Coğrafya kaderdir

09.06.2021
971
A+
A-

Güneş ne zaman doğacak? Sözü hepimizin bilip söylediği bir sözdür. Bu sözün benzeri olan “Ne zaman sabah olacak?”, “ Artık karanlık geceler bitsin”, “Her gecenin bir sabahı var”, “Gün aydınlansın artık” gibi sözler dünyanın her yanında söylenir.

Şimdi,  bizim yöremizde bu sözler hangi anlamda söylenir? Diye sorsam eminim, içinde bulunulan durumdan kurtulmak için, sıkıntılardan sıyrılmak için kullanıldığını söylersiniz. Doğrudur. Doğu toplumlarında bu tür sözler, yaşanılan hayatın sıkıntılarından kurtulmak için, gerçeklerden kaçmak için söylenir.

Oysa bu sözler batıdaki toplumlarda hayalleri gerçekleştirmek için, gerçeklerle yüzleşmek için söylenir. Yani doğuda gerçeklerden kaçarak, gerçeklerle yüzleşmeden onlardan kurtulmak, gerçeklerle tanışmamak, gerçeği görmeden yaşamak davranışı yerleşmişken; batı toplumlarında hava aydınlandığında ve uygun ortamlarda gerçeklerle yüzleşerek, gerçekleri tanıyarak, onlar hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olarak yaşamak davranışı gelişmiştir.

İşte bu yüzden, coğrafya insanın kaderidir.

İnsan içine doğduğu toplumun coğrafyasına göre, ya birçok şeyle yüzleşmeden, onları sorgulamadan, onlardan kaçarak sıkıntılarından kurtulmak için hayaller kurup günün aydınlanmasını ister; ya da gerçeklerle yüzleşmek, gerçekleri tanıyıp tecrübe sahibi olmak için sabahı bekler.

John Berger bir makalesinde; “Hapishanede bedenin krallığı sona erer” derken tam da “Coğrafya insanın kaderidir” demek istiyor.

Siz kendinizin hangi coğrafyaya ait olduğunuzu merak ediyorsanız, en son kurduğunuz hayalleri düşünün.

Michel Foucault’ın bir yazısında dediği gibi “Ruh, bir siyasi anatominin sonucu ve aygıtıdır; ruh, bedenin hapishanesidir.” Gerçeklerden kaçarak, onlarla yüzleşmeden kurduğumuz hayallerimizle, edindiğimiz düşünce ve davranışlarımız, bedenimizi korkularımıza hapseder.

Gelecekte olmasını istediğiniz konulardan kaçmayın, onların gerçekleşmesi için hayaller kurun. Gelecek için kurduğunuz hayaller korkularınızdan kaçmak için veya sıkıntılarınızdan kurtulmak için olmasın. Başkalarının “O, hep hayal âleminde yaşıyor” diyebilecek olmasını mühimsemeyin. Hayal kurmayanın amacı olmaz. Hayalleriniz düşüncelerinizi geliştirir ve olgunlaştırır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kapatılan yolların durumu ne olacak?

Hayal kurmak zihni geliştirir. Teşebbüs düşüncesini olgunlaştırır. Kötü düşünceden arındırır. Sabaha mutlu uyanmak için güzel hayaller kurmanız dileğiyle hoşça kalın.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.