Bir insanın düşüncesini değiştirmek mümkün mü?

13.05.2020
2.323
A+
A-

Bir insanın düşüncesini değiştirmek mümkün mü?

Birçok insanın sabit fikirli olduğunu düşünürüz ve genellikle o insanın düşüncesini değiştirmenin mümkün olmadığına inanırız.

Oysa her insanın düşüncesi de fikri de değiştirilebilir. Yeter ki, karşınızdaki insanla konuşmaya nasıl başlayacağımızı ve konuşmanın sonuna kadar ona nasıl davranacağımızı bilelim.

İnsanlar haksız olmayı sevmedikleri gibi kendilerine bunun doğrudan söylenmesinden de pek hoşlanmazlar. Bu yüzden öncelikle bir insanın düşünceleri ile ilgili olarak onunla konuşmaya başlamadan önce onu dinleyip, varsa düşüncelerinde haklı olduğu yönleri, yoksa onun düşüncelerindeki en çok beğendiğiniz yönleri ona söyleyerek; hiç biri yoksa ona “Sen de haklı olabilirsin, ama ben de bu konuda şöyle düşünüyorum,” diyerek konuşmayı sürdürmek gerekir.

Yine konuştuğunuz insanla iletişimi koparmamak önemlidir. Bunun için onunla konuşurken alttan alıp onun fikrinde inat etmesini engelleyerek, karşınızdakinin savunma gücünü zayıflatmak gerektiğini unutmamalısınız. Bunun için, konuşma sırasında ara sıra onun da düşüncelerinde haklı olduğunu, aslında bu konuda onun da çok önemli şeyler söylediğini belirtmek yararlı olabilir. Böylelikle karşınızdaki insanın da sizi dinlemesini ve söylediklerinizi değerlendirmesini sağlamış olursunuz.

Karşınızdakiyle konuşurken, onun fikriyle ilgili sadece kendi pencerenizden bakarak değerlendirmeler yaptığınızda asla onun fikrini değiştiremezsiniz. Karşınızdaki kişiyi gözlemleyip, değiştirmek istediğiniz düşüncesiyle ilgili olarak onun da olaya hangi açıdan ve nasıl baktığını anlamanız gerekir. Çünkü her insanın doğrusu onun bakış açısıyla ilgilidir. Siz onu gözlemleyip onun hangi açıdan baktığını öğrendikten sonra, onun bakış açısındaki yanlışların neler olduğunu anlatarak düşüncesini değiştirebilirsiniz. Böylelikle karşınızdakine, aslında kendisinin de hatalı olmadığını, fakat olaya sadece bir açıdan baktığını, başka açılardan bakmadığı için sadece kendi bakış açısının doğru olduğunu sanıp, sadece kendi düşüncesinin doğru olduğuna inandığını, anlatmış olursunuz. Ayrıca konuşma sırasında, sık sık karşınızdaki insanı doğru bildiği düşüncesinin tam zıttı olan başka bir yere yönlendirerek karşınızdakine olaylara başka açılardan da bakmayı öğretmiş olursunuz.

Bu arada başka insanların hep aynı açıdan baktığını, bu sebeple fikir ve düşüncelerinin birbirine benzer olduğunu, kendinizin ise birçok açıdan bakarak çoğu zaman doğru düşündüğünüzü sanmayın. Siz de, fikir ve düşüncelerinizi başkalarıyla paylaşın ve onlar hakkında başkalarının ne düşündüğünü öğrenip, olaylara daha farklı açılardan bakan insanların olacağını unutmayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hiçbir İnsan Fazlalık Değildir.

Danışmak, dinlemek ve anlamak yanlışı azaltır, gururu kırıp insanı daha da mütevazıleştirir. Sevgiyi çoğaltıp, koca koca gönül köprüleri kurarak insanları birbirine yaklaştırır.

Sağlıkla kalın.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.