Atılgan’dan yanlış Dadaloğlu şiiri uyarısı!

Dadaloğlu heykeli üzerinde yazılı olan şiirin yanlış olduğu ve düzeltilmesi yönünde “Çukurova’dan Kaman’a Dadaloğlu” kitabının yazarı ve Kaman Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler eski Müşaviri Gazeteci ağabeyimiz Mehmet Atılgan tarafından uyarı yapıldı

07.01.2020
798
A+
A-

Dadaloğlu heykeli üzerinde yazılı olan şiirin yanlış olduğu ve düzeltilmesi yönünde “Çukurova’dan Kaman’a Dadaloğlu” kitabının yazarı ve Kaman Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler eski Müşaviri Gazeteci ağabeyimiz Mehmet Atılgan tarafından uyarı yapıldı.

Sosyal medya üzerinden konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Mehmet Atılgan, “Selam İbrahim kardeşim. Dün internette Dadaloğlu heykeli önünde Âdem Göçer kardeşimizin bir resmini gördüm. Heykelin üzerindeki Dadaloğlu’na ait olduğu sanılarak yazılan şiiri görünce kahroldum. Dadaloğlu halk şiirimizin en usta şairlerindendir ve hece ölçüsüyle şiirler yazardı. Tüm şiirlerinde mısralardaki hece sayılarında bir tek eksiklik veya fazlalık olmaz. Heykele yazılan şiirde 1.mısra 11 hece, 2.mısra 9 hece, 3.mısra 12 hece, 4.mısra 11 hece. Böyle bir cehalet olabilir mi? Bu tabelayı bir tarihçi veya şair görse cahilliğimize güler. İçinde Kaman veya Kamanla ilgili bir dörtlük yazılacaksa çok güzel dörtlükler var… Kim hangi akla hizmet uydurma bir dörtlüğü oraya yazıp da bizi rezil etmeye kalkışmış, anlamak mümkün değil. Kardeşim, bunun acem düzeltilmesi için, konu hakkında en duyarlı seni gördüğüm için paylaşmak istedim. Selamlar,” diyerek öneride de bulundu.

Dörtlüğün aslının;

Bir çıkmaza girdi bugün yolumuz

Geçit vermez sağımızla solumuz

Kalır gayri bizim burda ölümüz

Mert ağlasın namert olan utansın

Şeklinde olduğunu belirten Atılgan, hiç kimsede olmayan, Yaşar Şahin’in de yazılarında kullandığı ve hemşerimiz Yüksel Gürbüztürk’ten alınan iki dörtlük olduğunu belirterek o dörtlüklerin konulmasının daha uygun olacağını söyledi.

DUYDUN MU?

Avşarlara oyun edip sürdüler

Döneklere rütbe geldi duydun mu?

Türkmenleri top-tüfek kırdılar

Ermeni’den casus oldu duydun mu?

Boş kaldı yaylalar, sürüsüz dağlar

Yıkıldı obalar, analar ağlar

Bozoklu denilen yerdeki beyler

Göçmenleri soyuyormuş duydun mu?

Cerit Avşar birleşip de göçelim

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Emre Demirci, gelecek yılın planlamasını yapıyor

Seyfe gölün soğuk suyun içelim

Kalmış ise dost ve yaren seçelim

Her bir taraf düşman olmuş duydun mu?

Aşa aşa Çiçekdağı yol ettim

Kırşehir’i geçip bir vadiye girdim

Yeşiller içinde Kaman’ı gördüm

Muhaciri seviyorlar duydun mu?

Dadaloğlu der ki dağıldık bittik

Gurbet ellerinde perişan olduk

Atları-sürüyü söyleyin nittik

Bomboş geldik, şu Kaman’a duydun mu?

ŞU KAMAN’IN DAĞLARINA

Bozoklu’dan düştük yola

Malya sanki Çukurova

Çiçekdağı sarp bir kale

Hep birlikte düze geldik

Şu Kaman’ın dağlarına

Selam verdim ağalarına

Civan bir genç buyur etti

Çardaklıca bağlarına

İzzet-ikram-toylar oldu

Kavim-Kardeş söze geldi

Allı gelin şerbet sundu

Ballar katmış çanağına

Sürüleri otlatalım

Sinsin-cirit oynatalım

Atlarımız kolu kısa

Hendek-çukur atlatalım

Avşaroğludur Dadalım

Türkmen soyuna gidelim

Hamurumuz hep bir yerden

Gel burayı yurt edelim.

Kültür Bakanlığı’nın 1986 yılında aldığı bir kararla “Türk Büyükleri” arasında kabul edilen Dadaloğlu hakkında 50 yıldan fazla bir süredir ilçemizin tarihi ve kültürü üzerine araştırmalar yapan Gazetemiz Yazarı Yaşar Şahin’in 1991 yılında dönemin Belediye Başkanı H.Yusuf Canpolat’ın Ziyarettepesi’nde çevre düzenlemesi yapma çalışması sırasında burada bulunan ve halk arasında “Ozan, Veli Mezarı, Garip Mezarı, Dede Mezarı” olarak anılan mezarın Dadaloğlu’na ait olabileceği konusundaki hazırladığı dosyayı yetkililere ulaştırmasının ardından ciddi araştırma çalışmaları başlatılmıştı.

Daha sonra yapılan bilimsel araştırmalar ve kaynakların ışığında Belediye eski Başkanı H. Yusuf Canpolat, İl Genel eski Meclis Üyesi Haydar Ali Kutlu, Kültür İl eski Müdürü Hüseyin Bayındır, Kültür Eski Bakanı İstemihan Talay ve Devlet eski Bakanı hemşerimiz Ramazan Mirzaoğlu’nun destek ve katkılarıyla Dadaloğlu’nun mezarının Ziyarettepe’de olduğu kabul edildi.

Yaşar Şahin’in araştırmaları ve önerileri doğrultusunda, öldüğü yer ve tepe, Kaman Belediyesi tarafından Dadaloğlu Kültür Parkı haline getirilmiş, Kültür Bakanlığı imkânları ile bir de Dadaloğlu Anıt Mezarı yapılmıştır. Bu park ve mezar 7 Ekim 2000 tarihinde 10. Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali’nde törenle açılmış, daha sonra yine Kültür Bakanlığı imkânları ile heykeltıraş Metin Yurdanur’a aynı parkta bir Dadaloğlu heykeli yaptırılmış ve onun da açılışı da 4 Ekim 2005 tarihindeki 13. Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali’nden yapılmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Erhan Talu’dan gazetemize ziyaret

Ziyarettepesindeki Dadaloğlu Heykeli üzerinde bulunan kitabe zamanla bozulmuş ve yerine yenisi yapılmış, üzerine de Dadaloğlu’nun içinde ilçemizin adının geçtiği bir dörtlük yazılmıştı.

Mehmet Atılgan kimdir?

1955 Kırşehir doğumlu olan Mehmet Atılgan, öğretmenlik, gazetecilik, televizyonculuk ve yazarlığın yanı sıra 2000 yılında Kaman Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği görevinde bulundu. “Fikir Kalesi, Ozanlar Diyarı Şirin Kırşehir”, “Kaman ve Ceviz” ve “Çukurova’dan Kaman’a DADALOĞLU” adlı kitapları yayınlandı. Daha sonra Balıkesir Ayvalık’a yerleşerek siyasete atıldı ve CHP’den Belediye Başkan Adayı oldu. Evli ve iki çocuk babasıdır. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.