çektiler, milleti gözlerinin önüne geldi ve acılarını unuttular. Hep vatan ama hep vatan dediler. “Helal olsun akan ve akacak kanlarımız vatana” dediler. Kolları arasında şehit olan arkadaşlarına, astlarını, komutanlarını kucakladılar. Zaman geldi şehitlerin açıkgözlerini elleriyle kapattılar. Kefen oldular. Niye ben de yanına gitmedim diye gözyaşı döktüler. Hiç pişmanlık duymadılar ve pişman da değiliz dediler.

Vatanı uğruna ölümü göze almış kahraman Türk Ordusu ve Emniyet Güçlerimiz içeride ve dışarıdaki tüm vatan hainleri ile mücadele ederken bir taraftan da Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” düsturu ile mazlum ve düşkünlerin yanında yer alarak şehit ve gazi vermeye devam etmektedir.

Bu onura sahip çıkabilmek için her yıl 19 Eylül’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Gazi unvanının verilmesi yıldönümünde tarih sahnesine çıktığımız günden bu güne dek tüm kahraman gazilerimizi anmak amacıyla tüm yurtta olduğu gibi Kaman ilçemizde de resmi tören düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanında düzenlenen “19 Eylül Gaziler Günü” çelenk sunma törenine Kaymakam Mehmet Usta, Belediye Başkanı Necati Çolak, ilçe protokolü ve gazilerimiz katıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaman’da yeni bir diyetisyen kliniği açıldı

Aynı gün kapsamında Kaman Kaymakamlığı tarafından gazilerimiz ve aileleri onuruna Kaman Kız Meslek Lisesinde yemek düzenlendi. Yemek programına gazilerimiz ve aileleri katıldı.

VEFA BORCU

Kaman Belediye Başkanı Necati Çolak, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.

Başkan Çolak mesajında; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ‘Gazilik’ unvanı ve ‘Mareşallik rütbesinin verilişinin 101. yıl dönümü ile aziz vatanımız uğruna yüreğini ve cesaretini ortaya koymuş, gözünü budaktan sakınmamış kahramanlarımız, gazilerimizin ‘Gaziler Günü’nü kutlamanın heyecanını yaşıyoruz.

İstiklalimiz ve istikbalimiz için canlarını seve seve feda etmeye hazır olan aziz milletimizin kahraman evlatları, şanlı tarihimizin her döneminde emsalsiz kahramanlık destanları yazmış bunun sonucunda da şehitlik ve gazilik mertebelerine ulaşmışlardır.

Bugün yaşadığımız topraklar üzerinde huzurlu ve güvenli bir şekilde yaşayabiliyorsak, vatanımızın her köşesinde şanlı bayrağımız göklerde dalgalanıyorsa, bunda aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizin payı büyüktür.

19 Eylül’ün yurdumuzun her yerinde ‘Gaziler Günü’  olarak kutlanması, gönlümüzde yerleri her zaman farklı olan kahraman şehitlerimize ve gazilerimize karşı olan vefa borcumuzu bir nebze olsa sunma imkânı vermiştir. 

Bu anlamlı gün dolayısıyla, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize ve ailelerine sağlıklı ve huzur dolu bir ömür diliyorum,” sözlerine yer verdi. / Sultan AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.