Gazetemize tebrik ziyaretleri

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günümüzü Tebrik Eden Tüm Dostlarımıza Teşekkür Ederiz.”

14.01.2020
567
A+
A-

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle gazetemiz Kaman Ak Haber’e nezaket ziyaretleri gerçekleştirildi.

Basın mensuplarını görev yaptıkları yerlerde toplumun isteklerini, şikâyet ve taleplerini dile getiren çok önemli çalışanlar olarak niteleyen Kaymakam Şükrü Özcan, beraberindeki Sosyal Hizmetler Müdürü Şahin Ilgar ile birlikte yaptığı ziyarette; “Basın mensuplarına sosyal ve ekonomik haklar sağlayan 212 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 10 Ocak 1961 tarihi ülkemizde ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kabul edilmiştir. 

Basın mensuplarımız görev yaptıkları yerlerde toplumumuzun isteklerini, şikâyet ve taleplerini dile getiren çok önemli çalışanlardır. Toplumun sorunları, bilinmesi gereken gelişmeler basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulur. Bizler de bu haberleri yakından takip ediyor, bahsedilen konuları dikkatle inceliyoruz. Bu anlamlı gün dolayısıyla gazetecilik mesleğine emek veren tüm basın çalışanlarının gününü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz,” dedi.

TEŞEKKÜR EDERİZ…

Bu vesile ile ulusal olmasa da yerel olarak zor şartlar ve kısıtlı imkânlar altında gazetecilik yapmaya çalışan bizleri unutmama nezaketinde bulunarak gazetemizi ziyaret eden Belediye Başkanı Necati Çolak, Başkan Yardımcısı Eftal Avşar, Belediye Meclis Üyesi Üçler Güzel, Türk Eğitim Sen Kaman Temsilcisi Özgür Ahat ve Yönetim Kurulu Üyesi Aydemir Uçar, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oğuz Kocamış, Belediye Meclis Üyesi ve Mali Müşavir Murat Kaya, Sarraf Yalçınkaya Soyalp, Öğretmen İdris Piri ve KamanTV Ekibi ve telefonla arayarak ya da mesaj yayınlayarak günümüzü kutlayan Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Osman Demir, Kaman Belediyesi önceki Başkanı TC Erhan Talu, İl Genel Meclis Üyesi Emre Demirci ve Gençlik Spor Müdürü Kenan Şentürk’e teşekkür ile sosyal medya üzerinden çok sayıda isimlerini sayamadığımız okurlarımıza ve dostlarımıza ilgilerinden dolayı ayrı ayrı teşekkür etmeyi bir borç biliriz.

ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ NEDİR?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bu İşte Bir Sakatlık Var

Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür.

1961-1971 arasında “Çalışan gazeteciler bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değiştirilmişti.

NEDEN 10 OCAK?

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.

DOKUZ PATRON OLAYI!

Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardı.

“Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişler ve “Basın” gazetesi 11 Ocak günü yayına başlayarak üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürmüştü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı. / Sultan AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.