Gökalp: “Desteklemeler ne zaman ödenecek?”

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, son günlerde artan girdi fiyatların üreticilerimizi zor durumda bıraktığını söyleyerek destek ödemelerin bir an önce çiftçilerimize ödenmesi  gerektiğini söyledi.

08.12.2021
556
A+
A-

Mazot, gübre, yem fiyatları yüksek miktarda arttı. Tarlaların birçoğu nadasa bırakıldı, çiftlik ve ahırlardaki hayvanlar kesime gönderiliyor.

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, son günlerde artan girdi fiyatların üreticilerimizi zor durumda bıraktığını söyleyerek destek ödemelerin bir an önce çiftçilerimize ödenmesi  gerektiğini söyledi.

2021 yılının ülkemiz ve üreticilerimiz için zor geçtiğini ve bir taraftan kuraklığın diğer yandan doğal afetlerin ciddi anlamda maddi zararlara yol açtığının altını çizen Gökalp, “Kış ve bahar yağışların az ve yetersiz olması nedeniyle kuraklık yaşandı. Yapılan çalışmalar sonucunda ülkemizde olduğu gibi ilçemiz Kaman ve köylerinde yüzde 80 oranlarında kuraklık tespiti yapıldı. Hasat zamanı ürün kaybımız ciddi anlamda üreticilerimizi maddi anlamda etkiledi.

Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve diğer özel bankalara olan kredi borçlarını ödemekte zorlandılar. Çiftçilerimizin birçoğu  borçlarını yüksek faizden yapılandırdılar. Borcunu ödeyemeyen  çiftçilerimizin tarlası traktörü ve malları haciz yoluyla satıldı,” dedi.

Cumhurbaşkanının Nisan ayında çiftçilere müjde vererek destek ödemeleri yapılacağını açıkladığını söylediğini hatırlatan Gökalp, “Sayın Cumhurbaşkanımız çiftçilerimize, hibe tohum desteği, dekar başına kuraklık parası, kuraklık sigortası, borç erteleme gibi vaatlerde bulundu.

Yılın son ayına geldik ve yeni yıla girmemize günler kaldı. Üreticilerimiz bu destekleri ne zaman alacak,” diyerek sordu.

TARLALAR VE AHIRLAR BOŞ

Çiftçilerin artık dayanacak gücü kalmadığını da söyleyen Gökalp, “Mazotun litresi 10 TL’ye, gübrenin ton fiyatı 14 Bin TL’ye ve bir torba yemin fiyatı 230 TL’ye yükseldi. Çiftçilerimiz bu sene gübresiz ekim yaptı.

Birçok çiftçimiz tarlasını ekemez duruma geldi. Yaptığımız saha çalışmasında gittiğimiz köylerde tarlalarımız nadas durumunda. Çiftçilerimiz  tarlasına tohumunu ekemedi. Artan yem fiyatlarından dolayı hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimiz yetiştirdiği hayvanları erken kestirmek zorunda kaldılar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaymakam Özcan göreve başladı

Dişi ineklerini gebe hayvanlarını süt ineklerini kesime götürdüler ve şu anda çiftlikleri, mandıraları, ahırları boş durumda. Böyle olunca da üretim olmayacak ve bu durum hem üreticilerimizi hem de  tüketicilerimizi olumsuz etkileyecektir.

Bizim isteğimiz çiftçilerimize ödenecek mazot-gübre destekleri, kuraklık ödemeleri, iki yıldır ödenmeyen sertifikalı tohum destekleri, buzağı parası desteklerinin bir an önce ödenmesini istiyoruz. Ayrıca, mazotta, gübrede ve hayvan yemlerinde fiyatların düşürülmesi ve çiftçilerimize sahip çıkılmasını istiyoruz,” dedi. 

STOPAJ KESİNTİSİ İADESİYLE İLGİLİ UYARI

Öte yandan, Kaman Ziraat Odasından yapılan açıklamada, “Tarımsal Destek Ödemeleri Kapsamında Stopaj Kesintisi İadesi için Çiftçilerin E-Devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi bölümünden Talep Dilekçelerini gönderebilecekleri hatırlatıldı.

Açıklamada; “Çiftçilerimiz, yüzde 4 kesintiler için gib.gov.tr adresinden başvuru yapabileceklerdir. Çiftçilerimize ödenen mazot, gübre ve prim ödemelerinde yüzde 4 oranında kesinti yapılıyordu. Çiftçilerimiz  bu durumu yargıya taşıdı ve mahkemeyi kazandı.

Çiftçilerimiz yaklaşık 20 yıldır destek alıyordu ve zaman aşımı uygulandıktan sonra son beş yılı kapsayan kesintiler hesaplanarak çiftçilerimize tekrar ödenecektir. Çiftçilerimiz e-devlet üzerinden gib.gov.tr adresinden başvuru yapabilirler,” uyarısı yapıldı. / Sultan AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.