Cevizde aşı çalışmaları başladı

Adı ve kalitesi dünyaca meşhur, adına festivaller düzenlediğimiz ve geçtiğimiz yıl menşe adı ve coğrafi işareti tescillenmiş Kaman Cevizinin ana vatanı ilçemizde aşı ile ceviz üretim sezonu başladı.

24.03.2021
1.826
A+
A-

Adı ve kalitesi dünyaca meşhur, adına festivaller düzenlediğimiz ve geçtiğimiz yıl menşe adı ve coğrafi işareti tescillenmiş Kaman Cevizinin ana vatanı ilçemizde aşı ile ceviz üretim sezonu başladı.

Kaman’da büyük ve küçük çaplı ceviz yetiştiriciliği yapan üreticiler mevsim şartlarının uygun hale gelmeye başlamasıyla beraber seralarda ceviz aşısına başladılar. Açık alandaki aşılı ağaç üretiminin ise havaların iyice ısınmasıyla birlikte önümüzdeki haftalarda başlaması beklenmekte.

Ünlü ceviz türlerimizden Kaman-1 ve Kaman-5 ile yabancı çeşitlerden ilçemize en iyi uyumu sağlayan Chandler türünün üretimi yapılan ilçemizde; dilcikli, çelik ve yarma gibi aşı türleri uygulanıyor. Kaman merkez ve köylerinde aşılı ceviz üretimi yapan irili ufaklı işletmelerde bu yıl 100 Bin’den fazla aşılı ceviz fidanı üretiminin gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Kaman’da ceviz üretimi ve aşılaması ekonomik getirisi en yüksek bir sektör haline gelirken, hububat üretimin haricinde ilçemizin tek sanayi üretimi olan ceviz fidanlarının ülkemizin tüm bölgelerine uyum sağladığı da kaydedildi.

BAHÇELER STANDARTA YÖNELİYOR

İlçemizde cevizle adı özdeşleşmiş üreticilerimizden olan Kaman Cevizi Bilgilendirme Merkezi sahibi Arif Göçmen’le serasında yaptığımız röportajda; her sektörde olduğu gibi ceviz üretiminde de kalifiye eleman sıkıntısının had safhaya ulaştığını söyledi.

Bu sezon serasında 10 Bin adet aşılı ceviz fidanı üretmeyi planladıklarını belirten Göçmen; “Ceviz üretimi artık bir standarda sahip olmaya başladı. Kapama ceviz bahçelerimizin sayısı her geçen gün artıyor. Daha önce plansız ve bilinçsiz kurulan karışık ceviz bahçeleri aşılama yöntemi ile tek tipe dönüştürülerek standart ticari kapama bahçeleri oluşturuluyor. Talep üzerine biz de Kaman 1 ve Chandler cinsi cevizlerimiz ile tozlayıcı cinslerin üretimini yapmaktayız. Çöğür üzerine taktığımız aşı kalemlerini poşetleyerek tüplü şekilde yetiştiriyoruz. İlçemizde sezon mevsim itibarıyla kısa olduğu ve kalifiye elaman yetersizliği nedeniyle kapasite artırımı yapmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlığın uygulamaya koyduğu ‘Belgeli Fidan Üretimi’ kapsamında sarı ve mavi sertifikalı üretim gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, ceviz bahçelerine çeşit değiştirme, budama ve bakım amacıyla gücümüz yettiğince hizmet vermeye devam ediyoruz,” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sayı 970

SAHTECİĞLE DUR DENMELİ

Ülke genelinde olduğu gibi ilçemizde de bazı ceviz fidanı üreticilerinin sertifikasız ve menşei belli olmayan kalemlerle aşı yaptıkları ya da çekirdekten yetiştirdikleri çöğürleri aşılı ve Kaman cevizi diye sattıklarını görüyoruz diyen Ceviz Üreticisi ve Gazetemiz Sahibi Muzaffer Aktürk ise yaptığı açıklamasında; “Sosyal medya üzerindeki ceviz konulu sayfalarda üzülerek de olsa bazı hemşerilerimizin ve ilçemizin adının kötü anıldığını görmekteyiz. Dönemin Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun ülkemizin ceviz üretimini artırmak amacıyla 2012 yılında Kaman ilçemizde başlattığı Ulusal Ceviz Eylem Planı çerçevesinde kaliteli ve standart üretim için denetim ve destek mekanizmasının halen yürürlüğü girmemiş olması art niyetli insanların ekmeğine yağ sürmektedir.

Bahçe kuran insanların yıllarının, emeklerinin, hayallerinin ve paralarının çalınmasının önüne geçilmeli, Kaman ilçemizin adı başta olmak üzere hem dürüst üreticilerimizin hem de alıcıların zarar görmesi engellenmelidir. Lütfen, ülkemiz ceviz çöplüğü olmasın, milli servetimiz heba olmasın, cevizimizin ve Kaman’ımızın adını lekelemeyelim” diyerek uyarıda bulundu.

Öte yandan, mevsim itibarıyla ceviz bahçelerinde ilaçlama, gübreleme, budama ve toprak işleme çalışmalarına da başlayan Kamanlı ceviz üreticilerimiz hava şartlarının geçen yıl olduğu gibi iyi geçmesi halinde bol ürün beklediklerini de belirtmekteler. / Pınar AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.