İnsan kendi resmini çizebilmeli

01.07.2020
689
A+
A-

Mesleğim gereği şiddetli geçimsizlik sebebiyle evlilik birliği temelinden sarsılan çok kişiyle tanıştım. Bu kişilerle yaptığım sohbetlerde bir kısmı boşanma kararlarından vaz geçerek düşe kalka da olsa evlilik birliğini korumaya devam ettiler, fakat bir kısmı maalesef boşandı.

Bahse konu evlilikleri yapan insanların çoğunun evlenmeden önce uzun süre duygusal manada birlikte olduklarını bildiğimden; evlenmeden önce 3-5 yıl, hatta 10 yıla varan süreyle duygusal manada arkadaş olan bu insanların, evlendikten sonra bir-iki yıl bile birbirlerine tahammül edemediklerini, sevgilerini, saygılarını bitirdiklerini, sorunlarını çözmek için bir araya gelmeye bile hoşgörüyle yaklaşmadıklarını gördüm.

Bu insanların evlilik birliğini temelinden sarsan ve bir kaç yıl içinde müşterek hayatlarını çekilmez hale getiren sorunlarının incir çekirdeğini doldurmayan sorunlar olduğunu, kuru inat ve buna bağlı iletişim kopukluğu olduğunu da fark ettim. Bu sorunları yaşayan insanlarla görüşmelerimde, kopan iletişim bağlarını bir kaç dokunuşla yeniden kurabildiklerimizin evliliklerinin devam ettiğini, iletişimi koparmadıklarında bağın daha da güçlenerek evliliklerinin devam ettiğini gördüm.

Fakat incir çekirdeğini doldurmayan sebeplerle inatlaşmaya ve iletişimsizliğe devam edenlerin aile birliğinin dağıldığına da tanık oldum. Oysa yaşamak kendi kendini eğitmektir. Kendi kendine hoş görüyü öğretmektir. Başkasını kendi yerine koyarak empati yapabilmektir. Zekâsını ve bilgisini kullanarak kendi resmini çizebilmektir. Kısaca, yaşamak, insanın kendi kendini adam etmesidir.

Birlikte yaşadığı insanların, özellikle eşinin veya diğer aile efradının çocukluğu da dâhil olmak üzere geçmişini, ailesinin ekonomik ve sosyal durumunu kurcalayıp sürekli gündeme getirerek üstünlük ve otorite sağlamaya çalışanlar da az değildir. Unutmamak gereken bir şey var ki, toplum içinde birlikte yaşadığın insanların geçmişini kurcalamak, onlarla birlikte varacağın geleceği yok etmekten başka bir işe yaramaz.

Acı olan şudur ki, aile birliği içinde bile çoğu kişiler kendini görerek, kendini ölçüp değerlendirerek hatalarını tespit edip, kendi davranışlarını düzeltmek ve hoş görülü olmak yerine, başkalarına hükmetme çabası içine girmektedir. Bu şekilde davrananların kendilerini bile yönetemez hale geldiklerini onlar göremese bile çevresindekiler görüp bilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Çocukluğumdaki Bayram

Sağlıkla kalın.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.