Gökalp: “Kuraklık ciddi boyutlarda”

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp; bahar yağışlarının az olmasından dolayı ülke genelinde olduğu gibi Kaman ilçemizde de kuraklık tehlikesinin olduğunu belirtti.

19.05.2021
822
A+
A-

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp; bahar yağışlarının az olmasından dolayı ülke genelinde olduğu gibi Kaman ilçemizde de kuraklık tehlikesinin olduğunu belirtti.

Muhtarlar ve çiftçiler ile arazilerde incelemelerde bulunan Ziraat Odası Başkanı Gökalp, birçok köyde mahsulün hasat yapılamayacak durumda olduğunun altını çizdi.

Çiftçilerin birçoğunun arazisini sürerek bozduğunu dile getiren Gökalp; “Yapılan tohum, ilaç, gübre, mazot gibi masraflar ile çiftçilerimizin alın teri, emeği ve ümidi boşa gitti. Muhtarlarımızın gerekli kurumlara verdiği dilekçelerden sonra komisyon kurulup gerekli işlemler yapılacaktır. Çiftçilerimize kuraklık desteği şart oldu,” dedi.

ÇİFTÇİLER GÜNÜNDE KURAKLIK TEHLİKESİ

Bu yıl buğday, arpa ve baklagil ürünlerinde önemli derecede rekolte kaybı yaşanabileceğine dikkat çeken Başkan Gökalp, geçtiğimiz yıl yaptığı kuraklık uyarısını hatırlatarak; “Öngörümüz maalesef gerçek oldu. Kırşehir ili de dâhil Türkiye’de 22 ilimizde kuraklık yaşanıyor. Buğday ve arpa ürünlerinde  maalesef yüzde 40 ila 50 arasında rekolte kaybı tahmin ediliyor. Bu yüzden çiftçilerimize dekar başına kuraklık desteği yardımı yapılmalı, banka ve Tarım Kredi Kooperatifi borçları faizsiz ertelenmeli ve çiftçilerimize hibe tohum desteği yapılmalıdır” dedi.

HUBUBAT FİYATLARI AÇIKLANDI

“Salgın sürecinde çiftçilerimiz tüm zorluklara rağmen hiç yılmadan üretmeye devam etti. Tarım ve gıda sektörü durursa hayat durur. Biz üretemezsek  Türkiye aç kalır. Gıda güvencemizi sağlamak için üreticilerimizi desteklemek zorundayız” diyen Başkan Çetin Gökalp; “2021 Yılı TMO alım fiyatlarının açıklandı. Ekmeklik Buğday  ton fiyatı 2.200 TL, Arpa ton fiyatı 1.750 TL, Çavdar- Tritikale-Yulaf ton fiyatı 1.750 TL, Kırmızı Mercimek ton fiyatı 5.000 TL, Yeşil Mercimek 4.150 TL, Nohut ton fiyatı 4.050 TL olarak duyuruldu. Açıklanan fu fiyatlar üreticilerimizi memnun etmedi ve hayal kırıklığına uğrattı. Çünkü 2020 ve 2021 yılında kullandığımız ilaç, gübre, mazot, elektrik ve diğer girdi fiyatları nerdeyse yüzde 70-80 artış gösterdi. Ayrıca hayvanlara kullandığımız  ilaç ve yem fiyatları yüzde 80 artış gösterdi. Bu artan fiyatlar karşısında üreticilerimizin beklentisi TMO alım fiyatlarının yüksek olması idi. Bu açıklanan rakamlar çiftçilerimizi hayal kırıklığına uğrattı,” dedi.

GİRDİ FİYATLARI DÜŞÜRÜLMELİ

“Üretimin devamı için önlemler alınması gerekmektedir. Girdi fiyatları makul seviyelere çekilmelidir. Çiftçilerimizin yapılandırma sonrasında bile kredi borçlarının ödenmesi konusunda büyük sıkıntı yaşamaktadır. Beklentimiz çiftçilerimizin kredi, elektrik, sulama, Bağ-Kur primleri gibi borçlarının faizsiz olarak uzun vadeli yapılandırılmasıdır. Ayrıca Bağ-Kur primlerinde indirime gidilmelidir. Destek miktarları artırılmalıdır. Çiftçilerimize ek destek verilmelidir.” / Sultan AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Devlet Hastanemiz Bakanlık tarafından Örnek gösterildi
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.