Bağbozumu devam ediyor

Kırşehir ilimiz genelinde olduğu gibi Kaman ve köylerimizde de bağbozumu yani pekmez kaynatma sezonu başladı. Toplanan üzümler, kışın tüketilmek üzere pekmez yapılmaya başlandı.

28.09.2022
742
A+
A-

Kendine has kokusu ve özelliği ile dikkat çeken ilimize özgü üzüm pekmezi, yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.

Kırşehir ilimiz genelinde olduğu gibi Kaman ve köylerimizde de bağbozumu yani pekmez kaynatma sezonu başladı. Toplanan üzümler, kışın tüketilmek üzere pekmez yapılmaya başlandı.

Asırlardır “Pekmez Akıllı” olarak adlandırılan Kırşehir ilimiz genelinde eskiden olduğu gibi büyük üzüm bağları artık bulunmazken, küçük bahçelerde tel boylarına, asmalıklara ve hobi bahçelerine dikilen az miktardaki asmalardan arta kalan üzümler hasat edilerek üretilen meşhur Kırşehir Pekmezimiz artık sadece kendimize yetecek kadar yapılmakta.

Uzun uğraş ve zahmetler sonucu el işçiliği ile tamamen doğal yollardan hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen pekmezlerimiz yıllara uzanan uzun bir raf ömrüne sahip.

Bir kilogram üzüm pekmezi, ortalama 5–6 kilogram üzümden çıkmakta olup, pekmezlik üzümler çeşitli şekillerde sıkılır ve şırası elde edilir. Bu şıra üzerinde ekşiliği gidermek amacıyla ön kaynatma işlemi uygulanır. Bu sürenin sonunda bir gece dinlendirilen şıra tekrar kaynatma kazanına boşaltılır. Kaynatma işlemi açık yayvan kaplarda yapılır ve düşük ısıda koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Kaynatma kazanında şıra kaynamaya başlayınca oluşan köpükler kepçe ile alınır. Kaynama ilerledikçe şıranın üstü kırmızı köpük bağlar, şıra içten içe kızarır göz göz olarak kaynar ve pekmez kokusunu yayar.

Pekmez, hızla kana karışabilecek nitelikte bir gıda maddesi olduğundan acil enerji ihtiyacı için gerekli bir gıda maddesidir. İki yemek kaşığı 20 gram pekmez insan vücudu için çok değerli olan 2 miligram demir, 80 miligram kalsiyum ve enerji içermektedir. Üzüm pekmezinin özellikleri açısından bala göre daha zengin olduğu tespit edilmiştir.

Yapılan bir diğer araştırmaya göre 1 kilogram üzüm veya 200 gram pekmezin kalori açısından Bin 150 gram süte, 300 gram ekmeğe, 390 gram ete eşdeğer olduğu belirtilmektedir. / Pınar AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ramazan hoş gelmedi
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.