Festivalsiz ceviz satışı düşük oldu

Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali’nin iptal edilmesi sonucu kurulan ceviz satış stantları kimseyi memnun etmedi.

14.10.2020
1.068
A+
A-

Koronavirüs nedeniyle bu yıl 29’uncusu düzenlenecek olan Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali’nin iptal edilmesi sonucu kurulan ceviz satış stantları kimseyi memnun etmedi.

Kaman Belediyesi tarafından organize edilen festivalimizin covit19 nedeniyle iptal edilmesiyle açılış programı ve konser gibi sosyal etkinlikler düzenlenemedi. Önceki yıllarda olduğu gibi siyasiler başta olmak üzere şehir dışından gelen binlerce misafir ve davetlinin olmaması ceviz satışlarında ciddi düşüşe neden oldu.

Ceviz üreticilerimizin desteklenmesi ve ürünlerini pazarlamaları amacıyla Kaman Belediyesinin aldığı kararla açılan ceviz satış stantlarında alıcıdan çok satıcı, cevizden çok ise diğer ürünler yer aldı.

Ülke genelinde yaşanan iklim değişikliği Kaman ilçemizde de etkisini gösterdi. Ceviz hasadı hem gecikti hem de uzadı. Bununla birlikte ise cevizlerimizde çeşitli kalite bozulmaları yaşandı. Hasadın gecikmesi nedeniyle festivalin normal zamanından bir hafta sonra açılan satış stantlarında satılan cevizlerde güneş ve bakteriyel yanıklık başta olmak üzere şekil ve görünüm bozuklukları da mevcuttu.

TÖREN YOK ZİYARET VAR

Festivalsiz ceviz satış stantlarının açılışı 10 Ekim Cumartesi günü sabahın ilk saatleriyle törensiz başladı. Belediye Zabıta ekipleri ile emniyet güçlerinin aldığı maske, mesafe ve hijyen önlemleri kapsamında başlayan ceviz satışlarına fazla bir ilgi olmadı.

Satışların başlamasının ardından Kaman Belediye Başkanı Necati Çolak ve beraberindeki Ak Parti İlçe Başkanı Kamil Avşaroğlu, İl Genel Meclis Üyesi Emre Demirci ve Durdu Üngel, Başkan Yardımcısı Yakup Eğri ile Belediye Meclis Üyeleri Kapalı Pazaryeri ve Köylü Pazarındaki tezgâhları ziyaret ederek hayırlı işler temennisinde bulundu.

Ziyaretlerde satıcı ve alıcılara sosyal mesafe hatırlamalarında bulunan Başkan Çolak, ceviz üreticileri ile köylü ürünleri satanların şikâyet ve isteklerini de dinledi.

TEKNİK DESTEK ŞART

İklim, sulama, bakım ve besleme sorunları nedeniyle cevizde kalite bozukluğunun gözle görülür bir seviyeye ulaştığı ilçemiz genelinde ceviz yetiştiricilerinin profesyonel destek almalarının bir zorunluluk haline geldiği görülmekte. Satış tezgâhlarındaki birçok cevizde iç doldurmama, renk değişikliği ve hastalık belirtileri bulunduğunu belirten ceviz üreticilerimiz; “Kaman’da ceviz üretimi artmaya başladı. Birçok bahçede yeterli bakım yapılmadığını ve yapılan birçok bakımında kulaktan dolma şeklinde yapıldığını görmekteyiz. İlçemizde ceviz üzerine uzmanlaşmış yeterli sayıda ziraatçının bulunmaması bir dezavantaj. Kaman Belediyesi ya da ceviz derneklerinde kadrolu ve sahada çalışarak teknik destek verecek en az bir tane Ziraat Mühendisi bulundurulmasının Kaman Cevizinin geleceği açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz,” dediler. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Böyle Hemşeriler Dost Başına
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.