Çiftçi borç ertelemesini bekliyor

Çiftçi borç ertelemesini bekliyor

07.07.2021
736
A+
A-

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayınlanan kuraklık genelgesinin bir an önce uygulanmaya başlamasını beklediklerini söyledi.

Çiftçi borçlarının ödeme gününü Temmuz itibarıyla başladığının altını çizen ve geçtiğimiz hafta sonu yaşanan dolu ve şiddetli yağmur nedeniyle ilçemizin batısında bulunan birçok köyde yüzde 70 oranında zarar meydana geldiğini söyleyen Oda Başkanı Gökalp, gazetemize yaptığı açıklamasında; “Üreticilerimizin sıkıntılarını hafifletmek, üretimin devamı ve ülke ekonomisi için çiftçimizin bütün kamu ve özel bankalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenerek ödenebilmesini sağlayacak yeni bir düzenlemeye acil ihtiyaç vardır.

Bu sene küresel iklim değişikliğinin etkisiyle aşırı sıcaklar, amansız yağışlar ve doğal afetlerin verdiği zararların yanı sıra girdi fiyatları da gelirimizi engelledi. Daha önce de belirttiğim gibi kullandığımız mazot, gübre, ilaç ve yem fiyatları aşırı derecede yükseldi ve üreticilerimiz artık bu ekonomik şartlarda artık mücadele edemiyor. Üreticilerimiz tarlasına gübresiz, ilaçsız tarım yapacak durumda ve hayvanlarına yem miktarını azaltarak çiftçilik yapma noktasına geldiler.

Yaşanan ekonomik gelişmelerden dolayı  aşırı artış gösteren gübre, motorin, ilaç, yem ve enerji gibi önemli girdi fiyatlarındaki  artışın  altında kalmasının dolar kurunun hızla artışı ile üretim maliyetlerinin artması üreticilerimizin  kredi borçlarını ödemesini neredeyse imkânsız hale getirdi. Bahar aylarında yağışların yetersiz kalmasından dolayı ülkemizin her bölgesinde kuraklık görüldü ve bu konuda ziraat odaları başkanlarımızın  çalışmaları sonucunda tutulan raporlar birliğimize  sunuldu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar hazırlanan raporları Cumhurbaşkanımıza sunması sonucu kuraklık genelgesi yayınlandı. Genelgede yayınlanan çiftçilerimize verilecek olan dekar başına 100 TL, çiftçi borçları erteleme ve üreticilerimize ödenecek diğer destekler konusunda şu ana kadar bir gelişme olmadı. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflere olan borçların ödeme günü Temmuz ayında başladı. Çiftçilerimiz borç ertelemenin bir an önce gerçekleşmesini istiyor.

DOLU YAĞIŞI YÜZDE 70 ZARAR VERDİ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ceviz Festivali 5-6 Ekim’de

İlçemizde Cumartesi günü Karakaya, Karkınmeşe, Karkınselimağa, Bayramözü, Ömerkahya, Yazıyolu ve çevre köylerimizde  etkili olan dolu afeti ve  şiddetli yağmurlardan dolayı ekili arazilerimiz yüzde 70 oranında zarar gördü. Hasat edilemeyen bu bölgelerimizde özellikle arpa ve buğday ürünlerimiz biçilemez duruma geldi. Kaman İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile yapılan çalışmalar sonucunda dolu yağışı olan köylerimiz de hasar tespiti yapılarak incelemelerde bulunduk. Çiftçilerimize büyük geçmiş olsun,” dedi. / Pınar AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.