Ceviz’de iyi bir sezon bekleniyor

Ceviz festivalimiz ulusal hale getirilmeli, daha geniş kapsamlı ve hafta içine yayılacak konserler ve eğitim etkinlikleri düzenlenmeli.

Adı ve tadıyla dünyaca ünlü Kaman Cevizi ile yerli çeşitlerin üretildiği ilçemiz Kaman’da bu sene mevsim şartlarına rağmen iyi bir sezon bekleyen üreticiler, Ceviz Kültür ve Sanat Festivali’nin ulusal hale getirilmesini ve daha kapsamlı bir şekilde yapılmasını beklemekte.

Önceki yıllarda sık sık don ve dolu zararına uğrayan ceviz üreticileri, son yıllarda aldığı iyi verime karşılık pandemi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle umduğunu yine bulamadı. Bu sezonda ise üretim ve girdi maliyetleri nedeniyle adeta lüks tüketim maddesi haline gelen cevizin pazar fiyatının ne olacağı merak konusu.

Ülkemiz genelinde yoğun ceviz üretimi yapılan birçok bölgedeki bahçeler mevsim değişikliği nedeniyle Nisan ve Mayıs aylarındaki soğuklardan etkilendi. Ardından gelen yağış ve kapalı havayı takip eden yüksek sıcaklıklar yine zarara neden oldu. Bir taraftan doğa şartları ile mücadele eden ceviz üreticileri şimdi de ekonomik sıkıntı ve yüksek girdi maliyetleri ile mücadele etmekte.

Tescillimiz ve Coğrafi İşaret sahibi olmamızdan dolayı ceviz üretim merkezi olduğu resmen onaylanmış olan ilçemiz Kaman’da son yıllarda aşılı ve kapama bahçeye dönüş hızlanmış durumda. Tek tip ve pazar payı daha yüksek kaliteli ürün yetiştirmeye yönelen Kamanlı ceviz üreticilerimiz Ceviz Festivalinin de satışları artırdığı konusunda hem fikir. Bu sebepten ötürü üreticilerimiz Kaman Belediyesinden daha geniş kapsamlı ve hafta içine yayılacak bir festival beklediklerini dile getirmekteler.

FİYAT BELİRSİZ

Kaman’da ceviz üretiminin artmasına bağlı olarak fiyatlarda düşüş yaşanmasının beklenmediğinin altını çizen üreticiler, tüm tarımsal faaliyetlerde olduğu gibi ceviz yetiştiriciliğindeki mazot, gübre, zirai ilaç ve işçilik gibi girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle fiyatların geçen yıla göre biraz daha yüksek olacağını belirtmekteler.

Önceki yıllarda Kaman ilçemizde satışı engellenemeyen ithal ve menşei belli olmayan cevizler nedeniyle piyasada 45-55 lira arasında satılan yerli cevizler ile Kaman1 Cevizimiz hak ettiği değere ulaşamamıştı.  Bundan 10-15 yıl öncesi tane ile satılan Kaman Cevizinin kilosu 10 dolar civarına kadar ulaşmıştı. Bu ayın sonuna kadar hasar olgunluğa gelecek cevizlerimizin fiyatı ise henüz belirsizliğini korumakta. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ve beklenen Kar, bereketi ve zorlukları ile geldi
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.