Dadaloğlu Şiir Şöleni ile Anıldı

Kahramanlık şiirlerinin öncü Ozanlarından biri olan Dadaloğlu, Kaman Belediyesi ve KIYŞAD’ın ortaklaşa gerçekleştirdiği 2.Dadaloğlu Şiir Şöleni ile hatırlandı.

30.07.2019
806
A+
A-

1785 yılında Çukurova’da doğan ve 1876 yılında Kaman İlçemizde Mamalı Değirmeninde hayata gözlerini yuman Halk Ozanı Dadaloğlu hakkında 1995 yılında Gazetemiz Yazarı Yaşar Şahin’in araştırmaları ve girişimleri sonucu başlatılan tanıtım ve sahiplenme çalışmaları kapsamında Kaman Belediyesince Ziyarettepe’de mezarı anıtlaştırılırken, hemen yanındaki tesisin önüne de Kültür Bakanlığı tarafından heykeli yapılmıştı.

25 Temmuz 2019 Perşembe günü saat 20.30’da Belediye Toplantı Salonunda gerçekleştirilen etkiliğe Kaymakam Murat Girgin, bazı protokol üyeleri, belediye personeli, Kırşehir Yazarlar ve Şairler Derneği (KIYŞAD) Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Dadaloğlu’nun Türk halk ozanları arasında çok önemli bir yerinin olduğunu belirten KIYŞAD Başkanı Veysel Turgut, programın açış konuşmasında çok sayıda şehrin ozana sahip çıkmak için anıt mezar yaptırdığını söyledi.

Böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getiren Belediye Başkanı Necati Çolak ise programa katkılarından dolayı KIYŞAD üyelerine teşekkür etti.

Gazetemiz Yazarı, Emekli Öğretmen ve Şair Mümtaz Boyacıoğlu ise konuşmasında Kaman ilçemizin sahipsiz kaldığını vurgularken, Kaman’ın nesi var gibi sorulara muhatap kaldığını belirterek, Kaman ilçemizin tarihi, kültürü ve sanatıyla da ön plana çıkarılması ve tanıtımının yapılması için herkesime büyük görevler düştüğünü eğip bükmeden söyledi.

Anadolu ozanları arasında düzgün ve katıksız Türkçe söyleyişi ile ayrı bir yere sahip olan Dadaloğlu’nun Yaşamı ve Kaman bağlantısını programdaki kısıtlı süre nedeniyle özet bilgi olarak aktaran Gazetemiz Yazarı, Araştırmacı, Şair ve Yazar Yaşar Şahin’in belge ve kaynaklara dayanan araştırmalarını gazetemizdeki köşesinde bu haftadan itibaren okuyabilirsiniz.

Konuşmaların ardından Kamanlı Ozanlarımız Âşık Toruni ve Ufuk Arslan’la birlikte Kırşehir’den gelen Ozanlar Hikmet Şentürk, Ertuğrul Öcal ve İsa Erdoğan Dadaloğlu ile ilgili eserleri seslendirirlerken, Şairler Erdoğan Çalışkan, Nihat Soykan, Feride Taşkoparan, Veysel Turgut, İbrahim Havarses, Fendiye Dinç, Derviş Ekim ve Erol Kılıç ise Dadaloğlu için yazdıkları Şiirlerini seslendirdiler. Ayrıca, Âşık Toruni Kaymakam Murat Girgin’e, Ertuğrul Öcal ise asker arkadaşı olan Belediye Başkanı Necati Çolak’a besteledikleri eserlerini seslendirerek jest yaptılar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaman'da yaşam

Öte yandan, program öncesinde KIYŞAD üyeleri Belediye Başkanı Necati Çolak ile birlikte Dadaloğlu’nun anıt mezarını ziyaret ettikten sonra Mümtaz Boyacıoğlu’nun bahçesinde dinlenerek sohbet etmişlerdi. / Pınar AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

  1. VEYSEL TURGUT dedi ki:

    Halk Ozanı Dadaloğlu’nu anma ve şiir şöleninin bundan sonraki yıllarda da devam etmesi diliyorım. Kaman Akhaber Gazetesi sahibi ve çalışanlarına bu güzel haberden dolayı çok teşekkür ediyorum.