Beyin Bilgisayarsa Akıl Yazılımdır

26.01.2022
786
A+
A-

Hafta içinde okuduğum kitapta Anooshirvan Miandji, “Beyin bir donanımdır, herkeste vardır; akıl ise bir yazılımdır,” diyordu. Akıl tanımını bu kadar güzel yapılabilen başka bir anlatıma daha önce rastlamadığım için bu tanımı sizinle de paylaşıyorum.

Gerçekten insanda var olan ve daha sonra da insanın kendi çabalarıyla, eğitimiyle, işiyle, çevresiyle, diğer sosyal etkenlerden edindiği tecrübelerle gelişip güncellenen akıl, bir bilgisayar programıdır; bir yazılımlar bütünüdür. Beyin bir bilgisayar ise, akıl bu bilgisayarın çalışması için gerekli yazılımlardır.

Elbette tüm canlıların beyinlerinde yaratılışında kodlanarak yüklenen yazılımları vardır. Yaratılışlarında kodlanan yazılımları sayesinde, doğdukları andan itibaren yaşamlarını devam ettirecek şekilde davranmaya başlarlar. Söz gelimi bir hayvan yavrusu doğumunun hemen sonrasında ayağa kalkarak annesinin sütüne ulaşmayı ve o sütü emerek hayatta kalmayı becerir. Daha sonra da kendi kendine beslenmeyi, tehlikelerden korunmayı öğrenir. Bunları sağlayan yavrunun beynine yaradılışında yüklenen programlardır. Fakat bazen hayvan eğitmenleri hayvanlara verdikleri çeşitli komutlarla onlara,  otur dediklerinde oturmalarını, getir dediklerinde bir şeyi getirmelerini, bir şeyi yapmalarını ya da yapmamalarını öğretebilirler. İşte o hayvanın bu hareketleri yapmasını sağlayan şey de hayvanların beyinlerine donradan yüklenen yeni yazılımlardır. Beyin donanımı bu tür komutları öğrenmeye elverişli olduğundan, yani bu yazılımlar bu donanımda çalışabileceğinden, hayvan beyni bu yazılımları kabul eder. Biz de ona, çok akıllı bir hayvan demeye başlarız.

İnsanların beyinleri de akıl dediğimiz yaratılıştan programlanan yazılımlarla çalışmaya başlar. İnsan beynine hayvan beyninden farklı olarak daha çok yazılım yüklenebilir. Tabii ki bunun için de beynin yüklenecek yazılım programını kabul edebilecek, onu çalıştırabilecek kapasiteye ve işlemciye sahip olması gerekir.

Başka bir deyişle, her insanın beyni yeni yazılımlar yüklemeye elverişli olsa da, her yazılım, her program her beyinde çalışmaz. Bu durum IOS denilen yazılım ile çalışan bir telefona, android yazılımı ile çalışabilen bir programı yüklemeye benzer.

Hepimizin bildiği, beyin yıkama denen kavram da, aslında beyine sürekli benzer yazılımları yükleyerek, insan beynini başka yazılımlara kapatmaktan başka bir şey değildir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Covıd-19 salgını sürecinde konut ve işyeri kiralarında indirim yapılması istenebilir mi?

Doğru olan, beyni her türlü yazılımı kabul etmeye, her algıyı değerlendirip muhakeme etmeye açık, her komutu tanıyan, fakat doğru sonuçları ekrana dökebilen, işlemcisi yüksek bir bilgisayar halinde tutmaktır.

İnsan beynine doğru yazılımlar yükledikçe, yavaş yavaş mantığı değişir. Dünyaya bakışı, nesneleri tanıması, başka insanları anlaması değişir. Tabii ki,  bunlar bir günde olmaz. Adım adım olur. Hatta çok güç olur. Fakat olur…

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.