Gökalp: “Çiftçiler Bir Ulusun Görünmez Kahramanlarıdır”

Gökalp; “İnsanlarda aç kalma korusu ve yeterli beslenme endişesinin ağır bastığı şu günlerde tarım birinci önceliğimiz olmalıdır…”

15.04.2020
707
A+
A-

Çin de başlayan, Avrupa’yı etkisine alan ve ülkemize de sıçrayan koronavirüsün özellikle esnafı ve çiftçileri olumsuz etkilediğini belirten Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, gazetemize yaptığı açıklamasında; virüsün etkisiyle dünyada ve ülkemizde giderek derinleşen ekonomik kriz konusunda görüşlerini paylaştı.

Çiftçilerin zor şartlar altında tarlasına giderek ekimini yaparak ilacını ve gübresini attığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Gökalp, “Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ekonomik pakette çiftçilerimize yönelik hiç bir gelişme yaşanmadı. Örneğin, kullandığımız mazotta, gübrede, ilaçta ve girdi malzemelerinde ÖTV ve KDV  indirimi bekledik. Çiftçilerimizin borçlu olduğu Ziraat Bankasına, Tarım Kredi Kooperatiflere ve özel bankalara olan borçlarının faizsiz bir yıl süreyle ertelenmesini istedik. Hayvancılıkla uğraşan üreticilerimiz yem fiyatlarının düşmesini beklerken yemin torbası 72 TL’den 85 TL’ye yükseldi. Hayvan kesim fiyatları ise kg başı 41 TL’den 36 TL’ye düşerek üreticilerimizi hayal kırıklığına uğrattı.

Ödenmesi gereken destekler bir an önce ödenmelidir. Bağ-Kur prim borçları ertelenmelidir. Hayvancılıkla  uğraşan üreticilerimize yem kredisi verilmelidir. Maliyetlerin düşürülmesi için elektrik fiyatları başta olmak üzere girdi fiyatları indirilmelidir.

Diğer bir sorun 20 yaş altı gençlerimizin sokağa çıkma yasağıdır. 18-20 yaş arasındaki tarım işçilerinin sokağa çıkma yasağından muaf tutulması tarımsal üretimde rahatlık sağlayacaktır. Sağlık koşullarına uyularak tarım işçilerini güvenliği sağlanmalıdır. Mevsimlik işçilerin iller arası nakilleri sırasında virüsün yayılımının engellenmesi amacıyla titiz davranılmalı, nakiller trafik ve jandarma ekipleri tarafından sağlık müdürlüklerinin tavsiye kararlarına uyularak yapılmalıdır. Mevsimlik işçilerin barınma ve çalışma koşulları iyileştirilmelidir,” dedi.

İnsanlarda aç kalma korusu ve yeterli beslenememe endişesinin ağır bastığı şu günlerde tarımın birinci önceliğimiz olması gerektiğinin altını çizen Oda Başkanı Gökalp, “Tarım sektörünün öncelikli olacağı yeni bir paket açıklanmalıdır. Tarıma daha  fazla önem verilmeli ve çiftçilerimizin üretimde kalması, arzın aksamaması için acil önlemler alınmalıdır.

Dünyanın birçok yerinde sokağa çıkma yasağı duyurulduğunda hiç kimse altın, arazi, araba veya pahalı telefon almak için koşturmadı. Ama herkes  pirinç, buğday, süt ve sebze almak için çaba harcadı. Çiftçiler bir ulusun görünmez kahramanlarıdır. Onlara saygı duymak ve sahip çıkmak gerekir,” dedi. / Muzaffer AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tarım Kredi’den çiftçiye borç yapılandırması
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.