Ahde Vefa

21.12.2022
513
A+
A-

Bazı insanlar edepsizliği, vefasızlığı, çıkarcılığı ve bunlar için dostlarını kullanmayı maharet saydıkları gibi bunu da bir şeymiş gibi anlatıyorlar.

Halk arasında çok yaygın bilinen ve kullanılırlığının da yüksek olduğunu tecrübe ettiğimiz bir söz vardır. Hani şu, “Köprüden geçene kadar…” diye başlayan bir söz.

Bazı insanlar edepsizliği, vefasızlığı, çıkarcılığı ve bunlar için dostlarını kullanmayı maharet saydıkları gibi bunu da bir şeymiş gibi anlatıyorlar.

Algı operasyonlarına kanıp, belki de yarım asırlık dostlarından, arkadaşlarından, kardeşlerinden bir çırpıda vazgeçip onları birkaç dakikada harcayıveriyorlar.

Oysa inceleseniz bir çırpıda vazgeçtikleri insanların çoğu, onun hayatının oluşmasında, eğitiminde, meslek sahibi olmasında, yurt yuva sahibi olmasında, çocuklarının yetişmesinde emeği ve katkısı olan insanlardır.

Vefa duygusunun gençlik yıllarında çok yoğun olduğu fakat yaşlandıkça zayıfladığı söylenirse de, ben hayatım boyunca hep ahde vefa göstermeye çalıştım. Hatta yaşım ilerledikçe vefa duygumun ve gönül bağlarımın daha da kuvvetlendiğini gördüm.

Gençlik yıllarımdaki, üniversite yıllarımdaki heyecanımı hiç kaybetmediğimi fark ediyorum. Kimseye kırgınlığım veya dargınlığım yok. Benim üzerimde emeği olan hiçbir insana vefasızlık etmemeye çalıştım. Çok eskilerde kalmış olanları bile arayıp buldum. Bana verdikleri emeği unutmadığımı bilmelerini istedim.

Ben de onlar gibi davrandığımı, başka insanlar için emek verdiğimi ve bunun da ahde vefanın bir parçası olduğunu bildiğimi onlara söyleyerek, yıllar sonra da olsa mutlu olmalarını, emekleriyle gurur duymalarını sağladım. Hep bizim üzerimizde bir sorumluluğun ve şuurun olduğunu hissederek hareket ettim. Sahip çıkamadığımız her değere bir gün bir başkasının sahip çıkacağını ve neleri kaybettiğimizi o zaman anlayacağımızı biliyorum.

Unutmayın! Papirus’un dediği gibi: Okuduğumuz kitaplardaki altını çizdiğimiz satırlara bile bir “insan” sebeptir. Yani; bir köprüden geçmeye benzemez bir insandan geçmek…

Kolay değildir.

Vebal işidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İki Devlet Tek Millet
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.