İlk Cemre hafta sonu havaya düşecek

Baharın müjdecisi olarak bilinen cemrelerin ilki 20 Şubat Cumartesi günü havaya düşecek.

17.02.2021
812
A+
A-

Baharın müjdecisi olarak bilinen cemrelerin ilki 20 Şubat Cumartesi günü havaya düşecek.

Halk arasında yaygın olarak baharın müjdecisi olarak bilinen, “sıcaklıkta artışın” göstergesi olduğuna inanılan ve 3 tane olduğu kabul edilen cemrenin ilki Cumartesi günü havaya düşecek. Cemre, birer hafta arayla suya ve toprağa da düşecek.

“Kor halindeki ateş” anlamına da gelen cemre, meteorolojik kapsamda ise takvimlerde ilkbahardan önce birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğü inanılan ısıl güç veya sıcaklık yükselmesi olarak tanımlanıyor.

Saatli Maarif Takvimi’ne göre, cemre düşüşleri genellikle fırtınalı geçiyor ve yurdun pek çok yerinde kar yağışı görülüyor. Üçüncü cemrenin ardından da baharın geleceği kabul ediliyor.

Arapça kökenli cemre, “ateş parçası”, “ateş halindeki kömür” anlamına geliyor ve ısınmayı ifade ediyor. Eskiden, Kasım (kış) ve Hızır (yaz) olmak üzere yılı ikiye ayrılan takvime göre, Kasım 180 ve Hızır ise 186 gün sürmekte. Kasım günlerinin 8 Kasım’da başladığı, Kasım’ın 46’sında “40 gün” anlamına gelen “Erbain”, 86’sında “50 gün” anlamına gelen “Hamsin”in girdiği ve böylece kışın en soğuk zamanları sayılan 90 günün geçmiş olduğu kaydediliyor.

HAVA SU TOPRAK SIRAYLA ISINACAK

Kasım’ın 105’inde (20 Şubat) birinci cemrenin havaya, 112’sinde (27 Şubat) ikinci cemrenin suya, 120’sinde (6 Mart) üçüncü cemrenin toprağa düştüğü, önce havanın, sonra suyun, sonra da yerin ısındığına inanılıyor. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kamanlı Dede Albayrak iş kazasında vefat etti
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.