Ceviz çok, Festival yok

10-11 Ekim’de Ceviz Satışı Yapılabilmesi için Kapalı Pazar Yeri Tahsis Edildi

07.10.2020
894
A+
A-

10-11 Ekim’de Ceviz Satışı Yapılabilmesi için Kapalı Pazar Yeri Tahsis Edildi

Kaman’da bu yıl 29.su düzenlenecek olan Kaman Ceviz, Kültür ve Sanat Festivali covit-19 pandemisi nedeniyle Bakanlık tarafından iptal edildi. Kaman Belediyesi ise üreticileri mağdur etmemek için Kapalı Pazaryerinde ceviz satış stantları kurulması kararı aldı.

Son yıllarda don, dolu gibi doğal afetler nedeniyle ürün kaybı yaşayan ceviz üreticilerimiz, başka şehirlerden ve ithal yollardan getirilen kalitesiz ve ucuz cevizlerin festivallerde Kaman Cevizi adı altında satılması sonucu da güvenilirliğini yitirme noktasına geldi.

Kaman ve çevre köylerimiz ile Kırşehir genelindeki sayıları artan ceviz bahçelerinde üretilen çok kaliteli ürünler ile 28 yıldır Festivallerde verilen emekler, gözünü para hırsı bürümüş 3-5 çapulcu tarafından adeta tarumar edilmekte.

Kanunlarımız hiç kimsenin ticaretine ve kazancına engel olunamayacağını yazarken, hiçbir satıcı ve tüccarın da yanıltıcı ve yalanla ticaret yapmasına müsaade etmez. Vergi veren ve katma değer yaratan kollanırken, bu malları alan tüketici elbette korunacaktır.

Kırşehir Valiliği, Kaman Kaymakamlığı ve Kaman Belediyesine seslenen ceviz üreticilerimiz; “Kaman Cevizi üreten ve satanın kim olduğu resmi belge ile tescillenmeli, alıp satanın ise ürününün kime, nereye ve hangi cinse ait olduğu belgelemesi şartı konmalı. Kaman Cevizi üreticileri desteklenmek için ön saflara yerleştirilmeli ve yabancı ürün satanlar ise Kaman Cevizi ibaresi yerine malın gerçek menşeini yazarak arka sıralarda satışına izin verilmelidir. İlçe Tarım Müdürlüğü ve Belediye Zabıtası ise denetimlerini yaparak gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve sahte mal satanlara tüketici kandırmaktan ve resmi görevlilere yalan beyan vermekten idari işlem yapmalıdırlar. Artık üreticilere ve Kaman Cevizine sahip çıkılsın,” diyerek beklentilerini dile getirdiler.

Bu üretim yılında mevsim itibarıyla büyük bir sıkıntı yaşamayan ceviz üreticilerimiz emeklerinin karşılığını almaya başladılar. Hasatlarını gecikmeli de olsa tamamlayan üreticilerimiz Ekim ayının ilk hafta sonunda düzenlenmesi gereken Ceviz Festivaline ürünlerini hazır ettiler. Ancak koronavirüs nedeniyle iptal edilen festivalimiz hevesleri kursakta bıraktı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Mart kapıdan baktırdı

Belediye Başkanı Necati Çolak başkanlığında geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen toplantıda ceviz üreticilerinin mağdur olmasını önlemek amacıyla ceviz satış stantları açılması kararı alınmıştı.

Koronavirüs önlemlerinin titizlikle uygulanabilmesi ve kalabalığı önleme adına Turgut Aslan Caddesi (eski Ömerhacılı Caddesi) üzerindeki Kapalı Pazaryerinde 10-11 Ekim 2020 Cumartesi ve Pazar günü 2 gün süreyle ceviz satışına belediyece destek verilecek. / Pınar AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.