Ceviz Festivalimiz güçleniyor

Kaman Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi gerçekleştirilen Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali her geçen gün daha da güçlenerek ilçemize katkı sağlamaya devam ediyor.

Kaman Belediyesi tarafından bu yıl 31’incisi gerçekleştirilen Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali her geçen gün daha da güçlenerek ilçemize katkı sağlamaya devam ediyor.

Çevre il ve ilçelerden ceviz ve organik ürün almak için gelenlerin sayısı her yıl katlanarak artarken, bu artışta konserlerin etkisi de göz ardı edilmeyecek seviyede.

Tabi ki her yıl oldu gibi bu festivalinde klasikleri arasında yer alan dışarıdan getirilen cevizlerin “Ünlü Kaman Cevizi”, “Hakiki Kaman Cevizi”, “Taze Yerli Ceviz” adlarında pazarlanması halen gündemdeki yerini koruyor. Kamanlı ceviz üreticisinin korunması, Kaman 1 cevizimizin tescil hakkı ve Kaman cevizinin coğrafi işaret almış olması ise henüz Kaman’da bir anlam ifade etmemekte. Tüm bu olumsuzlukların üstüne ilçemiz genelindeki ceviz bahçelerinin halen profesyonelleşmemiş ve tek tip standart ceviz üretemiyor oluşu ise tuz-biber ekiyor.

Festivalin açılış programına Vali H. Mete Buhara, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Eski Kaman Kaymakamı ve Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli, Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay, Anayasa Mahkemesi Üyesi Recai Akyel, Kaman Kaymakamı Mehmet Usta, Ak Parti İl Başkanı Seher Ünsal, MHP İl Başkanı Arif Kılıç, 27.Dönem MHP Kırşehir Milletvekili Adayı Avukat Ali Aydın Akpınar, çok sayıda siyasi, belediye başkanı, dernek yöneticileri, il ve ilçe protokolü, davetliler, ceviz üreticileri ve vatandaş katıldı.

FESTİVAL KORTEJLE BAŞLADI

Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivalimizin açılışı 8 Ekim 2022 Cumartesi günü saat 10.00’da Atatürk Anıtına Belediye Çelenginin sunulmasını müteakip İstiklâl Marşımızın okunması ile başladı. Hemen ardından ise daha önce kendimize ait Mehter Takımının yaşatılamaması nedeniyle Kırıkkale Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde protokol üyelerinin katılımıyla festival stantlarının arasında kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.

PROTOKOL KONUŞMALARI

Kortej yürüyüşünün ardından Belediye Başkanı Necati Çolak tarafından açılış konuşması yapıldı. Cevizin çok önemli bir gıda olduğunu belirten Başkan Çolak, “Kaman, toprağı ile cevize ayrı bir tat vermiştir. Bugün ilçemizde yetişen ve 2020 yılında coğrafi işareti alan Kaman Cevizi, 22 Bin dekarda üretilmekte. Buna rağmen Kaman Cevizi daha dalında tükenmeye başlıyor. Ceviz üretimini ve çeşitlerini arttırmak için de belediye olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun içinde Kırşehirli Dernekler Federasyonumuz ile birlikte hazırladığımız 2 Milyon 300 Bin Liralık projemiz Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından onaylandı. Bu Proje ile kuracağımız Kadın Kooperatifimiz aracılığı ile Kaman cevizinin işlenmesi ve yıl boyu pazarlanmasını sağlayacağız,” ifadelerini kullandı. Başkan Çolak, konuşmasında Kaman’da yaptıkları çalışmalara da değindi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhasip Recep Çetin vefat etti

Ak Parti İl Başkanı Seher Ünsal, Ak Parti Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli’nin ardından Kamanlı hemşerimiz MHP Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay’da birer selamlama konuşmaları yaptılar.

Kaman’ın cevizin başkenti olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, cevize verdikleri desteği sürdüreceklerini ancak bu desteklerin neler olduğunu açıklamadığı konuşmasında; “Bu yıl tarımda her anlamda bereketli bir yıl geçiriyoruz. Çiftçilerimizin her zaman yanında olmaya, işlerini kolaylaştıracak hamleler yapmaya çalışıyoruz. 1 Ekim tarihiyle yeni bir sisteme geçtik. Artık e-Devlet üzerinden çiftçilerimiz çiftçi kayıt belgelerini alabilecekler. Amacımız çiftçi kardeşimiz evinde, traktörün üzerinde, tarlasında cep telefonu üzerinden uygulamaya girip işini halletsin. Devamını da hayvancılık üzerinde yapacağız,” sözlerine yer verdi.

Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara da Kaman cevizinin hem ilin hem de ilçenin tanıtımına büyük katkı sunduğunu vurguladığı konuşmasında; “Kaman cevizi çok önemli ki bugün 31’inci kez festivali düzenleniyor. Ceviz bizim için çok önemli bir ürün. Sadece ceviz içi olarak değil, katma değer ürünleriyle de bunu destekleyeceğiz. Kırşehir genelinde üretilen 32 Bin dekar alanın 22 Bin dekarı Kaman’da mevcut. Ceviz işleme atölyesi ve yan ürünleriyle de Kaman cevizinin değerini artıracağız,” dedi.

PLAKET DAĞITIMI

Konuşmaların ardından Kaman’a emeği geçen önce eski Kültür Bakanı Gökhan Maraş’a, eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Ramazan Mirzaoğlu’na, eski Kırşehir Milletvekili Coşkun Gökalp’e, Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli’ye, Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay’a, eski Kaman Kaymakamı ve Çorum Valisi Mustafa Çiftçi’ye, Kırşehirli Dernekler Federasyonu Başkanı Hilmi Gökçınar’a, Federasyon Başkan Vekili Hüseyin Ata’ya, Federasyon Başkan Yardımcısı Abdullah Çavuş’a, Proje Koordinatörü Gökalp Gök’e, Ahiler Kalkınma Ajansı Koordinatörü Ali Gençer ve Ortadoğu Kültür Derneği Başkanı Dr. Sachihiro Omura’ya teşekkür plaketleri takdim edilerek hatıra fotoğrafı çekimi gerçekleştirildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaman Cevizine sahip çıkalım!

Plaket takdim töreninde Ceviz Festivali etkinlikleri ve yarışmalarında hediye edilen bir çok ürünü karşılayan ilçemizin bir birinden değerli esnafına da isim isim okunarak katkı ve desteklerinden dolayı plaket takdim edildi.

Türk Dünyası Müzik ve Dans Topluğunun gösterilerinin ardından protokol ve davetliler onurlarına verilen yemeğe katıldıktan sonra festival boyunca bireysel etkinliklere katılarak ilçemizden ayrıldılar.

Festivalin resmi açılış töreninin ardından serbest etkinliklere geçildi. İki gün içerisinde çeşitli yarışmalar ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilen Ceviz Festivalinin en kalabalık anlarını oluşturulan konser bölümlerinde ise Cumartesi akşamı Kamanlı hemşerilerimiz Uğur Ertürk ile Yener Gedik ve ünlü sanatçı Derya Uluğ sahne alarak geç saatlere kadar soğuk havayı ısıtan birer performans sergilediler.

Pazar günü ise yine stant gezileri ve kültürel etkinliklerin sonunda kapanış konserlerine Kamanlı hemşerilerimizin yanı sıra şehir dışından binlerce kişi akın etti. Festivalin ikinci gününde de yine sahneye ilk önce Kamanlı hemşerilerimiz Mert Kaya ve Ömer Şahin çıktılar. Sahne performansları ile coşkulu kalabalığı heyecanlandıran hemşerilerimizin ardından ise finali ünlü grup Zakkum yaptı. Gece yarısına kadar coşku ve ateşin hiç düşmediği konser ile festivalin sonuna gelindi.

İki gün boyunca festivalin sahnede gerçekleştirilen her etkiliğini ise soğuk havaya rağmen sesi hiç titremeyen ünlü sunucu Aysunucu gerçekleştirdi. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.