Dünya Müzik Şehrinde Kültür Ölüyor

Abdal Aşiretimizden Zurnacı Ferdi Göçer ile sohbet ettik, bin ah işittik…

30.09.2020
983
A+
A-

Abdal Aşiretimizden Zurnacı Ferdi Göçer ile sohbet ettik, bin ah işittik…

UNESCO tarafından Yaratıcı Dünya Müzik Şehri ilan edilen Kırşehir’imizin ayrılmaz pir parçası olan Abdal Aşireti, pandemi nedeniyle çok düşük olan ve erkenden sona eren düğün sezonu nedeniyle zorunlu olarak göçe başladı.

Yüzyıllardır geçimlerini özel günlerimizde davul zurna ve saz başta olmak üzere müzik aletleri çalarak sağlayan ve sözlü geleneğimizin taşıyıcıları durumundaki Abdal Aşireti mensuplarımız geçim sıkıntısı içerisinde destek ve çözüm beklemekte.

Muharrem Ertaş, Hacı Taşan, Çekiç Ali, Neşet Ertaş gibi ülkemiz ve ilimiz kültürüne büyük katkılar sağlamış olan Abdal Aşireti mensubu bozlak üstatlarımızın yanı sıra halen aktif olarak sanatkârlık icra eden onlarca tanınmış isim Kaman ilçemizde yaşamını sürdürmekte.

Abdallar mahallesi olarak bilinen Sarıuşağı Mahallesinde 200 haneden fazla evde topluca yaşayan, Kaman’da ustalar olarak da tanınan hemşerilerimizden Zurnacı Ferdi Göçer ile Gazetemiz Kaman Ak Haber’in basım tesisi Aktürk Matbaasında röportaj tadında sohbet ettik.

ABDALLAR GÖÇÜYOR

Zurnası gibi sözüyle de tatlı bir sohbeti bulunan kardeşimiz Ferdi Göçer, Peygamberimizin (sav) “Yanı başındaki komşusu açken tok olarak geceleyen kişi (olgun) mü’min değildir,” buyurduğu gibi diyerek başladığı sohbetinde; “Aşiretimiz gerçekten zor durumda. Yaklaşık 200 haneden fazla olan mahallemizde Kültür Bakanlığı Sanatçılarımızla birlikte bizim gibi Kaman’da 8-10 hanemiz anca kaldı. Çoğunluğu İzmir ve Antalya başta olmaz üzere büyük şehirlere göçmek zorunda kaldı. Ne kadarı ne zaman döner belli değil,” dedi.

KÜLTÜR YOK OLUYOR

Mesleğimiz yok oluyor, artık kimse çoluk çocuğuna öğretemiyor diyen Ferdi Göçer, “Memleketimizi çok sevdiğimiz için göç etmiyoruz. Maddi durumumuz olmadığı için çoğumuz çoluk çocuğumuzu okutamıyoruz. Başta Kaymakamlığımız olmak üzere Belediyemiz, Sivil Toplum Kuruluşları ve Muhtarımız gelip de haliniz, durumunuz nedir diye görmüyorlar, sıkıntılarımızı sormuyorlar,” diye dert yandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Talu, Açıklamalara Cevap Verdi

SAHİPSİZ KALDIK

Bizim hakkımızı savunacak bir Köroğlu’muz, Dadaloğlu’muz yok. En acısı ise dünya Müzik Şehrinde kültür ölüyor, diyerek feryat eden Zurnacı Ferdi Göçer kardeşimiz kendilerine sahip çıkılması ve iş verilmesi konusunda düşüncelerini ise şöyle aktardı:

“Bir zurnayla 7 baş horantaya bakıyorum. Burada kalanlar şaşkınlık içerisinde ne yapacağını bilemiyor. Kaman’da kalan aşiret üyelerimiz Kamanlı hemşerilerimize ve çocuklarına halk oyunları öğretebilir, ilçemizin genel temizliğini yapabilir. Aşiretimiz dövüş kavga bilmez, herkesle iyi geçinir ve buradaki insanlarla et ve tırnak gibi kaynaşmıştır. İŞKUR tarafından geçtiğimiz yıllarda 15-20 kişi işe alınıyordu ve buradan göçmüyorlardı. Şimdi ise 70 kişinin işe alındığını duyduk ama aşiretimizden tek kişi yok. Sahip çıkılırsa evlerimizin ışığı sönmez, burada ekonomiye katkı sağlayarak mutlu ve huzur içerisinde yaşabiliriz.” / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.