Festivaline sahip çık, Kaman kazansın!

20.09.2017
803
A+
A-

Son üç yıl üst üste yaşanan olumsuzluklar nedeniyle yeterince üzerinde durulmayan Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivalimiz yeniden eski canlılığına döndürülmeli.

Don olayları, sahipsizlik ve tanıtım azlığı nedeniyle Pazar payını kaybetme tehlikesi yaşayan adı ve tadıyla dünyaca ünlü Kaman Cevizimizin yeniden sahiplenilmeye ihtiyacı var.

Bu beklentilerin karşılanması için Kaman Belediyesi öncülüğünde Kaman Kaymakamlığının destekleri ile başlatılan çalışmalar sonucu tertip komitesi bu yıl 7-8 Ekim’de 26’ıncısını gerçekleştireceğimiz Ceviz Festivalimiz için hazırlıklarını tamamlamak üzere.

İlçemizin yöneticileri, siyasileri, sivil toplum kuruşları ile ceviz üreticilerinin el birliği yaparak sadece ceviz satışı ve eğlencenin ötesinde kültür, sanat ve eğitim konularının da ele alınarak yeniden bir festival çizgisi belirlenmelidir.

En İyi Ceviz Bahçesi, En İyi Ceviz Meyvesi, Yılın Ceviz Üreticisi, Yılın Ceviz Güzeli, Cevizli Yemek ve Tatlı Yarışması, Ceviz Yetiştiriciliği Konulu Eğitim Seminerleri gibi etkinliklerinde yeniden festival bünyesine katılarak en azından festivalimizi bir haftaya yaymamız gerekir.

Son yıllarda ilçemizdeki müteşebbis ruhlu girişimciler tarafından küçük çaplı ev yapımı Cevizli Sucuk, Ceviz Pestili, Ceviz Reçeli, Ceviz Kolonyası, Ceviz Sabunu gibi ticari ürünlerin desteklenerek sanayi haline getirilmesi hem ilçemize hem de ülkemize artı bir katma değer sağlayacaktır.

Haziran 2012 tarihinde dönemin Orman Bakanı tarafından Kaman ilçemizden başlatılan Ulusal Ceviz Eylem Planı kapsamında en azından bizim bildiğimiz kadarıyla Kaman ilçemizde en ufak bir çalışma ya da destek göremedik. Orman Bakanlığı tarafından sertifikasız ve çeşit türü belli olmayan fidanlardan kurulan bir kaç bahçe muhtarlıklar vasıtasıyla köylüye dağıtım yapıldığını duyduk ise de hiçbir resmi ağızdan yapılan bir açıklamadan haberimiz de olmadı (!).

Kaman Kaymakamlığı ile Belediye tarafından yapılan, tel örgüsü çekilen, muhtarlıklara teslim edilen “Sevgi Bahçeleri” konusu Yeniceli Mehmet dedemin “Sıfıra sıfır elde var sıfır. Sen dünkü verdiğim 50’yi ver..!” hikayesine döndü. Sahi, arazi sizin olsun da onlarca ceviz bahçesi ve fidanı ne oldu? Ağaçlar hayatta ise ne kadar ürün alınıyor ve geliri kimlere kalıyor, ondan da haberimiz yok.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cin Fikirliler

İlçemizde şu kadar kapama ceviz bahçesi var diye kâğıt üzerinde olup da gerçekte olmayanları mı sayıyoruz? Kaç bahçemiz var, meşhur Kaman1 cevizimizden ya da falanca çeşitten kaç ağacımız var, yılda ortalama kaç ton ceviz üretiyoruz, ürettiğimiz bu cevizlerin kaç tonunu sofralık, kaç tonunu sanayi üretiminde ve kaç tonunu ihracatta kullanıyoruz biz bilmiyorum. Bilen varsa bizi aydınlatsın.

Kaman Cevizi günü birlik havanda su dövmelerle mi bu şehrin kalkınmasına katkı sağlayacak ve sanayi ürünü olacak? Birilerinin bu gidişata bir dur demesi gerekmez mi?

Amacım, kimseden hesap sormak ya da ukalalık yapmak değil. Hele hele akıl vermekte hiç değil. Ceviziyle ünlü, türkülerdeki gibi al yeşil bahçeli güzelim Kaman’da yaşayan, bu toprakları seven, burada ticaret ve yatırım yapan, ceviz üreten birisi olarak üzerime düşeni yapmaya çalışıyorum.

Kısacası, Kaman’ı seven doğduğu ve doyduğu topraklara vebal borcu olan insanlarımızı tüten tek bacası olmayan Kaman’ın kalkınmasına katkı sağlamaları için akıl vermeye, proje üretmeye ve güç birliği yapmaya çağırıyoruz.

Naçizane cevizden sonra son olarak da Kaman halkı olarak, Kaman MYO’ya kurulan 4 yıllık UBYO’nun hayata geçirilmesi, OSB’nin canlandırılması, yapılan çevre yollarının bozuk olan İlçe Merkezi bağlantılarının düzeltilmesini, bina yapımının haricinde katma değer ve istihdam sağlayan devlet yatırım ve desteklerinin halkımızla buluşturulmasını, ben değil biz odaklı siyaset ve yönetim sergilenmesini beklediğimizi hatırlamak istiyorum.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.