Çanakkale Destanını Şerefle Andık

Bu gün aldığımız her nefes bundan tam 104 yıl önce verilmiş son nefes sayesindedir. Saygı ve minnetle…

19.03.2019
524
A+
A-

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Türk Ordusu, 104 yıl önce dünyanın en güçlü ordularını Çanakkale’de dize getirdi. Bugün kahraman Türk askerindeki o ‘yüksek ruh’ bir kez daha minnetle anıldı.

Yıl 1915. Birinci Dünya Savaşı’nın en çetin dönemi yaşanıyordu. İşgal güçlerinin Şubat ayından itibaren boğazları ele geçirmek için yaptığı saldırı Mart ayında Çanakkale’de şiddetlendi. Ancak 18 Mart günü Türk askeri, var gücüyle direndiği, kudreti ve vatan sevgisiyle karşı koyduğu işgalcileri püskürttü. O gün denizde bozguna uğrayan düşman kuvvetleri, bu kez Çanakkale’ye karadan girmek istedi.

Karşılarında Ulu Önder Mustafa Kemal komutasındaki vatan, millet ve bayrak aşkıyla yanıp tutuşan Türk birlikleri vardı. Mustafa Kemal, emrindeki 57. Alay’a “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’’ dedi. 25 Nisan 1915 sabahı tarihin akışını değiştiren Çanakkale Kara Savaşları başladı. Önce Anafartalar, sonra Conkbayırı zaferleri geldi. Düşman kuvvetleri çekildi. “Çanakkale geçilmez’’ sözü tüm dünyaya kanıtlandı.

57 BİNDEN FAZLA ŞEHİT VERDİK

Çanakkale Savaşı, 1’inci Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletlerinin oluşturduğu İngiliz, İskoç, İrlandalı, Fransız, Hint, Kuzey Afrikalı (Cezayirliler, Zuaveler), Kanadalı, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı (ANZAC) askerlerle Rum ve Yahudi gönüllülerin bulunduğu ordu arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. Sadece Çanakkale Muharebelerinde 57 bin şehit veren ülkemiz; yaralı, kayıp, hastalıktan ölen ve sakatlıktan dolayı geri gönderilen askerlerimizle birlikte toplam da 251 bin evladını kaybetti. İtilaf devletlerinin ise 50 bin askeri ölürken, diğer kayıplarla birlikte bu sayı toplamda 252 bine ulaştı.

ŞAN VE ŞEREF’İN KANLA YAZILDIĞI ÇANAKKALE ZAFERİNİN 104.YIL DÖNÜMÜ VE ŞEHİTLER GÜNÜ TÖRENLERLE KUTLANDI

Çanakkale destanının 104. yıl dönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Kaman’da çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Şehit Bayram Kara Ortaokulu Öğrencilerinden Türk Bayrağı Koreografisi

Çanakkale Deniz ve Kara Savaşları ile 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla Resmi tören, 18 Mart 2018 Pazartesi günü saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı çelenginin sunulmasıyla başladı. Törene, Kaymakam Murat Girgin ve Belediye Başkanı Erhan Talu ile birlikte gaziler, şehit aileleri, siyasi parti ilçe başkanları ve belediye başkan adayları, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklâl Marşımızın okunmasını müteakip Cuma Mahallesi ve Hacıpınar Mahallesindeki Şehitlikler ziyaret edilerek dualar okundu.

Daha sonra anma etkinlikleri çerçevesinde Yenihayat Ortaokulu tarafından Kültür Merkezinde gerçekleştirilen anma programına geçildi. Program, Kaymakam Murat Girgin’in günün anlam ve önemini belirten konuşması ile başladı. Çanakkale Zaferinin tarihin en büyük zaferlerinden biri olduğunu belirten Girgin, “Çanakkale Zaferi, vatanı, dini ve hürriyeti söz konusu olunca Türk Milletinin neleri başaracağını tüm emperyalist devletlere göstermiş oldu. Geçmişte aileler evlatlarını nasıl ‘Ya şehit olacaksın ya gazi’ diyerek gönderdiyse bugünde yine aynı inançla yurdumuzun dört bir yanına ve sınır dışına uğurluyor. Kaman ilçemiz en çok şehit veren ilçelerimizden biridir. Bu onur atalarından Kaman’a kalan en anlamlı mirastır,” sözleri ile kahramanlık yazan tüm Mehmetçiğe minnet duyduklarını ve gazilere de şifa dilediğini dile getirdi.

Anma etkinliğinde okul öğrencilerinin hazırlamış olduğu sinevizyon gösterisi, şiirleri ve kompozisyonların okunması ile Kınalı Hasan adlı piyesle Çanakkale destanımız çok anlamlı ve duygulu bir şekilde izleyicilere anlatıldı.

Anma etkinlikleri Kaymakamlık tarafından şehit ailelerine yönelik verilen yemekle ile sona erdi.

SAVAŞ İAŞESİ DAĞITILDI

Öte yandan, Çanakkale Zaferi anma etkinlikleri kapsamında Ak Parti Belediye Başkan Adayı Necati Çolak tarafından ise savaş sırasında yaşanan zorluklara dikkat çekmek amacıyla askerlerimize ait “Şekersiz Üzüm Hoşafı ve Buğday Çorbası”ndan oluşan iaşe (menüsü) hazırlatılarak çarşı merkezinde esnaf ve vatandaşlara ikram edildi. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Nevruz ateşi Kaman'da yandı
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.