“Garibanın cuvarasından ne istiyorsunuz?”

Rahmetli Neşet Ertaş bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan henüz Başbakan iken bu cümleyi kurmuştu: “Garibanın cuvarasından ne istiyorsunuz Başbakanım?”

11.01.2023
477
A+
A-

Rahmetli Neşet Ertaş bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan henüz Başbakan iken bu cümleyi kurmuştu: “Garibanın cuvarasından ne istiyorsunuz Başbakanım?”

Sigaraya yapılan son zamdan sonra tiryakilerin ilk aklına gelen Neşet babanın bu sözü oldu: Garibanın cuvarasından ne istiyorsunuz?

SİGARAYA DEV ZAM

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 6 aylık enflasyon rakamlarının ardından belli olan ÖTV tutarları ile sigara başta olmak üzere alkol ürünlerine beklenen zam geldi.

TÜİK’in enflasyon verilerini duyurmasının ardından içki ve sigaraya gelen ÖTV zammının oranı da belli oldu. ÖTV tutarlarındaki otomatik artış, yüzde 22.29 oldu. Buna göre, en düşük sigara fiyatı 3,5 tl artışla 31,5 TL olurken, en yüksek sigara ise 38 TL’ye çıktı.

2023’E ZAMLI UYANDIK!

Fahiş fiyat artışlarının gölgesinde geçen 2022 yılını geride bırakıp 2023’ü karşıladığımız ilk saatlerden itibaren motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi, ehliyet harcı, pasaport harcı, kırmızı ışık ihlali gibi birçok harca, cezaya ve vergiye zam geldi.

Vatandaş, 2023’e zamla karşıladı. 2022 yılında iğneden ipliğe her şeye gelen fahiş fiyat artışları karşısında beli bükülen vatandaş, 2023’ü de harç, ceza ve vergi zamlarıyla ‘merhaba’ dedi.  Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, Resmi Gazete’de yayımladığı tebliğlerle yeni yılda vergi ve harçlarda genel olarak yüzde 122.93 olarak ilan edilen yeniden değerleme oranı (YDO) kadar zam yapıldı. Cumhurbaşkanı ise bu oranla ilgili azalış yetkisini bazı vergilerde kullandı.

CEP TELEFONU ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ 117 LİRADAN 260 LİRAYA ÇIKTI

Cep telefonuyla ilgili ilk tesiste özel iletişim vergisi 117 liradan 260 liraya çıktı. Pasaport harçları kapsamında 3 yıldan fazla süreliler için rakam bin 478 liradan 3 bin 295 liraya yükseldi. Ehliyet harçları ise “A sınıfı” için 370 liradan 826 lira, “B sınıfı” için bin 116 liradan 2 bin 490 liraya ulaştı. Nüfus kâğıdı için değiştirmede 83 lira ödenecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tarım Kredi’den çiftçiye borç yapılandırması

EMLAK VERGİSİ MOTORLU TAŞITLAR  VERGİSİ YÜZDE 61,5 ARTTI

Emlak vergisi ve motorlu taşıtlar vergisinde ise artışlar yüzde 61.5 ilan edildi. Buna göre örneğin 1300 motor, 1-3 yaş ve 114 bin liraya kadar olan otomobiller için en yüksek motorlu taşıtlar vergisi (MTV) 2 bin 120 lira, aynı şartları taşıyan 1300-1600 motor için MTV ise 3 bin 693 lira oldu. Kira geliri istisna tutarı ise 9 bin 500 liradan 21 bin liraya çıktı.

KONAKLAMA VERGİSİ GELDİ!

Yılbaşında yürürlüğe girecek konaklama vergisine göre otel, tatil köyü, butik otel, motel, pansiyon ile köy ve yayla evi ve kampinglerde kalan kişilerden yüzde 2 oranında konaklama vergisi alınacak. Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler de bu verginin kapsamında yer alacak. Öte yandan bugünden itibaren kuyumcu esnafların ticari faaliyetlerine devam edebilmeleri için yetki belgesine sahip olması gerekiyor. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.