İlyas Sürmeli vefat etti

Köy Enstitülerinden bir yıldız daha kaydı

02.09.2020
1.319
A+
A-

Köy Enstitülerinden bir yıldız daha kaydı

Kaman ilçemize bağlı İsahocalı Köyünden olan 1929 doğumlu emekli öğretmen, gazeteci ve yazar İlyas Sürmeli vefat etti.

1947 yılında Hasanoğlan Köy Enstitüsünden mezun olduktan sonra Kırşehir Tatar İlyas Kışla Köyünde göreve başladı. Arsından sırasıyla Haymana, Kaman Ömerkahya ve Hirfanlı Köyü okulları ile Kırşehir Merkez Cumhuriyet İlkokulunda çalıştı.

1974 yılında emekli olduktan sonra Kırşehir’e yerleşen İlyas hoca, Türk Ocakları Şubesinin de ilk kurucu üyeleri arasında yer aldı. Kırşehir Memleket Gazetesini kuran ve okullarda kaynak kitap olarak kullanılan “İlimiz Kırşehir” kitabını yazan İlyas Sürmeli hocamız gözlerinden rahatsızlığı nedeniyle 1985 yılında işlerini çocuklarına devrederek Kırşehir’deki evinde dinlenmeye çekilmişti.

İlyas hocanın cenazesi 28 Ağustos 2020 Cuma günü saat 11.00’de Ahi Evran Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra Aşıkpaşa mezarlığına defnedildi. İlyas Sürmeli’nin hayat hikâyesini Gazetemiz Yazarı Mümtaz Boyacıoğlu’nun “Karartılamayan Işıklar, Köy Enstitüleri” kitabından okuyabilirsiniz.

Kaman Ak Haber Gazetesi olarak 6 çocuk babası, Köy Enstitüsü Mezunu hemşerimiz İlyas Sürmeli hocamıza Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı dileriz. / Sultan AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Korona bayramınız mübarek olsun
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

  1. Ahmet Yücel dedi ki:

    İlyas Sürmeli benim dört yıl öğretmenimdi, Ömerkahya’da.
    2.sınıftan alıp, 5.sınıftan mezun etti. Çok çalışkan, özverili, emeğini esirgemeyen bir eğitimciydi. 1968 Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu mezunuyum. Rahmetli öğretmenim o dönem, okulumuz karşısında Namık Kemal İlkokul ‘unda çalışıyordu. Staj zamanı okuttuğu 4.sınıfta bana ders verdirdi. O yıllar Küme Çalışmaları uygulaması uygulanıyordu. İyi bir sınıfı vardı. Hazırlanıp ders verdim, çok takdir etti. Öğrencilerine tanıtarak övücü sözler söyledi. Hep görüşürdük. Öğretmen olduktan sonra da iletişimimiz hep devam etti. 1974’de kendi köyü İsahocalı’da öğretmen olarak çalışmaya başladım, çok mutlu oldu. İyi bir gazeteci ve yazardı. Bizlere hep sevgiyle yaklaştı. Bütün öğrencileri, sevgide, saygıda kusur etmedi. Biz öğrencileri ondan razıyız, Yüce Allah’da razı olsun! Mekanı cennet, ruhu şad olsun inşallah! NURLAR İÇİNDE UYUSUN! 🇹🇷😢😪😥🙏🇹🇷