Kaman Cevizinde hasat başladı

Ceviz festivalinde bol ve taze cevizlerimiz tezgâhlarda yerini alacak

17.09.2019
829
A+
A-

Ceviz festivalinde bol ve taze cevizlerimiz tezgâhlarda yerini alacak

Aroması, içinde barındırdığı vitaminler, ince kabuğu, lezzeti ve kalitesiyle dünyaca ünlü bir marka haline gelen Kaman Cevizimizde hasat dönemi bu yıl erken başladı. Ceviz festivalinde bol ve taze cevizlerimiz tezgâhlarda yerini alacak. Önceki yıllara göre bu yıl rekoltenin artması da beklenmekte.

Dolgunluk ve doygunluk yönüyle Türkiye’nin en kaliteli cevizi olarak bilinen Kaman Cevizimizin kilosu 35 liraya kadar alıcı buluyordu. Önceki yıllarda don ve dolu gibi doğal afetler nedeniyle adeta yok satan ve üretilemeyen cevizimiz, bu yıl don zararını yüzde 10 ila 30 arasındaki don zararına karşın iç pazara ve festivalde satışa yetecek seviyede verim beklenmekte.

KAMAN CEVİZİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Kaman’da ceviz rekoltesinin geçmiş yıllara oranla yüksek olduğunu vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp ise ceviz hasadının devam ettiğini söyledi. Kaman’da toplam 15 Bin dönümden fazla ceviz bahçesi olduğunu belirten Gökalp, “Geçmiş yıllarda Kaman’da meydana gelen don olayları ceviz başta olmak üzere meyve bahçelerini olumsuz yönde etkilemişti. Bu yıl ise geçmiş yıllara oranla rekolte yüksek düzeyde. Yeni yeni ceviz hasadı başladı. Yakın zamanda da yeni mahsul Kaman Cevizi satışları başlayacak düzeye gelir,” dedi.

Son yıllarda Kaman Cevizinin az olmasından dolayı piyasada Kaman Cevizi adıyla yurt dışından ve başka şehirlerden getirilen cevizlerin satıldığını da söyleyen Gökalp, “Maalesef son yıllarda Kaman Cevizinde don olayları nedeniyle rekolte düşüktü. Kaman’da bile Kaman Cevizi adı altında Ukrayna ve Gürcistan’dan getirilen yabancı cevizler satıldı. Özellikle şehirlerarası birçok yol üzerinde bile Kaman Ceviz adıyla satış yapılmakta. Yakında gerçekleşecek Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivalinde gerekli önlemler alınmazsa yine bu yabancı cevizler piyasaya Kaman Cevizi diye sürülecek. Dışarıdan Kaman’a gelecek vatandaşlar Kaman Cevizinden kötü olan bu cevizleri yediklerinde Kaman Cevizinin değerini anlamayacaklar. Onun için vatandaşlar bildikleri yerlerden, sertifikası olan üreticilerden alışveriş yapsınlar,” diyerek ceviz alacak vatandaşlara uyarıda bulundu.

HASAT KABUKLAR ÇATLADIKTAN SONRA

Kaman ve Köyleri Ceviz Üreticileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Eczacı Deniz İkizoğlu, “Ceviz bakımı ilkbahar başlarında genellikle Mart ayında başlar ve hasada kadar gübreleme, sulama, ilaçlama ve çapalama şeklinde devam eder. Eylül sonunda ise hasat meyvelerdeki yeşil kabukta yüzde 20 civarında çatlaklar görüldüğünde çırpma makineleriyle çırpıp, yeşil kabuk soyma yıkama makinelerinde kabuğunun ayrılması ve yarı gölge bir yerde kurutulmasıyla yapılır. Gölgede kurutulmuş kabuklu cevizlerimizi  5-10 kiloluk file torbalarda istifleyerek kuru bir yerde depoluyoruz ve  bunları en kısa sürede soğuk hava depolarında tutmak şartıyla 1-2 ay içinde pazarlamalıyız,” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Düğünler başladı

SAHTE KAMAN CEVİZİNE İTİBAR ETMEYİN

Kaman Cevizi Üreticisi Arif Göçmen ise bu yıl iklim özelliklerine göre bölgelere göre yüzde 10 arasında don zararı bulunduğunu, geçen yıllara göre bu rakamın sevindirici olduğunu dile getirdi. Göçmen, “2013 yılında çok iyi bir hasat olmuştu. İnsanlar ceviz bahçeleri kurmaya hücum ediyordu. Son yıllarda don fazla olunca geri adım atmaya başladılar. Üreticilerin bu seneki iyi rekolteyle yeniden cevize yöneleceklerini tahmin ediyorum. Kaman’daki ceviz üretimi şu haliyle mevcut talebi zor karşılayacak durumda. Zaten üretilen cevizlerin yüzde 80’inine yakını Festivalde ve iç piyasada satılıp tükeniyor, geri kalanını ise üretici kendi ihtiyacı için ayırıyor. Yani gelecek yıla saklanıp satılacak ceviz kalmıyor. Eski cevizleri ve başka yerlerden getirilen cevizleri ‘Kaman Cevizi’ diye satanlara itibar etmeyin. Ceviz alırken doğrudan üreticiden almak hem kandırılma riskini ortadan kaldıracak, hem de üreticinin kazanmasını sağlayacaktır,” ifadelerini kullandı. / Pınar AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.