6’lı Masa Adayını Neden Açıklayamıyor?

07.12.2022
572
A+
A-

6’lı masanın adayını açıklayamamasının en önemli nedenlerinden biri masanın küçük partilerinin aday tespitini ve adayın isminin açıklanmasını bu aşamada istememesidir.

6’lı masanın adayını açıklayamamasının en önemli nedenlerinden biri masanın küçük partilerinin aday tespitini ve adayın isminin açıklanmasını bu aşamada istememesidir. Çünkü masanın çok çok az oy alacakları belli olan partileri Demokrat Parti, Saadet Partisi, Deva Partisi ve Gelecek Partisi’nin esameleri 6’lı masa adayını açıkladığı andan itibaren okunmayacaktır. Gündemden düşeceklerdir. Henüz adayları açıklanmadığı için bu partiler masada diğer iki partiyle eşit şartlarda oturmakta ve eşit oy hakkına sahip olarak bulunmakta, eşit şekilde söz söyleyebilmektedirler. 6’lı masa adayını açıkladığı andan itibaren, oy oranlarının toplamı yüzde 5’e bile ulaşmayan bu partiler artık mühimsenmeyecekler ve doğal akış içinde köşelerine çekilip unutulacaklar; belki de kendilerini feshetme sürecine gireceklerdir. Bu yüzden şimdi evcilik oynar gibi toplantılara gidip gelerek aktif olmaya ve gündemde kalmaya çalışmakta ve 6’lı masanın adayını açıklamasına gizli gizli engel olmaktadırlar.

6’lı masanın adayını açıklayamamasının diğer bir nedeni de, bu masadaki küçük partilerin liderlerinin ve bazı yöneticilerinin diğer partilerin listelerinde, özellikle CHP’nin listelerinde, bir kısmının da İP’in listelerinde yer alarak seçimlere girip milletvekili olmak istemeleridir. Dertleri de sıkıntıları da budur. Başka dertleri yoktur.

Bu zamana kadar ortaya doğru dürüst iktisadi, sosyal, idari ve siyasi hiçbir program ortaya koyamayan 6’lı masanın yaptığı tek şey anayasa değişiklik teklifi hazırlamak olmuştur. Hedeflerinin demokratik parlamenter sisteme geri dönmek olduğunu savunan 6’lı masanın anayasa değişiklik teklifini incelediğimizde, cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesine itiraz etmediklerini, fakat başbakanlık kurumunu da getirmek istediklerini; ama başbakanlığı güçlendirip cumhurbaşkanının yetkilerini sınırlamak istediklerini açıkladıkları görülmektedir. Yani halkın oylarının yüzde 50 sinden fazlasının oyu ile seçilecek cumhurbaşkanının, halkın yüzde 30-35 oyunu temsil edecek başbakanın ve hükümetinin aldığı kararları tasdik edeceğini düşünmektedirler. Sadece bu durumun bile 6’lı masanın ortaklarının hükümet etmeye hazır olmadıklarını ortaya koymaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Devramber Çiçeği

Zaten 6’lı koalisyonun masanın altındaki diğer ortağının da HDP olduğu gözetildiğinde, 7 partili koalisyonun kuracağı hükümetlerin kısa ömürlü olacağı, huzur ve güven ortamı ile istikrarın sürekliliğini olumsuz yönde etkileyeceği şimdiden görünen gerçeklerdendir.

Varın, gerisini de siz düşünün.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

  1. Hanifi Sancar KARACA dedi ki:

    İktidarın yanında yer alan ve mensupları İktidara yakın ekranlardsn inmeyen Demokratik Sol Parti, Vatan Partisi ve Büyük Birlik Partisi’nin oy oranlarının toplamı sizce ne kadar Sayın AKPINAR? Ya da altılı masada yer almayan Doğru Parti, Zafer Partisi ve Memleket Partisi gibi muhalefet partilerinin oy oranları ne kadardır? Buradan hareketle yeni bir siyasi değerlendirme yapılırsa tespitinizin gücü ve teorinizin geçerliliği ne olur?