Hoş geldin Sarı Saçlı Mavi Gözlüm

Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kaman’a gelişinin 101. Yılını kutluyoruz.

23.12.2020
810
A+
A-

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesini başlatmak için çıktığı yolda Kaman ilçemize ilk kez gelişinin 101’inci yılını kutluyoruz.

İlçemiz tarihinin en önemli olaylarından biri olan ve Kurtuluş Mücadelesinde bir kilometre taşı olan ilçemizde 101.yılın anısına büyük etkinlikler ve kutlamalar beklenirken, halen Atamızın Kaman’da kaldığı ev müzeye dönüştürülmedi.

Kırşehir Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, karasal salgın önlemleri kapsamında Kaman ilçemizde gerçekleştirilecek olan anma programı 25 Aralık 2020 Cuma günü saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtı’na Kaymakamlık ve Belediye Çelenklerinin Sunulması, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasını müteakip gerçekleştirilecek konuşmaların ardından sona erecek.

SAMSUN-KAMAN-ANKARA

28 Temmuz 1914’de başlayan 1. Dünya Savaşı’na 1914’ün Kasım ayında Bağlaşma Devletlerinin yanında yer alarak dahil olan Osmanlı İmparatorluğumuz Sarıkamış felaketi ile Çanakkale Zaferine karşın Anlaşma Devletlerinin üstün gelmesi sonucu savaşın bittiği 11 Kasım 1918’de yenik sayılmıştı. 3 kıtaya yayılan İmparatorluğumuz Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’da ki çok sayıda toprağını kaybederek Anadolu’ya hapsedilmiş, 30 Ekim 1919’da imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması ile de Osmanlı Devletimizin egemenlik hakları sınırlanarak başkent İstanbul başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanı Anlaşma (İtilaf) devletleri tarafından paylaşılarak işgal edilmişti.

Tüm bu yaşanan savaş ve anlaşmalar sırasında Osmanlı Devleti’nin askeri olan Mustafa Kemal Paşa, 30 Nisan 1919’da 9’uncu Ordu Komutanı olarak atanır. 19 Mayıs 1919’da Osmanlı Hükümetinin memuru olarak Samsun’a ayak basan Mustafa Kemal Paşa, 25 Mayıs’ta Havza’ya geçerek yayınladığı Havza Genelgesi (28-29 Mayıs) ile niyetini belli eder. Ardından Amasya Genelgesi (22 Haziran), Erzurum Kongresi (23 Temmuz) ve Sivas Kongresini (4-11 Eylül) gerçekleştirerek Ankara’da meclisi toplamak üzere 19 Aralık’ta Kayseri’ye geçer.

21 Aralık 1919 Sabah Saat 10’da Kayseri’den Kırşehir’e Hareket eden Mustafa Kemal Paşa ve beraberindeki silah arkadaşları 22 Aralık’ta Mucur’a, 22-23 Aralık’ta Hacıbektaş’a, 24 Aralık’ta Kırşehir’e ve nihayet 25 Aralık’ta Kaman’a gelir. Bir gece Kaman’da misafir edilen büyük kurtarıcı, 27 Aralık’ta ana karargâh seçilen Ankara’ya ulaşır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Jandarma, öğrencilerle fidan dikti

Atatürk’ün Kaman’a geldiği 25 Aralık 1919 tarihi ile ilgili detaylı bilgilere gazetemizin www.kamanakhaber.com internet sayfasında Araştırmacı ve Yazarlarımız Yaşar Şahin ile Mümtaz Boyacıoğlu’nun köşe yazılarından ulaşabilirsiniz. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.