Cücelik Virüsü Ödemeleri Başlıyor

Sarı Cücelik Virüsünden etkilenen çiftçilere 110 Milyon 837 Bin 594 Lira ödenecek

04.11.2020
882
A+
A-

Sarı Cücelik Virüsünden etkilenen çiftçilere 110 Milyon 837 Bin 594 Lira ödenecek

Kaman ilçemizde 2020 üretim döneminde Sarı Cücelik Virüsünden etkilenen 87 çiftçimize ait 16 köyümüzdeki toplam 3 Bin 828 Dekar alandaki ürün için 110 Milyon 837 Bin 594 Lira ödenecek. Ödemeler önümüzdeki günlerde çiftçilerin hesaplarına aktarılacak.

Kaman İlçe Tarım ve Orman Müdürü Behset Bulanık’ın yaptığı yazılı açıklamaya göre, ilçemizin bazı köylerinde 2020 üretim dönemi içerisinde arpa ve buğday ekili arazilerde iklim, besleme, kuraklık, yabancı ot gibi stres koşulları nedenleriyle sarı cücelik virüsü zararı gözlenmiş, virüs ekili alanların bir kısmında değişik oranlarda zararlanmalar meydana getirirken hasat gerçekleştiremeyen üreticilerimiz de oldu.

İlçe Müdürü Bulanık açıklamasında; “Müdürlüğümüz tarafından bu hastalık ile ilgili olarak çeşitli eğitim ve yayım çalışmaları yapılmıştır. Üreticilerimize; münavebe, zamanında ekim, dayanıklı çeşitler, yabancı ot mücadelesi, dengeli gübreleme ve sık ekimden kaçınma gibi kültürel yöntemlerin önemi anlatılmıştır.

Bunun yanında hızla arazide tespit çalışmaları gerçekleştirilmiştir. İlçemiz Aydınlar, Başköy, Bayındır, Ç.Hacıbayram, Çağırkan, Demirli, Erbişim, Esentepe, İsahocalı, K.Meşe, Kurancılı, Meşeköy, Yeni Mahalle, Müderris, S.Büyükoba, S.Kurutlu köylerinde 3828 dekar arpa ekili alanda Buğday Cücelik Virüsünün zarar verdiği belirlenmiştir. İlçemizde zarar gören çiftçilerimiz ve zarar miktarı tespitleri yapılmıştır. Yapılan tespitler Bakanlığımıza gönderilerek para yardımı talep edilmiştir.

Bakanlığımız tarafından zarar gören çiftçilerimizin toplam zararlarının yüzde 16’sının tazmin edilmesine karar verilmiştir. Bu çalışmalarımız neticesinde ilçemizde Buğday Cücelik Virüsü nedeniyle zarar gören 87 çiftçimize toplam 110 Milyon 837 Bin 594 TL hasar ödemesi yapılacaktır. Ödemelerin çok yakın bir zamanda hesaplara geçmesini bekliyoruz. Çiftçilerimize bereketli ve bol ürünler dileğimizle,” denildi. / Pınar AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  2022 hububat fiyatları açıklandı
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.