Kalaycılığın son temsilcisi Kaman’dan Yakup Deniz

Kalaycılık mesleği teknolojiye yenik düştü!

13.01.2021
1.884
A+
A-

Kaman ilçemizde Savcılı Durağında 47 yıldır kalaycılık yapan Yakup Deniz, mesleğin artık teknolojiye yenik düştüğünü söyledi.

Aynı iş yerinde 47 yıldır kalaycılık mesleğini icra eden Yakup Deniz, ilk ustasının abisi merhum Yusuf Deniz olduğunu söyleyerek, onun emaneti olarak bu mesleği zorlada olsa devam ettirdiğini dile getirdi.

Kalaycılık mesleğinin de artık eskisi gibi popüler olmadığını ifade eden Deniz, “Alttan çırak yetiştirdim ama onlar belli bir süre sonra bu işi bırakıp farklı işlere yöneldiler. Kendi çocuklarımı bu meslek sayesinde büyütüp okuttum ve devlet memuru yaptım. Ben de bu mesleğin son temsilcisiyim. Gücüm yettiği kadar devam edeceğim ama sonunda bende mecburen bırakacağım,” dedi.

Kalaycılık mesleğinin teknolojiye yenik düştüğünü kabul ettiğini söyleyen Deniz, “Artık alüminyum, çelik, plastik, granit, teflon gibi birçok çeşit olduğu için mutfaklarda bakır eşyası kullanımı azalmıştır. Bu yüzden de bu işi yapan kalmadı. Kırşehir yöresinde, Kırıkkale yöresinde benden başka kalaycı yok. Bunun için oralardan da bana iş geliyor. En fazla bağ leğeni dediğimiz pekmez kaynatmak için kullanılan büyük leğen geliyor. Kazan gibi büyük eşyalar geliyor. Tabak gibi küçük eşyalar artık eskisi gibi gelmiyor,” diyerek kalaylatma talebinin azaldığını söyledi.

Bakır eşyaların kalaylatılmasının sağlık açısından önemli olduğunu da vurgulayan Yakup Deniz, “Bakır kalaylatılmazsa içinde bulunan gıda maddesini zehirler ve ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir. Bakır eşya kalaylatılınca için bulunan ve sadece muz meyvesinde de olan bir madde ortaya çıkar. Bizler de muzu az tükettiğimiz için bu sayede bu kalay madenini de tüketmiş gibi oluruz. Sağlıklı bir yöntemdir, faydası vardır zararı yoktur,” diyerek sağlık açısına dikkat çekti.

Eskiden düğünlerde bakır tabaklar kullanıldığını ve işlerin yoğun olduğunu dile getiren Deniz, “Önceden self servis ya da plastik tabaklar yoktu. Düğünlerde bakır tabaklar kullanılırdı. Düğün sahibinin 100-150 tane tabağı var, bunu kalaylatacak çok para tutuyordu. Kalay işi zahmetli ve pahalı bir iş. Teknolojinin gelişmesi ile işler kolaylaştı, böylece bakır tabaklar ortadan kalktı. Artık nostalji olarak, anne baba hatırası olarak şark köşelerinde yer buluyor. Biz son nesiliz artık bu iş bitiyor. Teknolojiye maalesef yenik düştü bu meslek. Bakır işi bir devirdi ve bu devir artık bitti. Bunu kabul etmek lazım. İnsanların uzaya çıktığı dönemde biz bu işi yapacağız diye ısrar edersek yanılır, kaybederiz. Hediyelik eşya olarak, şark köşelerine nostaljik eşya olarak bazı yörelerde üretilip satılıyor. Onun dışında bu işin devamı yok,” sözleri ile neslin bitişini kabullendiklerini belirtti. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kamanlı Şoförler Ücretsiz Mesleki Yeterlilik Belgesi aldı
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.