Gökalp ve Demir, Çiftçilerin Sorunlarını Anlatıp Kaman Cevizinin Tanıtımını Yaptılar

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp ile Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Demir, ulusal yayın yapan Halk Tv’de çiftçilerimizin sorunlarını ekrana taşıdı. Program da Meşhur Kaman Cevizimizin tanıtımını yaptılar.

03.03.2020
568
A+
A-

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp ile Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Demir, ulusal yayın yapan Halk Tv’de çiftçilerimizin sorunlarını ekrana taşıdı. Program da Meşhur Kaman Cevizimizin tanıtımını yaptılar.

Halk Tv’de her Perşembe günü Saat 14.00’de Eski Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Targev Başkanı olan Sami Doğan’ın hazırlayıp sunduğu “Tarımda neler Oluyor?” adlı programa konuk olan Gökalp ve Demir, Kaman Ziraat Odasını ve yaptıkları çalışmaları anlattılar.

Kaman’da 1 Milyon Dekar arazide Buğday, Arpa, Nohut ve Ayçekirdeği tarımı yapıldığını belirten Başkan Gökalp, çiftçilerin borçlu olduğundan dolayı nadasa bırakmadan hububat üretmeye çalıştıklarını söyledi.

Tarımsal üretimde karşılaştıkları sorunların başında ekonomik sıkıntıların geldiğini söyleyen Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Demir, “İç Anadolu çiftçisinin yüzde 95’inin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlu. Devletimiz tarafından çiftçilerin hesaplarına yatırılan mazot, gübre ve pirim destek ödemeleri vadesi geçen çiftçilerin hesaplarında bankalar tarafından bloke edilmekte. O para çiftçiye ödenmiyor. Bölgemizde Şubat, Mart, Nisan ayları gübre ve ilaç atma zamanı, yani tam para harcanacak zaman. Desteklerini alamayan borçlu çiftçilerimiz şuan tarımsal faaliyette bulunamamakta. Ayrıca girdi fiyatlarının yüksek olmasından dolayı gübre ve ilaç gibi ihtiyaçların yarım yada zamanında atılmadığından ürün kaybı yaşanmakta,” dedi.

Gübre, ilaç, mazot ve tarımsal elektrik fiyatlarının yüksek olduğunu ve çiftçilere indirimli ve yüzde 1 kdv ile verilmesinin üretimi artıracağını ve ithalatın önüne geçerek daha ucuz ürün elde edilebileceğini belirten Başkan Gökalp, daha önce ülke genelindeki Ziraat Odaları ile birlikte TBMM’ne çıkartma yaparak sundukları raporların ise göz ardı edildiğini belirterek, çiftçi borçlarının ödenmesinde kolaylık sağlanmasını istedi.

Bitkisel üretimin yanı sıra hayvancılık konusunda da üreticinin sorunları ve çözüm önerileri konusunun detaylı olarak görüşüldüğü programda Mehmet Demir tarafından “Kaman Cevizi Kaman’dan alınır, Kamanlıdan alınır” açıklamasıyla Kaman Cevizimizin tanıtımı da yapıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Gaziantep Tanıtım Günleri devam ediyor

Demir, programın sonunda; “Ceviz denince aklımıza ilk önce Kaman geliyor ülkemizde. 1991 yılında dönemin Belediye Başkanı H. Yusuf Canpolat tarafından başlatılan ve bu yıl Ekim aynın ilk haftasında 29’uncusu gerçekleştirilecek olan Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivaline tüm halkımızı davet ediyoruz. İlçemizde 400 yaşın üzerinde çok sayıda Anıt Ceviz Ağacı bulunmakta ve ceviz üretilmektedir. O yüzden de Cevizin Anavatanı Kaman’dır denmekte. İlçemizde tescili yapılmış Kaman 1 ve Kaman 5 cevizleri yetiştirilmiştir. Ayrıca, Türk Pantent ve Marka Kurumuna Coğrafi İşaret için Kaman Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından başvuru yapılmış olup Kaman 1 Cevizinin tapusu artık elimizdedir. Kaman’da 21 Bin Dekar ceviz bahçemiz bulunmakta olup üretimimiz Bin 400 Ton civarında ve ekonomimize katkısı ise 50 Trilyon Liradır. Son söz olarak Kaman Cevizi Kaman’dan alınır, Kamanlıdan alınır,” dedi. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.