Başkan Çolak aşure dağıttı

12 Ağustos Cuma günü Cuma Namazını müteakip Çarşı Camii önünde gerçekleştirilen programda Belediye Başkanı Necati Çolak eline kepçeyi alarak hazırlanan aşureleri dağıttı.

17.08.2022
555
A+
A-

Mübarek Muharrem ayının 10’uncu gününe denk gelen ve paylaşmayı, dayanışmayı, kardeşliği simgeleyen Aşure Günü dolayısıyla Kaman Belediyesi tarafından aşure programı düzenlendi.

12 Ağustos Cuma günü Cuma Namazını müteakip Çarşı Camii önünde gerçekleştirilen programda Belediye Başkanı Necati Çolak eline kepçeyi alarak hazırlanan aşureleri dağıttı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Çolak; “Muharrem ayı paylaşma, birlik ve beraberlik ayıdır. Burada halkımıza birliğimiz ve beraberliğimiz daim olsun diyerek aşure ikramında bulunduk. Çağrımıza ortak olan misafirlerimize teşekkür ediyor, vatandaşlarımıza afiyet olsun dileklerimi sunuyorum. Rabbim bu mübarek günlerde ettiğimiz duaları kabul etsin, birlik ve beraberliğimizi bozmasın,” dedi.

AŞURE NEDİR?

Her sene Muharrem ayının 10. gününde kutlamalarına başlayan ve bereket inancıyla da büyük bir bağlantısı olan aşure, sadece ülkemizde değil; değişik şekillerde de olsa farklı birçok toplumda kendine yer bulmuştur.

Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh peygamber Büyük Tufan’dan sonra karaya ayak bastığında, elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır.

İslam inancına göre peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı, bereket, paylaşma ve birliğin simgesi aşure tatlısının yapıldığı Muharrem ayının onuncu günüdür.

Alevi kültüründe, Kerbela Savaşı’nda Hz. Hüseyin’in öldürüldüğü günde aşure pişirilmesi ile aşurenin hiçbir hayvansal ürün içermemesi arasında bağlantı kurulur ve şiddetin genel olarak protesto edildiği ifade edilir. Aşure tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibariyle vegandır. Aleviler, her sene aşurelerini pişirip konu komşu ile paylaştıkları Muharrem ayında 12 gün boyunca etin tüketilmediği bir oruç tutarak öldürmenin her türlüsünün (besin için kesilen hayvan dahil) şiddet olduğunu idrak ederler.

Aşure, Arapça ”aşu:re” kelimesinden gelmektedir. Ermeni ve Rum kültüründe de vardır. Ermeniler, 6 Ocak’ta ”anuş-abur” yaparken; Rumlar, buğday, kuru üzüm ve bal ile yaptıkları ”koliva”yı kilise kapısında dağıtıp ortasına bir mum diktikleri bir tabakla mezarın başına yerleştirmektedirler.

Musevilerin de bugünü oruçla geçirdikleri, Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) bugün de oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır. / Sultan AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  MHP Kaman İlçe Teşkilatı kongreye gidiyor
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.