“Çiftçimiz devletimizden yapılandırma bekliyor”

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, üreticilerin doğal afet ve girdi fiyatlarının yüksek olması nedeniyle zor günler geçirdiğini ifade etti.

16.09.2020
574
A+
A-

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, üreticilerin doğal afet ve girdi fiyatlarının yüksek olması nedeniyle zor günler geçirdiğini ifade etti.

Gökalp, “Üreticilerimizin sıkıntılarını hafifletmek, üretimin devamı ve ülke ekonomisi için, çiftçimizin tüm banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenerek ödenebilmesini sağlayacak yeni bir düzenlemeye acil ihtiyaç var” dedi.

Üreticilerin birçok sorunla boğuştuğunu belirten Başkan Çetin Gökalp, açıklamasında; “Bu sene küresel iklim değişikliğinin etkisiyle aşırı sıcaklar, amansız yağışlar ve doğal afetlerin verdiği zararların yanı sıra girdi fiyatları da gelirimizi engelledi.

Daha önce de belirttiğim gibi kullandığımız mazot, gübre, ilaç ve yem fiyatları aşırı derecede yükseldi ve üreticilerimiz artık bu ekonomik şartlarda artık mücadele edemiyor. Üreticilerimiz tarlasına gübresiz, ilaçsız tarım yapacak durumda ve hayvanlarına yem miktarını azaltarak çiftçilik yapma noktasına geldiler. Yaşanan ekonomik gelişmelerden dolayı aşırı artış gösteren gübre, motorin, ilaç, yem ve enerji gibi önemli girdi fiyatlarındaki artışın altında kalmasının dolar kurunun hızla artışı ile üretim maliyetlerinin artması üreticilerimizin kredi borçlarını ödemesini neredeyse imkânsız hale getirdi.

Ağustos ve Eylül ayları özellikle çiftçilerimizin yoğun şekilde kamu ve özel bankalar ile  tarım kredi kooperatiflere olan borçlarını ödeme zamanıdır. Ancak hasat zamanı büyük umutlarla bol ürün umudumuz hayal kırıklığına uğradı. Verim azlığı, rekolte düşüklüğü ve ürünlerimizin para etmemesi borçlarımız ödeyemeyecek duruma getirdi.

Çiftçilerimizin önümüzdeki üretim sezonunda tarımsal üretime ve hayvancılığa devam edebilmeleri biriken kredi borçlarının bir çözüme ulaşabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığımız yaşanan bu gelişmeleri dikkate alarak çiftçilerimizin bütün borçlarını  uzun vadeli ve faizsiz borç yapılandırması üreticilerimize nefes aldıracağı gibi tüketicilerimiz açısından da bol ve ucuz gıdaya ulaşma noktasında önemli bir adım olacaktır,” ifadelerini kullandı. / Sultan AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Besmecimiz de Coğrafi İşaret aldı
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.