Ceviz’de iyi bir sezon bekleniyor

Üreticiler daha geniş kapsamlı ve hafta içine yayılacak bir festival istiyor.

16.06.2021
1.311
A+
A-

Üreticiler daha geniş kapsamlı ve hafta içine yayılacak bir festival istiyor.

Adı ve tadıyla dünyaca ünlü Kaman Cevizi ile yerli çeşitlerin üretildiği ilçemiz Kaman’da bu sene mevsim şartlarına rağmen iyi bir sezon bekleyen üreticiler, pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl yapılamayan Ceviz Festivali’nin bu sene yapılmasını dört gözle beklemekte.

Önceki yıllarda üst üste don ve dolu nedeniyle zarara uğrayan ceviz üreticileri, geçtiğimiz yıl verimin iyi olmasına karşı pandemi nedeniyle beklediği satışı gerçekleştiremedi.

Ülkemiz genelinde yoğun ceviz üretimi yapılan birçok bölgedeki bahçeler mevsim değişikliği nedeniyle Mayıs ve Haziran aylarındaki soğuklardan etkilenirken, geç gelen aşırı yağışlar ve dolu nedeniyle zarara uğradı. Muhtemel verim kaybı ve koronavirüs salgını nedeniyle ithalata sıcak bakılmaması beklentisiyle piyasada muhtemel ceviz açığı oluşacağını belirten yerli üreticilerimiz Ceviz Festivali’nin de katkısıyla pazarlama desteği istiyor.

Tescilli Kaman1 Cevizimizin yanı sıra ilçemiz genelinde çok sayıda yerli ve yabancı ceviz türü de üretilirken, Kaymakamlık ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün çalışmaları sonucunda Kaman ilçemiz ceviz dalında Coğrafi İşaret alarak ceviz üretim merkezi olduğunu resmileştirmişti.

Piyasada oluşacak ceviz talebini ilçemize yönlendirmesi bakımından Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali’nin yadsınamaz bir katkısı olduğunun altını çizen ceviz üreticilerimiz, yeni normalleşme süreci ve aşılama programı sonrasında Kaman Belediyesinden daha geniş kapsamlı ve hafta içine yayılacak bir festival beklediklerini dile getirmekteler.

FİYAT DÜŞMEZ

Kaman’da ceviz üretiminin artmasına bağlı olarak fiyatlarda düşüş yaşanmasının beklenmediğinin altını çizen üreticiler, tüm tarımsal faaliyetlerde olduğu gibi ceviz yetiştiriciliğindeki mazot, gübre, zirai ilaç ve işçilik gibi girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle fiyatların geçen yıla göre biraz daha yüksek olacağını belirtmekteler.

Geçtiğimiz yıllarda Kaman ilçemizde satışı engellenemeyen ithal ve menşei belli olmayan cevizler nedeniyle piyasada 35-45 lira arasında satılan yerli cevizler ile Kaman1 Cevizimiz hak ettiği değere ulaşamamıştı. Eylül ayında hasat olgunluğuna erişecek olan kaliteli yerli cevizlerimiz bu yıl inşallah para edecek. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ramazan fareleri yakayı ele verdi
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.