Dadaloğlu 3.cü kez anılacak

Kaman Belediyesi tarafından organize edilen ve Kırşehir Şairler ve Yazarlar Derneği (KIYŞAD) tarafından desteklenen 3’üncü Dadaloğlu Anma Etkinliği 26 Kasım 2021 Cuma günü saat 15.00’de Belediye Hizmet Binası 6.Kattaki Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirilecek.

24.11.2021
673
A+
A-

Dadaloğlu Anma Programlarının geleneksel hale getirilmesi lazım

“Şahin kocasa da vermez avını, aslı kurt yavrusu gene kurt olur. Ferman Padişah, dağlar bizimdir, Ölen ölür kalan sağlar bizimdir…”

Dadaloğlu’nun Kaman’da vefat ettiği 2000 yılında Belediye Başkanı Yusuf Canpolat döneminde Araştırmacı Şair ve Yazar Emekli Öğretmen Yaşar Şahin tarafından bilimsel olarak kanıtlanmıştı. Yine Canpolat döneminde 2003 yılında Ziyarettepe’deki mezarı restore edilmiş ve anıt heykelinin açılışı Japon Prensi Mikasa ve Prenses Nobuko ile Kültür Bakanı Erkan Mumcu’nun katılımıyla gerçekleştirilmişti. 2011 yılında dönemin Belediye Başkanı Erhan Talu tarafından ilki gerçekleştirilen anma programının ikincisi ise 2019 yılında Belediye Başkanı Necati Çolak tarafından düzenlenmişti. Şimdi 3’üncü kez düzenlenecek olan Dadaloğlu Anma Programı KIYŞAD üyesi Halk Şairleri ve Halk Ozanlarının katılımıyla Belediye Başkanı Necati Çolak’ın ev sahipliği ile gerçekleştirilecek.

Kurulduğu günden bu yana 22 yıldır Kaman ilçemizin tarihi, kültürü ve geleneklerinin yaşatılması konusunda araştırma ve derlemelere yer veren Gazetemiz Kaman Ak Haber olarak Araştırmacı Yazarlarımız Mümtaz Boyacıoğlu ve Yaşar Şahin adına; Ceviz Festivalimiz gibi Abdallar Festivalimizin ve Dadaloğlu Anma Etkinliklerinin geleneksel hale getirilmesini, kültürümüzün ve tarihimizin gelecek kuşaklara aktarılmasını ve sosyal hayata katkı sağlamasını temenni ediyoruz.

“Çıktım yücesine seyran eyledim

Cebel önü çayır çimen görünür

Bir firkat geldi de coştum ağladım

Al yeşil bahçeli Kaman görünür.”

PROGRAM 26 KASIM’DA

Kaman Belediyesi tarafından organize edilen ve Kırşehir Şairler ve Yazarlar Derneği (KIYŞAD) tarafından desteklenen 3’üncü Dadaloğlu Anma Etkinliği 26 Kasım 2021 Cuma günü saat 15.00’de Belediye Hizmet Binası 6.Kattaki Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirilecek.

KIYŞAD Üyesi Kamanlı Halk Şairi, Araştırmacı ve Yazar Mümtaz Boyacıoğlu ile Halk Ozanları Adnan Torun ve Ufuk Arslan ile birlikte 19 şair ve ozanın katılımıyla gerçekleştirilecek olan anma etkinliğinde Dadaloğlu şiirleri ve deyişlerinin yanı sıra şair ve ozanlarımız tarafından Dadaloğlu için yazılmış eserler seslendirilecek.

DADALOĞLU KİMDİR?

Asıl adı Veli olan Dadaloğlu, 1785 yılında Çukurova’da doğup 1876 yılında Kaman’da Mamalı Değirmeninde vefat etmiştir. Mezarı Ziyarettepe’dir. Babası Toklumen ve Savcılı köylerimizde imamlık ve saz öğretmenliği yapmış Âşık Musa’dır. Toklumenli Âşık Sayid’in de hocasıdır. Anası ile karısı Akkız da (Ağ Gelin) Adana Ceyhan yöresi Silsüpür Ceritlerindendir. Silsüpür Ceritleri 1851 yılında Kırşehir yöresine gelerek Kırşehir Kaman ve Keskin’de 18 köy kurmuşlardır. Aşiretin Bey köyü Kaman’ın Hamit Köyüdür.

Oğuzların Bozok kolundan Türkmen aşireti olan Avşar (Afşar) Aşiretine mensup olduğu ve asıl adının Veli olduğu bilenen Dadaloğlu’nun kesin doğum yeri bilinmese de sözlü kaynaklara göre 1785 yılında Çukurova’da doğduğu kesin olarak kabul görmüştür. Babasının adı ise Âşık Musa olarak bilinen Dadaloğlu’nun ölüm yeri de halen başka kaynaklarda muallakta olsa da Gazetemiz Yazarı Yaşar Şahin’in 1995 yılındaki araştırmalarına göre kesin olarak 1876 yılında Kaman İlçemizde Mamalı Değirmeninde hayata gözlerini yumduğunu kesin olarak söyleyebilmekteyiz.

Dadaloğlu, aşiretlerin göçerlik koşullarını, Osmanlı’ya karşı aşiretlerin direnişini ve Anadolu’da hüküm süren aşiret kavgaları üzerine yazılmış şiirlerinde tarihî ve sosyal olayları işlemiştir. Koşma, türkü, semai, varsağı, destanlar yazmış olan ama asıl kişiliğini türkülerinde gösteren bir halk ozanıdır. Yazım bakımından Karacaoğlan’la Köroğlu’nu hatırlatan Dadaloğlu’nun dili, Anadolu Türkmen boylarının kullandığı halk Türkçesidir. Asıl ününü yiğitlik türküleri ile yapar. Dili, yiğitlik şiirlerinde sert, pervasız; aşk, sevgi, doğa ve tabiat şiirlerinde ise içli, samimi, ama hepsinde katıksız ve saf bir halk dilidir.

Anadolu ozanları arasında düzgün, katıksız Türkçe söyleyişi ile ayrı bir yere sahip olan Dadaloğlu’nun Yaşamı ve Kaman bağlantısı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen hemşerilerimizi Yazarımız Yaşar Şahin’in yazılarına gazetemizden ve internet sayfamızdan ulaşabilirler. Keşke bu anma etkinliğine de kendisi davet edilip Dadaloğlu’nun hayatını ve Kamanla bağının en bilimsel şekilde meraklılarıyla paylaşa bilseydi. / Pınar AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İçme Suyu Hattı Komple Yenilenecek
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.