Gıda fiyatlarında büyük uçurum

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, gazetemize yaptığı açıklamada; üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkın bir türlü kapanmadığını; sebze, meyve ve gıda fiyatlarının tüketiciye 5 kat daha fazlaya satıldığını vurguladı.

07.04.2021
915
A+
A-

Gıda ürünlerinde üretici ve market fiyatları arasındaki fark Mart ayında 5 katına ulaştığını belirten Oda Başkanı Gökalp, fiyat farkının en fazla yaşandığı ürünün ise kuru soğanda olduğunu söyledi.

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, gazetemize yaptığı açıklamada; üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkın bir türlü kapanmadığını; sebze, meyve ve gıda fiyatlarının tüketiciye 5 kat daha fazlaya satıldığını vurguladı.

GİRDİ FİYATLARI MALİYETİ

Mart ayında takip edilen ürünlerin bazılarında görülen fiyat artışlarında girdilerdeki fiyat artışları etkili olduğunu belirten Gökalp; başta gübre olmak üzere elektrik, zirai ilaç, mazot, sulama ücretleri ve yem fiyatları son bir yılda yüzde 80 fazla arttığını söylediği açıklamasında; “Girdi fiyatlarında görülen kur baskısı fiyatları yükseltti. Özelikle gübre ve yem fiyatları son zamanlarda çiftçimizi zorluyor. Son bir yılda enflasyon yüzde 16 artarken Dap gübresi fiyatı yüzde 75 ve üre gübresi fiyatı yüzde 86 arttı. Besi yem fiyatları yıllık bazda yüzde 40 ve süt yemi fiyatı yüzde 44 arttı. Şu an Dap gübresi ton fiyatı 4 Bin 650 TL, 15×15’lik gübre ton fiyatı 3 Bin 200 TL, Üre gübre ton fiyatı 3 Bin 600 TL ve 33’lük gübre ton fiyatı 3 Bin TL oldu. Mazot fiyatı litre fiyatı 6 TL civarındadır.”

ÇİFTÇİ BORÇLARI FAİZSİZ YAPILANDIRILMALI

“Gıda ithalatının pahalı olduğu bu dönemde hem üretimi artırmak hem de tüketicilerin ihtiyacını karşılamak zorundayız. Çiftçilerimizin rahat üretim yapmasını temin etmek için bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine ödeyemediği için takibe düşen borçları ile yüksek faizle yapılandırdığı borçları faizsiz olarak uzun vadeye yayılmalı ve ödeme kolaylığı getirilmelidir,” dedi. / Sultan AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Gökalp, çiftçi borçlarının ertelenmesini talep etti
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.