Bu ilçe nereye gidiyor? Kaman kim(ler)e mahkûm oluyor!

02.01.2018
923
A+
A-

Kaman ilçemiz siyasi tarihimiz boyunca hep kendi hemşerisini tutmuş, her seçimde dik durmuştur. 2002’den sonra ise ardı ardına tüm ülke gibi tercihini yaptı ama her zaman olduğu gibi kadir kıymet bildiremedi.

Hiçbir siyasi görüş ve menfaat hesabı gütmeden ekmeğini yediğimiz, havasını soluduğumuz bu şirin ve dünyanın en güzel yeri ve en iyi insanlarının yaşadığı şirin Kaman’ımız için söyleyecek çok sözümüz var. Ancak boğaz ilimizin plakası gibi 40 boğum.

18 yıldır yerel gazeteciliğin yanı sıra ulusal basın temsilcilikleri yaptığımız dönemlerde dâhil olmak üzere hiçbir zaman ilçemizin adına leke düşürecek haber yapmadık. Bu zamana kadar da ülkemizdeki tüm siyasi partilerin yerelde ya da genelde iktidarları ile çalıştık. Hiçbir zaman yalakalık yapmadık, taraf tutmadık ve iftira atmadık. Bunun en açık ispatı ise hem basılı arşivimiz hem de internet üzerindeki arşivimizdir. Merak eden ya da isteyen buralardan inceleyebilirler.

2000 yılından bu yana ilçemizde siyaset yapmış herkes ile önce ilçemiz, sonra ilimiz ve daha sonrada ülkemiz menfaatleri doğrultusunda dilimizin döndüğü, kalemimizin yazdığı kadarıyla haber yapmaya ve destek olmaya çalıştık. Hiç bir zaman yağdanlık olmadığımız gibi her zaman siyasileri etraflarını sararak gözlerini kör, kulaklarını sağır eden dönek, yalaka, liboş ve pazarlamacılara karşı uyardık ve uyarmaya devam ediyoruz…

“Boğaz kırk boğum” deyimi bir yana Kaman’a dair söyleyecek çok sözümüz var.

Çünkü işimiz bu.

Bu işte vebal var.

Yeni bir yıla girerken şöyle eskilere doğru zihnimde bir yolculuk yaptım ve gördüm ki bir adım öteye gidememişiz. Rahmetli Elliböcük (eskiler çok iyi tanır) gibi iki ileri bir geri yapmışız, bir arpa boyu yolu zor gitmişiz.

İzniniz olursa kısa kısa geçeyim…

***

Yıl, 3 Kasım 2002. 1999 yıllındaki Nisan seçimlerinde Kırşehir Milletvekili seçilen ve 57. Hükümette Devlet Bakanı olan Ramazan Mirzaoğlu’nun Çarşı Camii altındaki seçim irtibat bürosundayız. O zaman İHA muhabiri olarak seçim sonuçlarını anlık takip etmek ve haber geçmek için görevliyiz. O seçimde İHA seçim bürolarının imkânlarının kullanılması için Ak Parti ile anlaşmış ve derlediğimiz bilgileri oradan merkeze iletiyoruz. Mirzaoğlu Kaman’da ve Kırşehir’de önde gidiyor ve sonuçlar için son dakikalar. Meydandaki seçim bürosundaki kalabalık anayolu trafiğe kapatacak kadar çok.

Mirzaoğlu’nun bürosundan anlık bilgi ve çıkan sonuçla ilgili haberleri merkeze geçmek için Ak Parti’nin ikinci sıra adayı Mikail Arslan’ın Gölboğaz’ındaki şimdiki fırının olduğu yerdeki seçim bürosuna geçtik. Bir müddet sonra ise seçim sonuçları açıklandı. MHP baraj altında kaldı ve CHP Hüseyin Bayındır’ı vekil çıkarırken, 1. Sıradan Hacı Turan’ı vekil çıkaran Ak Parti ise ikinci vekili yani Mikail Arslan’ı da baraj avantajıyla kazanmış oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tarım arazilerini alıp satarken nelere dikkat etmek gerekir?

Arslan’ın bürosundaki kalabalık bir anda onlarca kat artmaya başladı. Biraz önce Mirzaoğlu’nun bürosunun önüne davul-zurna getiren çok sayıdaki yalaka ve menfaatçi yakalarındaki bozkurtları çıkarırken bazı çengel bıyıklılarda Kasım ayının soğunu mana ederek bıyıklarını atkılarıyla kapatıp Ak Parti saflarını geçerek zafer sarhoşluğunu (!) çoktan yaşamaya başlamışlardı. Daha sonra bu tayfadan birkaç isim Ak Parti kadrolarında yer bulup menfaatlerini tamamladıktan sonra terki diyar eylediler.

***

Yıl, 28 Mart 2004. Belediye Başkanlığı seçimi atmosferi. Rahmetli Turgut hocamın seçim çalışmalarına katılan bindirme kıtalar. Belediye yanındaki çay bahçesinde miting yapan Kırşehirli Avukat Mehmet Ali Alan telefonla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek ile telekonferans yapıyor, bizde gazeteci olarak takip ediyor, kayıt altına alıyoruz. Gökçek, bir tanesi dahi gerçekleşmeyen birçok vaadi sıralandıktan sonra Kamanlılara sesleniyor, “İktidardan yana olun, Kayserili gibi büyük düşünün” diyor. Sonuç, iktidar partisi adayı rahmetli Turgut Başkan seçimi kazandı. Kasım 2006’da görevi başında vefat etti. Yerine, Belediye Meclis Üyesi Necati Çolak Başbakan Erdoğan tarafından Belediye Başkanı olarak atandı. Sonuç, Kayserilerin çöpe attıkları kırıntılar kadar kazanamadık. Gökçek’te verdiği sözleri unuttu.

***

Yıl, 22 Temmuz 2007. Kaman ve Kırşehir Ak Partiye desteğini sürdürdü. Birinci dönemdeki başarısıyla Ak Parti’den birinci sıra adayı olan Mikail Arslan Kaman’dan beklediği desteği alarak kinci kez seçilirken bu seferde yanında ikinci sıradan Abdullah Çalışkan’ın seçilmesini garantiledi. CHP ise beklentileri karşılayamadığı için elindeki 1 milletvekilini de MHP’li Metin Çobanoğlu’na kaptırdı.

Ankara’da projelerinin takibini sürdüren Mikail Arslan seçim sahasını Abdullah Çalışkan’a terk etmiş bir görünüm sergiledi ve sonucu hem Kaman için hem de kendisi için iyi olmadı. Kaman’da birçok kuruma Çalışkan’a yakın isimler getirildi. Siyaset gereği oyun kuranlar Mikail Arslan’ı 2011 seçimlerinde devre dışı bıraktırdılar.

***

Yıl, 29 Mart 2009. Turgut Aslan’ın vefatı ile görevi devralan Necati Çolak, insancıl yanı ve dürüstlüğü ile takdir toplarken, Kamanlılar arasında belediyecilikte hazır olmadığı kanısı hâsıl oldu. Birçok yokluklarla boğuşan Kaman halkı Kayserili olmaktan bir şey kazanamayınca ibre MHP’nin adayı Erhan Talu’ya kaydı. Seçimi kazanarak Belediye Başkanı seçilen Talu, ilçemizin öncelikli sorunlarına el atarak imar planı, kentsel yenileme, kentsel dönüşüm ve atık su arıtma tesisi projelerini başlatarak bitirirken, kurduğu kilit parke ve beton elemanlar fabrikasını kiraya vererek alt ve üst yapı çalışmalarına hız verdi. 2013 yılında Kaman’a doğalgaz verilmesi için belediyenin ve şahsi bağlantılarının tüm imkânlarını kullanarak istenilen talep sayısını yakalayarak Kaman’a doğalgaz verilmesinde öncülük ve liderlik yaptı.

***

Yıl, 12 Haziran 2011. Kırşehir’in milletvekili sayısı 3’ten 2’ye düşürüldü. Kamanlı tek bir adayın olmadığı seçimde umudunu iktidara bağlayan Kaman halkı iktidara Mikail Arslan’a verdiğinden daha da fazla destek vererek Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan’ı vekil olarak tayin ettiler. Kaman’da bir anda tüm taşlar yerinden oynadı. Eski Mikailciler fanatik Abdullahçı oluverdiler. Muzaffer Aslan ise Kırşehir ve Ankara arasında mekik diplomasisine geçti ve kaybeden taraf oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yalaka, Dalkavuk ve Herbokolog

Bu dönemde kaybeden taraf arasında Kaman ilçemizde oldu. Kırşehir bürokrasisinde Mucurlulardan kendisine yer bulamayan Kaman ilçemizde özel idare yatırımlarından devlet yatırımlarına kadar birçok yatırım hayal oldu. Memur tayini, hastaneye doktor ataması ve kurumların yakıt giderleri gibi mutat işler Kaman’a yapılan yatırımlar gibi sunuldu.

Bu arada, Ocak 2012’de Meteoroloji Müdürlüğü, Ekim 2012’de Kaman Öğretmenevi Lokali, 30 Mart 2014’de 9 Kasaba Belediyemiz ve ardından da 19 Aralık 2014’te Kaman Cezaevi kapatıldı. Hirfanlı Test Müdürlüğünün Kırşehir ya da Ankara’ya taşınması ise oluşturduğumuz kamuoyunun baskısıyla sümen altı edilerek “buzdolabına” kaldırılmıştı.

Tüm bunların yanında Kaman’a doğalgaz verilmesi konusunda Ak Parti iktidarının şartlarını yerine getirmek için CHP ve MHP ilçe başkanları Belediye Başkanı Erhan Talu ve Kaman halkıyla birlikte hareket ederken, Ak Parti İlçe Teşkilatı konuyu sahiplenmemiş hatta dönemin Kaymakamının Kaman’a doğalgaz verilmesi için halkı yönlendirme çalışmalarına destek babındaki basın açıklamasına davet edilen Ak Parti İlçe Başkanı milletvekillerinden izin aldıktan sonra yaklaşık 1 saat bekletme ile sadece fotoğraf karesinde yer almış ve tek bir kelime beyanda bulunmamıştı.

***

Yıl, 30 Mart 2014. Ak Parti Başkanlık yarışı için İlçe Başkanı Avukat Alparslan Güzel’i sahaya sürdü ancak Kaman’da uyguladıkları politika ve genel siyasetin yansımaları sonucu mevcut Başkan Erhan Talu karşısında istediğini elde edemedi. Erhan Talu ara vermeden ikinci kez başkan seçilen ilk kişi unvanını da kazandı. Bu dönemde yaptığı doğru ve yanlışları da ayrıca irdeleyeceğiz.

***

Yıl, 7 Haziran 2015. Ak Parti Salih Çetinkaya ve Hacı Turan’la katıldığı seçimde oyunu yüzde 44’lerden 39,8’e gerileterek tek vekil olarak Salih Çetinkaya’yı çıkartabildi. MHP ise CHP’nin önüne geçerek oyunu yüzde 31,6 çıkarıp ithal adayı Cemil Yıldırım Türk’ü vekil olarak çıkartmıştı. Ancak, 7 Haziran’daki 25. Dönem milletvekili seçimleri sonucuna göre 9 Temmuz 2015 tarihinde resmen başlayan ve 23 Ağustos 2015 tarihinde başarısızlıkla sonlanan koalisyon müzakereleri, Meclis’te temsil edilen 4 siyasi partinin gönülsüzce sürdürdükleri izlenimini veren karşılıklı ziyaretler ve hükümetin kurulamaması sorumluğunu karşı tarafa atma şeklinde ilerledi ve Türkiye tarihinde ilk kez erken genel seçime geçici seçim hükümetiyle gitti.

***

Yıl, 1 Kasım 2015. Haziran 2015 seçiminden yaklaşık 147 gün sonra yapılacak seçimler için Kırşehir’de oyunun gerilediğini gören Ak Parti Genel Merkezi, Kırşehir’in en büyük ilçesi Kaman’daki oy potansiyelini yabana atmadı ve 2 seçimde yer vermediği Mikail Arslan’ı yüzlerce araçtan oluşan konvoy ile Ankara ve Kırşehir hattında destek turuna çıkan Kamanlıların çabalarını takdirle karşılayarak çok çalışması şartıyla ikinci sıradan yeniden listeye koydu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tarih Tekerrür Etmeyecek, Yeniden Yazılacak.

Siyasetin sadece devlet yatırımlarını takip etmek değil, seçmen tabanı ile partili partisiz genel halkın istek ve beklentilerinin önemli olduğunu çabuk kavrayan Mikail Arslan, uzun bir aradan ve artan beklentiler nedeniyle seçim çalışmalarına hızlı başladı. Kamanlılardan aldığı güçle de tüm il genelini karış karış gezerek adam adama çalışmaya başladı.

Özellikle partili partisiz çok sayıda Kamanlı hemşerimizin Kaman’a sahip çıkılması adına şartsız destek verdiği seçim sonucunda Salih Çetinkaya ve Mikail Arslan Ak Parti’den Kırşehir vekili olarak meclise gönderildiler. Daha sonra Kaman çarşı meydanında el ele vererek Kamanlılara teşekkür edip Kaman’ı yalnız bırakmayacakları sözünü verdiler…

***

Yıl, 16 Nisan 2017. Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Anayasa Değişikliği Referandumu öncesi propaganda süreci. Kaman genelinde ev ev, mahalle mahalle, köy köy yapılan toplantılar ile Kargın Köyleri ve Savcılı Köylerinin miting havasında geçen destek toplantıları. Burada verilen iş, aş, yatırım, Darıözü ve Savcılı Göletlerinin kapalı sisteme geçirilmesi,  gibi vaatler. Artık yakın tarih olduğu için tek tek sıralamaya gerek yok. Kaman üzerine düşeni yine yaptı ve 1 Kasım’daki desteğini daha da artırarak yüzde 53,13 oranında oy verdi…

SON SEÇİMİN ÜSTÜNDEN

2 YIL, 2 AY, 2 GÜN GEÇTİ

Aradan bugün dâhil tam 2 yıl, 2 ay, 2 gün geçti. Yani tam olarak 794 gün. Geçen 2 yıl, 2 ay, 2 gün hatırına 2 vekilimize 2 kelam etmek hakkımız diye düşünüyoruz.

Son iki yılda Kaman’da ne değişti. Kaman’da 2 gazete olarak bizim gördüğümüz Özel İdare tarafından 2 tane İmam Hatip, KOP’tan alınan paralarla 2 tane barajın sulaması yenilendi ama 2 tane Kamanlının çalışacağı bir fabrika yok. Yeni yapılan ve yeni tadilattan geçen 2 tane okul yıkıldı, yerine yine 2 tane okul binası yapılıyor.

Kaman küçümsendi, Kaman aşağılandı, Kaman’a değer verilmedi

2 yılda 2 vekil Kaman’da halkın katılımıyla 2 toplantı gerçekleştirip isteklerini, şikâyetlerini ve beklentileri dinlemedi.

Geçmiş 2 dönemi yaşadıktan sonra şahsıma münhasır Kaman adına destek verdiğim iktidarın 2 vekilini de 2 yılda 2 kere görmek nasip olmadı.

İlçe teşkilatı hariç Ak Parti tabanı da dâhil gören varsa bize de haber versin.

TÜM SORUNLAR ÜST ÜSTE

Kaman’da tüm sorunlar üst üste biriktikçe, ötelendikçe altından kalkılmaz bir hale gelmeye başladı.

Kaman’da adam kalmamış gibi hep ithal, yabancı ve ne idüğü belirsiz kişiler getirilerek tüm kurumlarda baş tacı edildiler. Kamanlıların adına kararlar alıp, Kamanlıların yerine kararlar vermekteler. (Buradan kimse ile bir husumetimiz olmadığını ve adamcılık ve torpille bir yerlere getirilenlerden bahsettiğimizi belirtelim.)

Kaman’da önceden bu yana süre gelen işsizlik ve göç 2 vekil ve iktidar partisi döneminde azaldı mı ya da bitti mi. Bize göre değişen bir şey olmadı. Hatta daha da artı. Seçim vaatleri ne oldu? Kaman’ın sorunları konusunda Belediye ile ortak hareket edilecekti, hizmet karşılığında isteğiniz yasal düzenlemeler yapılacaktı!

Belediye hafta sonlarında bile istenilen değişiklikler için mesai yaparken, Kaman halkına yansıyan bir yatırım ve gelişme görmedik. Dahası siyasi çekişmeler yüzünden Kaman halkı şimdi 25-30 yıl önceki zamanlarındaki gibi çamur deryasında yüzmekte.

İktidardan değil ama iktidara tam destek veren MHP’li bir belediyeye 1 kuruşluk kaynak sağlayarak yolların asfaltlanmasını kentsel dönüşümün tamamlanmasını mı sağladınız?

Şimdi de Kaman Devlet Hastanesinin tüm yönetim kadrosuna yabancılar yerleştirilip Kamanlılar tasfiye edilirken haberimiz yoktu mu diyeceksiniz?

Başta dedim ya, boğaz kırk boğum…

Kimseyle bir alıp vermediğimiz yok.

Kaman’ımızı ve Kaman’ımıza hizmet edenleri ve hizmet etmek için çırpınanları seviyoruz.

Sağlıcakla, mutlu ve huzurlu bir yıl dileğiyle…

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.