Deprem Tatbikatı neydi, ne oldu?

Türkiye genelinde ilk kez uygulanan tatbikatta SMS bildirimi, Hayati Uyarı Bildirimi, cami ve belediye hoparlörlerinden de uyarılar yapıldı ya da bizdeki gibi kimse oralı olmadı.

16.11.2022
602
A+
A-

Düzce’de 1999 yılında meydana gelen depreminin yıl dönümü olan 12 Kasım günü Saat 18.57’de tüm yurtta geniş çaplı olarak eş zamanlı deprem tatbikatı yapılması planlandı. AFAD öncülüğünde ülke genelinde herkese deprem saatinde ‘Çök-Kapan-Tutun’ hareketi için mesaj gönderilmeye çalışıldı. Yapılacak tatbikat için ayrıca tv kanalları tatbikat bilgilendirme mesajını alt yazı olarak geçti.

Türkiye genelinde ilk kez uygulanan tatbikatta SMS bildirimi, Hayati Uyarı Bildirimi, cami ve belediye hoparlörlerinden de uyarılar yapıldı ya da bizdeki gibi kimse oralı olmadı.

12 Kasım akşamı yapılacağı duyurulan “Çök-Kapan-Tutun” temalı deprem tatbikatı Kaman ilçemizde yapıldı mı bilmiyoruz. Netice itibarıyla hükümet tarafından planlanan ve AFAD öncülüğünde gerçekleştirilen deprem tatbikatı için yaklaşık 10 gündür yazılı ve görsel basından uyarılar ve uygulama şekilleri anlatılmıştı. Ayrıca, Kırşehir Valiliğinden yapılan resmi açıklamada da ‘Tatbikat anında, belediye anons sistemi ve merkezi ezan sisteminden AFAD Tatbikat bilgilendirmesi yapılacaktır,’ denilmişti.

Tatbikat için Kaman ilçemizde ne uyarı sirenleri çaldı ne de cami hoparlöründen duyurular yapıldı. AFAD uyarısı ise 4 telefonun olduğu bir ev halkından ikisine tam zamanında, birine yaklaşık 95 dakika sonra ve bir diğerine ise hiç ulaşmadı.

İlçemizde katıldıkları özel işleri olmak üzere her türlü etkinliklerini kurumlarının internet ve sosyal medyalarından paylaşan yöneticiler, seçilmişler ve siyasiler hükümetin halkı deprem konusunda bilgilendirme çalışmasına en ufak bir katkı sağlamadılar. Şayet sağlasalardı bunu da reklam etmekten çekinmeyeceklerdi.

İlimiz Kırşehir’de ise Vali Hüdayar Mete Buhara, Aşıkpaşa Halk Kütüphanesinde yapılan tatbikata öğrenciler, Kızılay ve AFAD personeli ile birlikte katıldı.

Vali Buhara, tatbikat sonunda yaptığı açıklamada, “Deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde her an yaşayabileceğimiz afetlere karşı hazırlıklı olmamız adına bu tatbikatlar düzenlenmektedir. Deprem anında ne yapacağımızı iyi bilmemizin, bu konuda bilinçlenmemizin de yolu tatbikatlardan geçmektedir. Bilindiği gibi 2022 Yılı İçişleri Bakanlığımızca Afet Tatbikat Yılı olarak ilan edilmişti. Bu kapsamda ülkemiz genelinde toplumu afetlere karşı bilinçlendirmek amacıyla tatbikatlar düzenlenmektedir. Bugün de ilimizde öğrencilerimizle birlikte kütüphanede ülkemiz genelinde olduğu gibi saat 18:57’de Deprem Anı Çök-Kapan-Tutun Tatbikatı gerçekleştirdik. Tatbikatın faydalı olduğuna inanıyor, afetsiz günler diliyorum,” dedi. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Talu, Açıklamalara Cevap Verdi
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.