Balık Ölümleri Havasızlıktan

Çiftlikbala Göletindeki yaşanan balık ölümlerinin doğal yoldan gerçekleştiği ve çevre konusunda korkulacak bir durum olmadığı bildirildi.

17.07.2019
619
A+
A-

Geçtiğimiz hafta Çiftlikbala Göletinin üst kısmında yaşanan balık ölümleri konusunda bilgi almak üzere yetkililere telefonla ulaşan haber ekibimiz konuyla ilgili hiçbir kimsenin haber vermediğini öğrenince durumu ilgilere ihbar etmiş ve ardından konuyla ilgili Gazetemizde haber yayınlanmıştı.

Haber ekibimizin ihbarı ve ardından gazetemizde “Binlerce Balık Telef Oldu. Balık Ölümleri Korkutuyor” başlıklı haberimizin yayınlanmasının ardından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Bölümü ile Kaman İlçe Tarım Müdürlüğü personelin katılımıyla geçtiğimiz Perşembe günü Gölet etrafında inceleme yapıldı.

Uzmanların göl çevresinde herhangi bir kirliliğe ve olumsuz duruma rastlamadıkları öğrenilirken, testlerin balık ölümlerinin yaşandığı göletin Köm altındaki Darıözü Deresinin birleştiği noktada çok fazla sayıda Gümüşbalığı yavrusunun öldüğünü ve bir o kadarının da halen yüzdüklerini gözlemlediler.

Yetkililerden edindiğimiz gayri resmi bilgiye göre doğal olarak bu tür kapalı göletlerde Gümüşbalığının istilacı bir tür olduğu ve başka balıkların yumurtaları ile beslendikleri için istenmediğini ve Gümüşbalığının buraya nasıl geldiği konusunda bilgi sahibi olmadıkları öğrenildi.

Ölümlerin ise yavru dönemindeki bu balıkların bir anda çok sayıda üremesi ve sığ alanda bulundukları için havasızlıktan kaynaklandığını açıklayan Tarım İlçe Müdürü Behset Bulanık’ın edindiğimiz, Tarım Müdürlüğü Uzmanları yaptıkları testler sonucu ölümlerin yaşandığı alandaki suda oksijen oranının normalin 4 katının altına kadar düştüğünü tespit ettiler. Ölüm olayının yaşanmadığı diğer alanlarda ise oksijen miktarı düzeyinin normal sınırlarda olduğu tespit edilirken, ölüm olayının sadece Gümüşbalığı yavrularında yaşandığı ve başka bir balık türünde ya da canlıda ölüm olayına rastlanmadığının da gözlemlendiği bildirildi.

TEBRİK VE TEŞEKKÜR

Yaşanan hadise konusunda haber ekibimizin ihbarına anında cevap vererek olay bölgesinde incelemelerde bulunan ve yapılan testler ve incelemelerin sonucunu henüz olay yerinde iken halkımızın paniğe kapılmaması adına telefona arayarak bilgilendirme yapan İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü personellerimize teşekkür eder, görevlerinin bilincinde hareket ederek halkımızın doğru bilgilendirilmesi için gayret sarf eden kamu personel ve idarecilerimizi tebrik ederiz. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Nohut’un geleceği tehlikede!
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.