Ben uyusam da Mustafa Kemal Paşa Ankara’da uyumaz!

Yaşar Şahin
Yaşar ŞAHİN: Emekli öğretmen, Şair ve Araştırmacı. Bu zamana kadar çok sayıda gazete ve dergide makaleleri yayınlandı. Kaman tarihi, kültürü ve yaşantısı üzerine çok fazla kaynak ve bilgiye sahip.
03.02.2021
1.124
A+
A-

“Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir.” M.Kemal ATATÜRK

Olay 1930’larda Kaman’ın Tepeköy Köyünde geçer. Yağmurlu Aşiretinden bir köylü tarlasını sürerken, Sıdıklı Aşiretinden iki hırsız öküzünü çalmaya gelir. Birisi tepede pusuya yatar, diğeri dereden; “Yandım anam yandım! Oy anam yandım!” diye bağırır.

Tarlasını süren köylü çifti bırakıp yardıma koşar; “Neyin var? Niye bağırıyorsun?” der.

Hırsız; “Tek öküzle çift süren sana bağırıyorum,” deyince Köylü; “Sen ne diyorsun gardaşım?” diyerek tarlasına bakar, çifte koşu tek öküzü görür, diğeri yoktur.

Tepeköy Karakoluna giderek şikâyet eder. Sonra hırsızı getirirler. Hırsız; “Çifte koşulu tek öküzdü. Bu da kolunun üstüne yatmış uyuyordu. Uyandırmak için bağırdım,” der. Hırsızı serbest bırakırlar.

Köylüye de; “Sen uyumasaydın öküzün çalınmazdı,” derler.

Köylü; “Ben uyudumsa, Mustafa Kemal Paşa Ankara’da uymaz,” der ve yollara düşer. Ankara’ya varır ve Çankaya Köşkü’ne almazlar. O da Köşk’ün kapısında bekler.

Mustafa Kemal’de dışarıyı seyrederken köylüyü görür ve yaverine seslenir: “Kapıda bir köylü var. Kim bilir ne derdi var? Getirin!” der.

Köylüyü getirirler, Mustafa Kemal köylüyü ayağa kalkarak karşılar, yer gösterip; “Oturun!” der. Konuşmayı, “Nerelisin?” diyerek başlatır.

Köylü olanları anlattıktan sonra; “Uyumadım Paşa’m! Uyuttular beni. Ben uyudumsa Mustafa Kemal Ankara’da uymaz dedim, geldim Paşa’m!” der.

Mustafa Kemal yaverine şu talimatı verir: “Köylünün geliş-gidiş, yeme-içme, otel gibi tüm masrafları kendisine peşinen ödenecek. Öküz bulunacak, bulunmazsa ederi bir hafta içinde kendisine ödenecek. Hırsızlar bulunacak, sonuç da tarafıma bildirilecek,” diye emreder.

Köylü köyüne dönmeden öküzü bulunup evine teslim edilir. Hırsızlar da tutuklanır.

Anlatanlar: Tepeköylü Salih Manav (Bezirci Salif), Derviş Hekim (Emekli Polis Memuru).

Kaynak: Eğitimci, Araştırmacı, Yazar ve Şair Yaşar Şahin, Kaman Ak Haber Gazetesi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7. Yargı Paketinde Neler Var?
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.