211 Yıllık Tarihi Bekir Çeşmemize Sahip Çıktık
Sarıuşağı Mahallesi Bekir Çeşmesi bakım ve onarımı. 1224 + 584 = 1808 çeşmemizin yapılış yılı. 2019 – 1808 = 211 önce Bekir dedemiz ve mahalle halkı tarafından yapılmış.
1500’lü Yıllar, Kaman’ın en fazla göç aldığı yıllar. Aynı soydan olan SARILAR, BOYACILAR, SATILMIŞLAR VE KULAKSIZ OĞULLARI ile birlikte birçok kabile Kaman’da belli yerlere yerleşirler. Bizim mahallenin ismi SARIUŞAĞI Mahallesidir. Bekir dedemizin öncülüğünde, 1808 yılında imece usulü ile mahallemize Başpınar mevkiinden akarsu getirerek o günkü koşullarda bir çeşme yapılır. Bu çeşmeye BEKİR ÇEŞMESİ adı verilir. Daha sonraki yıllarda mahallelerin sınırları belirlenirken SARIOĞLU ve ALGA soy isimli haneler ile BEKİR ÇEŞMEMİZ Orta mahalle sınırları içinde kalır.
O yıllarda insan gücü ile bağ–bahçe ve evlerin arasından taş ve kayalar sökülerek suyolu kazılır. Çeşmemizin su kazanından başlayan suyolu 750 metre kadardır. Suyolu, 40 cm uzunluğunda topraktan yapılan künk borularla döşenerek çeşmemiz akar, mahallemizde temiz bir içme suyuna kavuşur.
Çeşmemizin önü hiç boş kalmaz. Günün her saatinde su taşıyan gelinler–kızlar, kış-yaz çamaşır yıkayanlar, yaz boyunca buğday yıkayanlar ve sabah-akşam mal–davar sulayanlarla dolar taşar.
Bekir çeşmesi yapılışından sonraki yıllarda künk borulara ağaç ve ot köklerinin gitmesi sonucu kesilen çeşmemizin boruları demir ve plastik borularladeğiştirilir. Sık sık tıkanan boruların bakım ve onarımını bizlerden öncekiler yapmış, yaptırmışlar, yaşamın en büyük gereksinimi olan suyumuzu akıtmışlar. Mahalle halkımızla bizde birkaç kez bu tamirleri yaptık.
En son 2017 yılında azalan suyumuz nihayet kesildi. Belediye aracı ile kontrol ettirdik, yine kök ile tıkandığı tespit edildi. Mahalle halkı olarak çeşmemizin açılması için belediyemize 30 Nisan 2018’de bir dilekçe ile müracaat ettik. Belediye Başkanımız Erhan Talu, danışmanı Tekin Var bey ve teknik ekiple birlikte mahallinde inceleme yaptık. Erhan Bey, ilgili elemanlara emir verdi. “Bu suyolu açılacak ve Bekir Çeşmesi akacak,” dedi.
2018 Kasım ayında teknik elemanlar, kepçe ve diğer araçlarla gelerek ana kazan ile ikinci kazana kadar ağaçlık ve bataklık içinden açılan suyoluna 120 metre kangal boru döşediler. İkinci kazandan suyumuz akmaya başladı. Yeni yapılan inşat çevresine 200 metre, çeşmeye yakın kapalı boruların yerine de 100 metre yeni kangal boru döşendi. Bu arada daha önce döşenmiş 150 metre kadar Safaların evinin önü ile Atatürk İlkokulu önünde 200 metre suyolumuz sağlam olduğu için değiştirilmedi. Beş günlük çalışma sonrası nihayet suyumuz çeşmemizden akmaya başladı. Suyumuzun aktığını gören mahalle halkı sevinç çığlıkları ile suyun akışını yorumlarla izlediler.
Soğukların gelmesi sonucu çeşmemizin bakım ve onarımını bahara bıraktık. 2019 yılı şubat ayında belediyemizden andezit kaldırım taşları, kum ve çimentoyu aldık. Havaların ısındığı 2019 Nisan ve Mayıs aylarında Çetin Akkoç ile çeşmemizin bakım ve onarımını yaparak, şimdiki hali ile halkımızın hizmetine sunduk. Bakım ve onarım sırasında yeni Belediye Başkanımız Sayın Necati Çolak ile Başkan yardımcısı Yakup Eğri Beyler de gerekli olan kum, çimento ve iş makinaları konusunda yardımlarını esirgemediler.
Çeşmemizin tarihi taşları arasında eski ile yazılmış olan yazıyı bilen birine tercüme ettirdik. (SAHİBUL HAYRAT, RIZA OĞLU AZİZ BEY, 1224 (1808) yazılı olduğunu öğrendik. (Rıza oğlu Aziz Bey’in çeşmemizin taş duvarını yapan ustanın olduğunu tahmin ediyoruz.)
211 yıllık dede yadigârı BEKİR ÇEŞMESİNİN akışı bizleri memnun ettiği gibi buradan geçenler de memnun olduklarını teşekkürle dile getirdiler. Baharın ılık havaları başlar başlamaz hanımlar da yün, halı ve kilim yıkamaya başladılar.
Gelelim suyun içilip içilmediği konusuna. Pek çok hanım, çeşmemizin suyunun içilip içilmediğini sormaya başladı. Ben, “hem suyunu, hem de çayını içiyorum,” dedim. İnanan oldu, inanmayan oldu. Nihayet 2019 Eylül ayında Sarıuşağı Mahallesi Muhtarı Bekir Altun, Orta Mahalle Muhtarı Cuma Dündar ile birlikte Halk Sağlığı Merkezinden çeşmemizin suyunun tahlilini istedik. Eylül ayının ikinci haftası içinde halk sağlığı merkezinden, “Bekir Çeşmesinin suyu içilir,” tahlil sonucu geldi. Gelen bu sonucu hemen mahalle halkımıza duyurduk.
Çeşmemizin suyolunun yapılarak suyun akmasını sağlayan önceki Belediye Başkanımız Erhan Talu Beye, Belediye Başkan danışmanı Tekin Var Beye, teknik ekip başkanı Ramazan ustaya ve ekibine,
Çeşmemizin tamirat döneminde isteklerimizi karşılayan Belediye Başkanımız Necati Çolak Beye, Başkan yardımcımız Yakup Eğri Beye, belediye araç sürücülerine,
Çeşmemizin tamiratı süresince maddi manevi destelerini esirgemeyen ve suyumuzun tahlili için çaba harcayan Sarıuşağı Mahallesi Muhtarı Bekir Altun ve Orta Mahalle Muhtarı Cuma Dündar’a,
Çeşmemizin tamiratını birlikte yaptığımız Çetin Akkoç’a, yemeğimizi hazırlayarak her an yardımımıza koşan Bahtiyar Akkoç’a,
Çeşmemizin yapımında imecenin en iyi örneğini yaşatan, benim de katkım olsun diye yardımlarını esirgemeyen hayır sahiplerine, mahallem adına teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum. 18 Eylül 2019
