“Hububat Fiyatları Beklentilerin Altında Kaldı”

Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp’ten gündemle ilgili açıklamalar yaptı

Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp’ten gündemle ilgili açıklamalar yaptı

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle ziyaret ettiği gazetemizde zirai ürünlerdeki hastalıklardan, hububat fiyatlarına ve oda çalışmalarına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Topraktan rızıklarını kazanmak için çalışan çiftçilerimizin 14 Mayıs Çiftçiler Gününü kutladığını belirten Başkan Çetin Gökalp, “Toprağın bereketinin üretime, üretimin zenginliğe ve huzur ortamına katkı sağlaması dileğiyle, tek amaçları üretmek, üretirken insanca ve sadece namerde muhtaç olmadan yaşama azmi ile toprağı işlemeye gayret eden çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutluyor, ürünlerinin bereketli, geleceklerinin umut dolu olmasını diliyorum,” dedi.

ŞEFFAF OLACAĞIZ

Oda Başkanı Gökalp, 21 Şubat 2019 tarihinde yapılan Ziraat Odası Kongresinde Kamanlı çiftçilerin teveccühü ile oda yönetimini devraldıklarını hatırlatırken, önceki yönetimden görevi devraldığımızda odamızın hesabında 257 Bin 779 TL nakit ve

85 Bin 755 TL ise borcumuz bulunmaktadır. Bundan sonra belirli aralıklarla mali durumumuzu açıklayacağız. Ayrıca talep olması durumunda isteyen üyemize de özel bilgi vereceğiz.

Ziraat Odası Yönetimi olarak çiftçilerimize yönelik çalışmalarımızı da hızlandırdık. Bu kapsamda çitçilerimizi 21 Mart’ta Konya Tarım Fuarına götürerek gelişen teknolojileri ve yeni tarımsal ürünleri takip etmelerine olanak sağladık.

Son bir ay içerisinde Don, Kuraklık ve Doğal Afetlere yönelik sigorta konusunda çiftçilerimizi bilgilendirmek amacıyla TARSİM’le toplantılar yaptık.

İLAÇLAMA VE SÜNE MÜCADELESİ

Kaman İlçe Tarım Müdürlüğü teknik elemanlarınca birlikte yaptığımız arazi kontrollerinde hububatta Septoria ve nohutta Antraknoz hastalığının yoğun bir şekilde başlamış olduğunu tespit edere üyelerimizi bilgilendirdik. Ayrıca Kırşehir İl Tarım Müdürlüğünde yaptığımız toplantılarda bölgemizde özellikle buğday’da yoğun bir şekilde süne böceği olduğunu öğrendik. Üye çiftçilerimizin arazilerini kontrol ederek süne mücadelesine önem vermeleri hem kendileri hem de ülkemiz ekonomisi açışından önem taşımaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Suat Usta Vefat Etti

HUBUBAT FİYATLARI YİNE MEMNUN ETMEDİ

TMO’nun 2019 hasat döneminde yapacağı buğday ve arpa alımı için 2 Mayıs günü açıklanan hububat fiyatlarının memnun etmediğini ve girdi fiyatlarının altında kaldığını belirten Gökalp, sert ekmeklik buğday 1.350 lira, düşük vasıflı ekmeklik buğday 1.125, Arpa ise 1.100 lira olarak açıklandı. Çiftçimizin beklentisi ise buğdayda 2,000 lira, arpada ise 1,500 liradır.

Bu rakamlar bir önceki seneye göre yüzde 29 ile 33 arasındadır. Oysaki mazot, gübre ve ilaç gibi girdi fiyatlarında artış yüzde 100’ün üzerindedir. Çiftçimiz tarlasına gübre ve ilaç atamaz noktasına gelmiştir. Açıklanan fiyatlar son 10 yıla baktığımızda beklentilerin çok altında kalmıştır. ” dedi. / Muzaffer AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.