Kahramanlık şiirlerinin halk ozanı Dadaloğlu Kaman’da 3. kez anıldı

Kahramanlık şiirlerinin öncü ozanlarından, halk şiirimizin en usta şairlerinden olup hece ölçüsüyle şiirler yazan ve Anadolu ozanları arasında düzgün ve katıksız Türkçe söyleyişi ile ayrı bir yere sahip olan Dadaloğlu, Kaman Belediyesi ve Kırşehir Şairler ve Yazarlar Derneği (KIYŞAD) tarafından ortaklaşa organize edilen sazlı-sözlü Anma Etkinliğinde 3. Kez hatırlandı.

01.12.2021
622
A+
A-

Kahramanlık şiirlerinin öncü ozanlarından, halk şiirimizin en usta şairlerinden olup hece ölçüsüyle şiirler yazan ve Anadolu ozanları arasında düzgün ve katıksız Türkçe söyleyişi ile ayrı bir yere sahip olan Dadaloğlu, Kaman Belediyesi ve Kırşehir Şairler ve Yazarlar Derneği (KIYŞAD) tarafından ortaklaşa organize edilen sazlı-sözlü Anma Etkinliğinde 3. Kez hatırlandı.

1785 yılında Çukurova’da doğan ve 1876 yılında Kaman İlçemizde Mamalı Değirmeninde hayata gözlerini yuman Halk Ozanı Dadaloğlu hakkında 1995 yılında Gazetemiz Yazarı Yaşar Şahin’in araştırmaları ve girişimleri sonucu başlatılan tanıtım ve sahiplenme çalışmaları kapsamında Kaman Belediyesince Ziyarettepe’de mezarı anıtlaştırılırken, hemen yanındaki tesisin önüne de Kültür Bakanlığı tarafından heykeli yapılmıştı.

26 Kasım 2021 Cuma günü saat 15.00’de Belediye Hizmet Binası 6. Kattaki Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirilen etkiliğe; Kaman Belediye Başkan Vekili Hacı Erdal Özdemir, Başkan Yardımcısı Eftal Avşar, Ak Parti İlçe Başkanı Kamil Avşaroğlu, MHP İlçe Başkanı Yılmaz Uzunay, Kırşehir İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Eyüp Temur, İl Genel Meclis Üyesi Durdu Üngel, Belediye Meclis Üyeleri, Kaman TSO Başkanı Yakup Eğri, KIYŞAD Başkanı Ertuğrul Öcal, Gazetemiz Yazarı ve KIYŞAD Kurucularından Şair Mümtaz Boyacıoğlu ve KIYŞAD Üyesi Halk Ozanlarımız Adnan Torun ve Ufuk Aslan ile birlikte toplamda 19 Halk Şairi ve Halk Ozanı katıldı.

Dadaloğlu’nun hayatı, yaşam felsefesi ve şiirleri ile Kaman bağlantısının anlatıldığı konuşmaların ardından KIYŞAD üyeleri tarafından Dadaloğlu şiirleri ve türküleri seslendirildi.

Anadolu ozanları arasında düzgün ve katıksız Türkçe söyleyişi ile ayrı bir yere sahip olan Dadaloğlu’nun Yaşamı ve Kaman bağlantısının tam yansıtılamadığı program katılımcılar tarafından KIYŞAD üyelerine plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

DADALOĞLU VE KAMAN HAKKINDA KÜÇÜK BİR HATIRLATMA

Araştırmacı ve Yazar Emekli Öğretmen Yaşar Şahin hocamızın araştırmaları ile “Halk Ozanı Dadaloğlu”nun mezarının ilçemizde olduğunun kanıtlanması, sahip çıkılması ve geniş kitlelere duyurulması amacıyla yıllardır Gazetemiz sütunlarında yer vermekteyiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İlçe Özel İdare Müdürü Menderes Doğan’a Sürgün gibi Tayin

Bilindiği gibi; Kültür Bakanlığı’nın 1986 yılında aldığı bir kararla “Türk Büyükleri” arasında kabul edilen Dadaloğlu hakkında 60 yıldan fazla bir süredir ilçemizin tarihi ve kültürü üzerine araştırmalar yapan Gazetemiz Yazarı Yaşar Şahin’in 1991 yılında dönemin Belediye Başkanı H.Yusuf Canpolat’ın Ziyarettepesi’nde çevre düzenlemesi yapma çalışması sırasında burada bulunan ve halk arasında “Ozan, Veli Mezarı, Garip Mezarı, Dede Mezarı” olarak anılan mezarın Dadaloğlu’na ait olabileceği konusundaki hazırladığı dosyayı yetkililere ulaştırmasının ardından ciddi araştırma çalışmaları başlatılmıştı.

Daha sonra yapılan bilimsel araştırmalar ve kaynakların ışığında dönemin Belediye Başkanı H. Yusuf Canpolat, İl Genel eski Meclis Üyesi Haydar Ali Kutlu, Kültür İl eski Müdürü Hüseyin Bayındır, Kültür Eski Bakanı İstemihan Talay ve Devlet eski Bakanı hemşerimiz Ramazan Mirzaoğlu’nun destek ve katkılarıyla Dadaloğlu’nun mezarının Ziyarettepe’de olduğu kabul edildi.

Yaşar Şahin’in araştırmaları ve önerileri doğrultusunda, öldüğü yer ve tepe, Kaman Belediyesi tarafından Dadaloğlu Kültür Parkı haline getirilmiş, Kültür Bakanlığı imkânları ile bir de Dadaloğlu Anıt Mezarı yapılmıştır. Bu park ve mezar 7 Ekim 2000 tarihinde 10. Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali’nde törenle açılmış, daha sonra yine Kültür Bakanlığı imkânları ile heykeltıraş Metin Yurdanur’a aynı parkta bir Dadaloğlu heykeli yaptırılmış ve onun da açılışı da 4 Ekim 2005 tarihindeki 13. Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali’nde yapılmıştı. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.