Kaman Cevizimizin Coğrafi Tescili için Çalışmalar Başladı

Kaman Cevizimizin coğrafi işaret alması yani tescillenmesi için yürütülen çalışmalarda son noktaya gelindi.

06.11.2019
467
A+
A-

Adıyla, tadıyla, pazar değeri ile marka haline gelen Kaman Cevizimizin coğrafi işaret alması yani tescillenmesi için yürütülen çalışmalarda son noktaya gelindi.

Kaman Kaymakamımız Şükrü Özcan’ın talimatı ile İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalara ceviz üreticisi ve Kaman Ak Haber Gazetesi olarak 20 yıllık arşivimizden Kaman cevizimiz ile ilgili fotoğraf, makale ve haberlerden oluşan doküman desteği vermekten onur ve gurur duymaktayız.

Kaman Cevizimizin coğrafi işaret ile tescillenmesiyle artık başka marka ve menşeili cevizler ile Kaman ilçemiz dışında üretilen cevizler Kaman Cevizi adı altında satılamayacak.

İlçemiz ile özdeşleşen ve ülke genelinde bir marka haline gelmiş olan Kaman Cevizimize coğrafi işaret alınması için sürdürülen çalışmalar sonucu hazırlanan dosya Kaman İlçe Tarım ve Orman Müdürü Behset Bulanık tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslim edildi. Kaman cevizine coğrafi işaret başvurusu Kırşehir’de coğrafi işaret yani Menşe Adı anlamında bir ilk olma niteliği de taşımaktadır.

Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan Tarım ve Orman Müdürümüz Behset Bulanık, Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslim edilen dosya içerisinde Kaman Cevizinin tarihsel süreci, diğer yerli ve yabancı cevizlerden farklı olduğunu gösteren laboratuvar analizleri, yayınlanmış akademik makaleler, yayınlanmış haber ve TV programlarının yer aldığını söyledi.

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun dosya inceleme, görüş, askı ve tescil işlemlerinin yaklaşık 6-8 ay içerisinde tamamlanmasını beklediklerini belirten Müdür Bulanık; “Dosya ekinde yer alan Kaman Cevizi logosu Hamit Köyümüzde yaşamakta olan cam çocuk İbrahim Akpınar tarafından tasarlanmıştır. Kaman Cevizine ‘Menşe Adı’ alınması ile ‘Kaman Cevizi’ne has yüksek lezzet, aroma ve kalitenin sadece Kaman da yetişen cevizlerde bulunduğu tescillenmiş olacaktır. Bu çalışma ile Kaman Cevizinin kalite değerleri belirlenmiştir. Belirlenmiş rakamsal ve görsel değerlere sahip olmayan veya ilçemizde üretimi yapılmayan cevizlerin Kaman Cevizi logosu taşımasına müsaade edilmeyecektir. Böylece üreticilerimiz korunmuş olacak, aynı zamanda Kaman Cevizinin marka değerinin artmasına da katkı sunulacaktır. Pazarlama aşamasındaki sorunlarımızın bir kısmına çözüm de yine bu çalışmalar ile bulunabilecektir. Kaman Cevizine ‘Menşe Adı’ alınmasının ilçemiz için hatta ilimiz için çok önemli bir değer olan Kaman Cevizine olumlu yansımalar yapması beklenmektedir,” dedi. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaman Devlet Hastanesinin Klinik Kalitesi Denetlendi
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.