Hemşerimiz Prof. Dr. Duran Canatan, Koronavirüsün mikro RNA’larını inceliyor

Türkiye’nin saygın Genetik Bilim Uzmanı Kargınyeniceli hemşerimiz Prof. Dr. Duran Canatan hocamızın Kovid-19 ile ilgili çalışmaları sürüyor.

13.05.2020
965
A+
A-

Türkiye’nin saygın Genetik Bilim Uzmanı Kargınyeniceli hemşerimiz Prof. Dr. Duran Canatan hocamızın Kovid-19 ile ilgili çalışmaları sürüyor.

Antalya Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi Çocuk Kan ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, birçok kanser türünün mikro RNA’sını incelediğini hatırlatarak, koronavirüsün de mikro RNA’sını inceleyeceklerini söyledi.

Bu sayede erken tanı teşhisi yapabileceklerini anlatan Prof. Dr. Canatan, “Anti mikro RNA’lar üretip kişilerin tedavisinde kullanılabilecek,” dedi.

Prof. Dr. Canatan, 2016 ile 2019 yılları arasında KOSGEB desteğiyle ’Kanser erken tanısında Mikro RNA kitleri’ çalışmaları yaptıklarını anlattı. Sağlıklı bireyler ve kanserli hastaların mikro RNA’larını inceleyip karşılaştırma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Canatan, akciğer kanserinde 11, meme ve kolon kanserinde 3, prostat, mesane, mide ve karaciğer kanserlerinde 1, pankreas kanserinde de toplam 23 mikro RNA’da biyo-belirteç olarak özgün ve hassas bulgulara rastlandığını söyledi. Yapılan AR-GE çalışması sonuçlarının patent işlemlerinin devam ettiğini aktaran Prof. Dr. Canatan, teknoyatırım projesine başvurarak kit üretimine geçileceğini söyledi.

KORONAVİRÜS İÇİN DE PROJE HAZIRLADI

Koronavirüsle ilgili iki proje hazırladıklarını anlatan Prof. Dr. Duran Canatan, “Birincisi hastalıktan korunmak ve bireyin hastalığa karşı riskinin olup olmadığını öğrenmek ve erken tanı konulmasını sağlamak. İkincisi hastalığın tedavisi için mikro RNA’ları kullanarak virüsü etkisiz hale getirmek, Anti Mikro RNA tedavisi uygulamak. Alt yapımız hazır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK ile görüşerek proje başvurumuzu yapacağız” dedi.

’ÖRNEKLER ALACAĞIZ’

Prof. Dr. Duran Canatan, “Koronavirüs geçiren ve geçirmeyen kişilerde hangi mikro RNA’lar oluşuyor. Virüs ve mikro RNA ilişkisine bakacağız. Mikro RNA’lar bir taraftan virüsün çoğalmasını engelliyor, diğer taraftan vücudun bağışıklık sistemini artırarak virüsün ortadan kalkmasına yardımcı oluyor. Çalışmalarımızı yapıp, örnekler alacağız” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Leylek kurtarma operasyonu

KARŞILAŞTIRMA YAPACAK

“Hastalığı geçiren kişilerde immunoglobulin G dediğimiz pozitif antikor oluşuyor. Virüsü geçirmekte olan kişilerde ise immunoglobulin M antikoru oluşuyor. Virüsü geçirmeyen kişilere de bakacağız. Karşılaştırma yapacağız. Dolaysıyla böyle bir çalışma hazırladım. Önümüzdeki günlerde kişilerden kan örnekleri alıp projeyi başlatacağız” dedi.

TEDAVİDE KULLANILABİLECEK

Hangi mikro RNA’ların koronavirüsü etkilediğini belirleyeceklerini anlatan Prof. Dr. Duran Canatan, “Bazı mikro RNA’lar virüsü engelliyor. Ayrıca ilaca yönelik de çalışacağız. Anti mikro RNA’lar üretip kişilerin tedavisinde kullanılabilecek” diye konuştu.

PROF. DR. DURAN CANATAN KİMDİR?

1954 Yılında Kaman’da doğan Prof. Dr. Duran Canatan, 1979 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Ardından Antalya’da Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uzmanlık eğitimine başlayarak ve 1984 yılında tamamladı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitime devam eden Canatan, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda Pediatrik Hematoloji Uzmanı ve Pediatri Doçenti unvanını aldı.

1996 yılında Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfını (AKHAV) kurdu ve hala bu vakfın başkanlığı görevini sürdürmektedir. Prof. Dr. Duran Canatan’ın çoğunluğu talasemi ve hemoglobinopatiler ile transfüzyon ve moleküler genetik olan çok sayıda bilimsel makalesi bulunmaktadır. / Muzaffer AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

  1. Devrim Yılmaz dedi ki:

    Değerli hocamın başarı hikayesinin bütün Kırşehirli gençler ve çocuklar için ilham kaynağı olmasını diliyorum.