Çiçekdağı Oyunu Türküsünün Hikâyesi

Yaşar Şahin
Yaşar ŞAHİN: Emekli öğretmen, Şair ve Araştırmacı. Bu zamana kadar çok sayıda gazete ve dergide makaleleri yayınlandı. Kaman tarihi, kültürü ve yaşantısı üzerine çok fazla kaynak ve bilgiye sahip.
03.08.2022
1.582
A+
A-

1968 Çiçekdağı Beşikli Köyü öğretmeniyim. Köylülerle Zahidem Türküsü üzerine konuşuyoruz. Köyün yaşlılarından Nazir Tıraş, “Çiçekdağı Oyunu Türküsüde ağıttır,” dedi ve başladı anlatmaya.

1968 Çiçekdağı Beşikli Köyü öğretmeniyim. Köylülerle Zahidem Türküsü üzerine konuşuyoruz. Köyün yaşlılarından Nazir Tıraş, “Çiçekdağı Oyunu Türküsüde ağıttır,” dedi ve başladı anlatmaya.

Bir zamanlar Çiçekdağı da bir ağanın malı mülkü çok, uçsuz bucaksız tarlası varmış. Ekme, biçme, sürme, savurma zamanı ırgat dedikleri işçiler gelir, işleri bitince giderlermiş. İşçilerin kaldıkları yere, ırgat evine Han derlermiş. Irgat Ali, ilkbaharın ilk günleri gelir ağanın tüm işleri bittikten sonra sonbaharın son günleri Kırşehir’in Kaman ilçesi tarafındaki Kızılırmak kenarındaki köyüne gidermiş.

Ali, işlerini bitirir, Irgat evini temizler, giysilerini çalıya serdikten sonra yola çıkma hazırlığına başlar. Ağanın kızı, kuruyan giysileri toplar, yırtığını söküğünü dikip bohçalayıp Ali’ye getirir:

-“Bende geliyorum. Beni Gelincik Kayası’nda bekle,” der.

Akşam ağanın kızı yağışlı bir havada evden ayrılıp yola çıkar. Ali, sabaha kadar bekler. Sabah kızı aramaya çıkar. Ağanın adamları da kayalar üzerinde dolaşan Ali’yi görünce atları kayalığa sürerler. Oraya geldiklerinde kızın kayalara düşüp parçalanan cesedi ile karşılaşırlar.

Ali’yi o günlerde kayalıklarda dolaşıp ağıt yakıp söylerken görenler bir daha görmez. Söylentiye göre Çiçekdağı sel suları Ali’yi de alıp (Delice Çayı’na) götürüp Kızılırmak sularına karıştığı söylenir.

Gelincik Kayası: Keklik Ali Köyü (Irgat Evi’nin yerine kurulan köy) ile Beşikli Köyü arasında Çiçekdağı Kırşehir yolunun sağındaki kayalıkların en dik ve büyük alanı.

Çiçekdağı insanı oynadıkları oyunda Ali’nin kaya üzerinde dolaşmasını (Kekliğin kayadan sekişi), söylediği ağıtını (Bülbülün gül ile çekişi) oynadıkları oyuna yansıtarak Halk Kültürümüze kazandırmışlardır.

ÇİÇEKDAĞI OYUNU TÜRKÜSÜ

YAR YAR

Çiçekdağı derler var mı sana zararım

Yar yitirdim uğrun uğrun ararım

Üç güneydi kavli kararım

Dört gün oldu gelmedi yar

Aman yar yar

Hana vardım han değil

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sivas Kongresinin 102’nci Yılı

Penceresi cam değil

Ben bugün yari gördüm

Ölürsem de gam değil

Aman yar yar

Kekliğin kayadan sekişi

Bülbülün gülünen çekişi

Yarin iğne ile dikişi

Kıyamate kadar sökülmezmiş

Aman yar yar

Kaynak Kişi: Nazir Tıraş. Kırşehir, Çiçekdağı, Beşikli Köyü.

Derleme: Eğitimci Araştırmacı Şair ve Yazar Yaşar Şahin, Beşikli Köyü Öğretmeni, Çiçekdağı, 1968.

Yayınlanma Yeri: Kaman Ak Haber Gazetesi.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.