“Çiftçilerimiz sahipsiz kaldı”

Tarım Bakanlığının konuya ilgisiz kaldığını ve borç erteleme konusunda henüz bir açıklama yapmadığını belirten Ziraat Odası Başkanı Gökalp: “Çiftçilerimiz sahipsiz kaldı”

28.08.2019
942
A+
A-

Tarım Bakanlığının konuya ilgisiz kaldığını ve borç erteleme konusunda henüz bir açıklama yapmadığını belirten Ziraat Odası Başkanı Gökalp: “Çiftçilerimiz sahipsiz kaldı”

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, kuraklık, samyeli, sel ve dolu afeti nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde ve ilçemiz Kaman’da da çiftçinin umduğunu bulamadığını ve borç ertelemesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

2019 yılı hasat döneminin Kaman merkez ve köylerinde sona erdiğinin altını çizen Oda Başkanı Gökalp, “Yaz döneminde mahallelerimizde ve bazı köylerimizde görülen dolu afeti ve şiddetli yağışlardan dolayı ürünlerimiz zarar gördü. Ayrıca köylerimizin hepsinde yazın görülen kuraklık ve samyeli rüzgârının etkisiyle Arpa, Buğday ve Nohut ürünlerimizde dane kaybı, ürün kaybı ve kilo kaybı meydana geldi. Arpa ve Buğday ürünlerinde dekar başına 200 kg ve Nohut ürününde ise dekar başına 50 kg ürün alındı. Bu sonuçlar çiftçimizi memnun etmedi. Ayrıca açıklanan hububat ve baklagil fiyatları da düşük olunca çiftçilerimiz bankalara, tarım kredilere ve diğer borçlu oldukları kurumlara borçlarını ödeyemez duruma geldi,” dedi.

YÜZDE 35 ZARAR VAR

Kaman Ziraat Odası olarak muhtarlardan ve çiftçilerden gelen talepler üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü personelleri ile birlikte araziye çıkarak tespitlerde bulunduklarını da belirten Gökalp, “Bölgemizde yapılan çalışmalar sonucu yüzde 35 oranında zarar tespit edilerek komisyon kararı alındı ve Kırşehir İl Tarım Müdürlüğüne gönderildi. Sonra Tarım Bakanlığına rapor edildi. Kırşehir Milletvekillerimiz ile toplantı yaparak Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanımıza konuyla ilgili bilgiler verdik. Bu yaşanan sorunlar, sel felaketleri, dolu afetleri, kuraklık ve sam yeli rüzgârının etkisi ülkemizin her yerinde yaşandı. Bu yüzden konu daha ciddi duruma geldi. TZOB Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar çiftçi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi için büyük mücadele etti,” diyerek girişimlerini anlattı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kuraklığın afete dönmesi yağmur duasına çıkardı

ÇİFTÇİLER İCRADA

Şu an Kaman Ziraat Odasına kayıtlı çiftçilerin tamamına yakınının Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifine ve diğer bankalara borçlu olduklarını ve borçlarının vadesinin dolarak ödeme günlerinin geçtiğini vurgulayan Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, Kamanlı çiftçilerin borçlarını ödeyemez duruma geldiğini vurguladığı açıklamasında; “Geçen yıl da dolu afetinden ve kuraklıktan dolayı çiftçi borçları ertelenmişti. Yoğun girişim ve çalışmalarımız sonucuna rağmen bu sene Tarım Bakanlığı erteleme konusunda henüz bir açıklama yapmadı. Çiftçilerimiz bu sene sahipsiz kaldı. Konu çok ciddi. Ak Parti Kırşehir milletvekilimiz duyarsız kaldı. Tarım Bakanımız konuya ilgisiz kaldı. Çiftçilerimiz icralık olmadan borçlarının ertelenmesi bir an önce gerçekleşmeli ve karar çıkmalı. Erteleme olmazsa çiftçilerimiz malını, mülkünü kaybeder. Tarım yol olur, üretim biter,” dedi. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.