Ceviz bahçelerinde budama ve aşı kalemi alma dönemi başladı

Adı ve tadıyla dünyaca ünlü, coğrafi işaret adına sahip ve tescilli Kaman Cevizinin anayurdu Kaman’da mevsim şartlarının uygun hale gelmesiyle birlikte ceviz bahçelerinde bakım, budama ve aşı kalemi alma çalışmaları başladı.

03.03.2021
1.049
A+
A-

Adı ve tadıyla dünyaca ünlü, coğrafi işaret adına sahip ve tescilli Kaman Cevizinin anayurdu Kaman’da mevsim şartlarının uygun hale gelmesiyle birlikte ceviz bahçelerinde bakım, budama ve aşı kalemi alma çalışmaları başladı.

Koronavirüs yasaklarına rağmen üretmeye devam eden Kamanlı ceviz üreticilerimiz, cemrelerin düşmeye başlaması ve ikim değişikliği nedeniyle mevsimin erkene gelmesi sonucu çalışmalara başladılar.

Geçtiğimiz hafta sonunda Hüseyin Aktürk Ceviz Çiftliği ile Arif Göçmen’e ait Başköy’deki anaç bahçesinde budama ve aşı kalemi alma çalışmalarına başlandı.

Kaman’da cevizin duayeni Osman Yayla amca ile birlikte Ceviz Yetiştiricileri Arif Göçmen, Mitat Akbaş ve İbrahim Aktürk tarafından imece usulüyle yapılan çalışmada Kaman1 ile yabancı çeşit Chandler ağaçlarında şekil ve meyve budaması ile bakım çalışmaları gerçekleştirildi.

Alınan aşı kalemlerinin uygun şartlarda soğuk hava deposunda veya toprak altında korunması gerektiğinin altını çizen Ceviz Bilgilendirme Merkezi’nin sahibi Arif Göçmen, aşılama çalışmalarının seralarda önümüzdeki haftalarda başlayabileceğini söyledi.

Göçmen, açık arazilerde yapılacak çelik aşıları ile büyük ağaçlarda yapılacak olan çeşit değiştirme aşılarının Nisan ayında yapılmasının daha uygun olacağını belirterek; “Çeşit değişimi yapılacak olan ağaçların yaklaşık 1 hafta önce kesilmesi lazım. Uyanmaya başlayan ağaçların suyunun aşı kalemlerine zarar vermeyecek şekilde boşalması gerekmektedir. Ayrıca, anacın kalınlığına göre yarma, dilcikli ve kabuk arası çeşitleri uygulanabilir. Bu ay içerisinde aşılı ceviz fidanların dikimi de tamamlanmalıdır. Kaman’da ceviz bahçelerinin artırılması ve verime yatırılması konusunda elimizden geldiği kadar bilgilendirme ve teknik destek verme konusunda üreticilerimizin taleplerine cevap vermeye çalışmaktayız,” dedi. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Düğün saatlerine sınırlama
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.